Neurofibromatoza: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Neurofibromatoza este o boala neurologica genetica, caracterizata prin aparitia unor tumori benigne care pot afecta creierul, maduva spinarii, nervii si pielea. Se cunosc trei tipuri de neurofibromatoza. Complicatiile acestei boli vizeaza pierderea auzului, tulburari de invatare, probleme cardiovasculare, pierderea vederii. Neurofibromatoza nu poate fi vindecata, dar exista metode de tratament pentru ameliorarea simptomelor si tratarea bolilor asociate.
Ce este neurofibromatoza?
Neurofibromatozele sunt un grup de tulburari genetice care duc la dezvoltarea tumorilor la nivelul sistemului nervos, pe creier, maduva spinarii, dar si pe nervii care transmit semnale de la creier spre maduva si toate celelalte parti ale corpului. Desi nu se numara printre cele mai frecvente boli genetice, neurofibromatoza este deosebit de grava in unele situatii.
O parte dintre simptomele specifice acestei boli genetice rare se regasesc si in adenomul hipofizar, o tumoare necanceroasa care si ea poate pune probleme de sanatate.
Tumorile ce apar in neurofibromatoza sunt de cele mai multe ori benigne, uneori cu potential malign.
Cauza pentru aparitia acestor tumori nu este pe deplin cunoscuta, insa se pare ca anumite gene implicate in cresterea celulelor sistemului nervos dezvolta anomalii. Proteinele normale ce controleaza capacitatea celulelor de a functiona corect au deficiente, celulele cresc necontrolat si se formeaza tumori.
Neurofibromatoza apare la copii si adulti, indiferent de sex. Oricine se uita la pozele caracteristice in neurofibromatoza va sesiza imediat varietatea de simptome.
Tipuri de neurofibromatoza
Neurofibromatoza tip 1 (NF1)
Este cunoscuta si ca boala von Recklinghausen, diagnosticata, de regula, in copilarie. De altfel, NF1 este cea mai comuna dintre cele trei tipuri. In mare parte, neurofibromatoza de tip 1 este transmisa genetic, insa sunt destul de multe cazuri in care boala apare pe fondul unei mutatii spontane a genei NF1. Aparitia mutatiei face ca gena anormala sa poata fi transmisa apoi urmasilor.
Neurofibromatoza tip 2 (NF2)
Este mai rara. Jumatate dintre persoanele diagnosticate cu aceasta problema de sanatate mostenesc gena anormala prin transmitere ereditara. La restul apare ca mutatie genetica spontana a genei NF2 (1).
Schwannomatoza (SWN)
Este cea mai rara forma a afectiunii, descoperita ceva mai tarziu fata de celelalte. In plus, aceasta varianta este diferita genetic si clinic de primele doua. Desi cauza este necunoscuta la unii pacienti, mutatia a doua gene specifice este asociata cu boala (1).
Neurofibromatoza: cauze si factori de risc
Cauze
Neurofibromatoza sau boala petelor “café au lait” poate fi cauzata de disfunctii genetice sau poate fi reprezentata de o mutatie aparuta spontan la conceptia copilului. Iata care sunt cauzele pentru fiecare tip de neurofibromatoza (2):
NF1
Gena NF1, responsabila de neurofibromatoza de tip 1, este localizata pe cromozomul 17. Acolo exista o proteina numita neurofibromina cu rol in reglarea cresterii celulare. Gena mutanta determina pierderea de neurofibromina, ceea ce permite celulelor sa creasca necontrolat.
NF2
Gena NF2 se gaseste pe cromozomul 22 si produce o proteina numita merlin sau schwannomin, care suprima tumorile. Aici gena mutanta provoaca pierderea de merlin, celulele au o crestere anormala, ce nu poate fi controlata.
Schwannomatoza
Cele doua gene mutante care provoaca acest tip de neurofibromatoza sunt SMARCB1 si LZTR1.
Factori de risc
Mostenirea genetica ramana principalul factor de risc in ceea ce priveste neurofibromatoza.
Totusi, persoanele care au primele doua tipuri, NF1 si NF2, ale caror rude nu sunt afectate, au risc crescut de a avea o noua mutatie a genei. Cum NF1 si NF2 sunt tulburari autozomale dominante, exista 50% sanse ca neurofibromatoza la copii sa fie mostenita (2). Copilul poate mosteni gena NF1 sau NF2, ceea ce in lumea medicala poarta denumirea de mostenire autozomal dominanta (3).
Studiile efectuate au aratat ca pentru tipul 3, schwannomatoza, riscul de transmitere genetica de la parinte la copii scade la 15% (2). Studiile cercetatorilor americani au evidentiat ca NF1 apare in 1 din 3.500 nasteri, in timp ce NF2 si schwannomatoza in 1 din 40.000 de nasteri (3).
