Lifting facial: ce presupune, tehnici, rezultate
Trecerea anilor lasa urme pe chipul nostru sub forma unor semne de imbatranire mai mult sau mai putin vizibile, reprezentate de riduri, prezente cu precadere la nivelul fetei, gatului si decolteului. Acestea pot fi accentuate si de numerosi factori externi (radiatiile ultraviolete, fumatul si un stil de viata nesanatos) sau interni (factorul genetic). Aparitia acestora nu poate fi combatuta, ci doar intarziata.
Odata ce primele riduri ajung sa fie observate si pielea isi pierde din elasticitate, trasaturile fetei pot incepe sa fie afectate. De aceea, multe persoane aleg sa apeleze la diverse proceduri estetice, un bun exemplu fiind cea de lifting facial. Poti urma o astfel de procedura in cabinetul unui chirurg estetician. Iata in ce consta!
Ce este liftingul facial?
Atunci cand pielea imbatraneste, aceasta incepe sa isi piarda din elasticitate. Drept consecinta, ea incepe sa se lase si apar si binecunoscutele riduri. Printr-un lifting facial, aceste tesuturi sunt ridicate si devin mai stranse, astfel oferind fetei un aspect intinerit.
In cadrul unei astfel de proceduri, se vor desprinde bucati de piele de pe fiecare parte a fetei, iar tesuturile aflate dedesubt vor fi alterate, astfel incat fata sa capete un aspect mai tanar. Liftingul facial poate consta in indepartarea excesului de piele, netezirea ridurilor si pliurilor fetei si strangerea tesuturilor faciale.
In general, liftingul se realizeaza in partea de mijloc si partea inferioara a fetei, in zona gatului si a decolteului. Liftingul sprancenelor si al fruntii nu este de obicei inclus, insa se poate realiza o procedura separata.
Cand este recomandat liftingul facial?
Asadar, inaintarea in varsta modifica atat aspectul, cat si forma fetei. Pielea incepe sa se lase si nu revine la fel de usor la forma sa initiala. In plus, depozitele de grasime incep sa scada in anumite zone ale fetei, in timp ce, in alte zone, ele cresc.
Prin lifting facial, se pot corecta problemele rezultate in urma acestor schimbari: lasarea pielii in regiunea obrajilor, excesul de piele din zona maxilarelor, pliurile care se formeaza de la marginea nasului catre colturile gurii, pielea lasata si excesul de grasime din zona gatului.
Tipuri de lifting facial
Putem vorbi despre doua tipuri principale de lifting: lifting facial chirurgical si lifting facial nechirurgical. Varianta chirurgicala a procedurii implica realizarea unor incizii pentru a manevra si reaseza tesuturile. Dupa caz, se poate realiza atat cu anestezie locala, cat si cu anestezie generala.
De obicei, atunci cand medicii vorbesc despre procedura de lifting, se refera la cel chirurgical. Acest lucru este datorat faptului ca, in cazul liftingului nechirurgical, se utilizeaza alte proceduri estetice si nu se rearanjeaza in mod direct tesuturile fetei. Asadar, se poate realiza lifting nechirurgical prin injectarea de toxina botulinica sau a altor substante neuromodulatoare, prin fillere dermice (de obicei cu acid hialuronic), prin proceduri laser, microdermabraziune, microneedling, peelinguri chimice etc.
In functie de aspectul fetei, de adancimea ridurilor si de cat tesut cutanat si-a pierdut elasticitatea, medicul poate opta pentru lifting facial chirurgical sau alte proceduri. De obicei, varianta chirurgicala ofera rezultate mai bune si se recomanda in cazul in care semnele imbatranirii sunt mai vizibile.
Pregatirea pentru procedura
Pentru liftingul chirurgical, pacientul va trebui sa se pregateasca la fel ca in cazul altor operatii mai complexe. In prima faza, va trebui sa realizeze un set complex de analize obligatorii, pentru ca medicul sa vada daca acesta poate urma o astfel de procedura.
Pacientul va trebui si sa informeze medicul chirurg cu privire la tratamentele pe care le urmeaza. In anumite situatii, va fi nevoie ca unele tratamente sa fie intrerupte sau ajustate cu putin timp inainte de operatie. Alte recomandari includ oprirea fumatului sau, dupa caz, aplicarea unor produse speciale pentru ingrijirea tenului.
Cum decurge procedura de lifting facial?
Tehnicile prin care se poate realiza liftingul variaza in functie de rezultatele dorite. Procedura clasica presupune realizarea unor incizii pe linia parului, in apropierea tamplelor, care continua prin fata urechii, in jurul lobului si apoi catre partea inferioara a scalpului, prin spatele urechii.
Grasimea si excesul de piele pot fi indepartate, dar si redistribuite in alte regiuni. Dupa desprinderea bucatilor de piele, va avea loc si redistribuirea sau strangerea muschilor fetei si a tesuturilor care ii conecteaza. Daca gradul de piele lasata este unul destul de mic, va avea loc doar un mini lifting, care presupune realizarea unor incizii mai mici.
In cazul liftingului din regiunea gatului, se va indeparta excesul de piele si grasime, iar pielea ramasa va fi ridicata si netezita. Pentru a fi posibil acest lucru, incizia va trebui realizata imediat sub barbie.
Medicul poate opta pentru realizarea unui lifting facial cu fire bioresorbabile. Acest lucru inseamna ca, dupa finalizarea remodelarii fetei si gatului, bucatile de piele indepartate vor fi reasezate pe locurile lor si cusute cu fire care vor fi, treptat, absorbite de catre organism. Se vor aplica si pansamente la finalul procedurii, care vor trebui pastrate timp de aproximativ doua saptamani.
Procesul de recuperare
Perioada necesara pentru recuperare difera in functie de tipul de interventie realizat. In cazul procedurilor de natura nechirurgicala, aceasta perioada este mai scurta. De cele mai multe ori, pacientii isi pot relua activitatea obisnuita chiar incepand cu a doua zi.
Pentru procedura ce necesita realizarea de incizii, timpul de recuperare mai fi mai indelungat. Insa, acesta depinde foarte mult si de pacient. Pansamentele aplicate dupa operatie vor trebui schimbate periodic timp de aproximativ 14 zile sau chiar si mai rapid, daca medicul considera ca este adecvat. In primele zile, sunt interzise orice activitati fizice foarte intense si va fi necesar repausul.
Chiar si dupa prima saptamana, este recomandat sa se evite efortul fizic timp de aproximativ o luna. Pentru a favoriza o buna vindecare, pacientul va trebui sa evite fumatul si consumul de alcool, sa evite atingerea fetei sau orice miscari si activitati ce pot pune presiune pe aceasta, contactul cu apa fierbinte, folosirea machiajului sau expunerea directa la soare. Va trebui utilizata mereu protectie solara cu factor de protectie de minimum 30.
Posibile riscuri
Imediat dupa operatie, pacientul poate avea de-a face cu aparitia unor hematoame, umflaturi, dureri usoare sau moderate sau o usoara amorteala la nivelul fetei. Aceste manifestari sunt normale si ele dispar, de obicei, in decurs de cateva zile de la interventie.
Mai rar, pot aparea si alte complicatii dupa aceasta interventie. Desi incidenta lor este mica, este important ca pacientii sa fie informati cu privire la potentialele riscuri asociate. In zonele unde se realizeaza inciziile, pot aparea cicatrici. Insa, deoarece acestea sunt apropiate de linia parului, ele nu sunt vizibile de obicei. Din cauza acestei proximitati, poate avea loc si caderea parului temporara sau permanenta in preajma inciziilor.
Putem vorbi si despre complicatii mai serioase. Una dintre acestea este pierderea pielii, in momentul in care se intrerupe vascularizarea tesuturilor faciale, complicatie ce poate fi tratata medicamentos sau se pot recomanda alte proceduri. Un alt exemplu este reprezentat de leziuni ale nervilor, care pot duce la imposibilitatea temporara sau permanenta de a folosi anumiti muschi faciali, cauzand un aspect asimetric. Aceasta se poate rezolva printr-o reinterventie.
Indiferent de complicatiile cu care ai putea avea de-a face, este important sa te prezinti la medic imediat. Acesta iti va recomanda cele mai potrivite metode de a rezolva problemele.
Liftingul sprancenelor
Liftingul facial trateaza zona de mijloc si inferioara a fetei, pornind de la obraji catre barbie si gat. In cazul in care pacientii au de-a face cu pleoape si sprancene cazute, precum si riduri in zona fruntii, se recomanda o alta procedura similara.
Aceasta poarta numele de lifting al sprancenelor si se poate realiza la fel ca in restul fetei. Se pot efectua incizii in urma carora se va intinde si remodela pielea din aceasta regiune sau se poate apela la metode nechirurgicale. Daca este necesara o procedura si la nivelul fruntii si al sprancenelor, medicul poate recomanda combinarea acesteia cu un lifting facial.
Liftingul facial este o procedura, de cele mai multe ori, chirurgicala, care ajuta la intinerirea fetei si netezirea ridurilor si a pliurilor pielii. Aceasta poate fi realizata doar de catre un medic estetician. Nu uita faptul ca acest articol are doar rol informativ. Pentru alte sfaturi cu privire la procedura si la pregatirea pentru aceasta, ia legatura cu un specialist!
Surse:
1. Herndon, Jaime. “Considering a Facelift? Get the Facts before You Go.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/face-lift. Published January 11, 2022. Accessed January 18, 2023.
2. “Face-Lift.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059. Published August 4, 2022. Accessed January 18, 2023.
3. Lindberg, Sara. “Nonsurgical Facelift: Options for Wrinkles, Firmness, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/non-surgical-facelift. Published September 20, 2022. Accessed January 18, 2023.