Cum se manifesta neurofibromatoza? Simptome
Fiecare tip de neurofibromatoza are simptome specifice.
NF1
Boala este diagnosticata in copilarie, uneori semnele sunt vizibile la nastere sau imediat dupa aceea. In rare cazuri primele manifestari apar pana la varsta de 10 ani. Simptomele neurofibromatozei la bebelusi si la copiii mici sunt variate ca intensitate si caracteristici (2), (4):
Pete cafea cu lapte
Semnele maro de pe piele sunt comune, multe persoane prezinta astfel de formatiuni. Pozele cu neurofibromatoza tip 1 dezvaluie cel putin 6 zone cu pete, care apar in perioada copilariei.
Pistrui
Formatiunile mici de culoare inchisa apar grupate in pliurile pielii, in zona axilelor sau in cea inghinala, in primii ani de viata.
Noduli Lisch
Mici ridicaturi pe irisul ochiului, nodulii sunt inofensivi, nu afecteaza vederea si sunt greu de identificat.
Neurofibroame
Umflaturile pe sau sub piele, tumorile benigne pot creste si in interiorul corpului. Numarul acestora se poate mari pe masura ce copilul inainteaza in varsta, iar atunci cand sunt implicati mai multi nervi la nivelul fetei, pot conduce la desfigurare.
Deformari osoase
Oasele sunt afectate de mutatia genei, au o dezvoltare deficitara si prezinta deficienta a densitatii minerale osoase. Asa apar piciorul inclinat si coloana vertebrala curbata sau scolioza, dar si riscul crescut de aparitie a osteoporozei.
Gliom optic
Tumora de pe nervul optic apare la copiii mici, foarte rar la adolescenti si aproape deloc la adulti.
Dificultati de invatare
Copiii cu NF1 au unele dificultati de invatare, o problema de citire sau una legata de logica si matematica. Deficitul de atentie, hiperactivitatea ADHD, dar si intarzierea in vorbire sunt alte simptome specifice.
Cap mare si statura mica
Dimensiunea capului la acesti copii poate fi uneori peste medie, din cauza volumului crescut al creierului. In acelasi timp, din punct de vedere al inaltimii, copiii cu neurofibromatoza tip 1 sunt sub medie.
NF2
Simptomele in cazul NF2 apar de regula in adolescenta sau chiar la varsta adultului tanar. In neurofibromatoza tip 2 pozele vor arata simptome extrem de variate, de la un pacient la altul, intensitatea si severitatea sunt greu de anticipat (2), (5):
Pierderea echilibrului
La inceput se remarca un echilibru tot mai slab. In cele din urma, se ajunge la pierderea echilibrului frecvent si la cazaturi.
Deficiente de auz si sunete
Pierderea auzului se realizeaza treptat. In acelasi timp, pacientii pot sa perceapa un sunet aparte la nivelul urechii, zgomotul numit tinitus este caracteristic acestei boli.
Probleme motorii
Amorteala si slabiciunea la nivelul bratelor si picioarelor poate fi asociata uneori cu dificultatile in mentinerea echilibrului.
Afectiuni oculare
Durerile de cap insotesc problemele oftalmologice care apar. Petele opace din campul vizual sunt manifestari specifice in cataracta, ce apar la varste fragede.
In cazuri mai grave pot sa se manifeste crize de convulsii asemanatoare celor din epilespie, dar si o amorteala a corpului caracteristica paraliziei.
Schwannomatoza
Neurofibromatoza de tip schwannomatoza afecteaza persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani si prezinta manifestari aparte (2), (6):
Durere cronica
Durerea resimtita intr-o zona a corpului ce poate sa apara apoi si in alte parti, este ascutita si arzatoare, motiv pentru care, local, se prezinta parestezia sau amorteala mainilor.
Slabiciune musculara
Amorteala si slabiciunea musculara sunt amplificate de boala. Muschii sunt tot mai slabiti, miscarile sunt greu de realizat, apare dezechilibrul si pot sa survina cazaturi serioase.
Noduli vizibili
Nodulii care apar pe sau sub piele sunt sensibili daca exerciti presiune pe ei.
Probleme de auz
Schwannoamele vestibulare pot actiona asupra auzului si echilibrului, apar si aici senzatiile de zgomot la nivelul urechii interne sau de tinitus. Cu toate acestea, tumorile nu afecteaza si nu provoaca pierderea auzului asa cum se intampla in NF2.
Paralizie faciala
Tumorile de pe nervul facial pot afecta musculatura de la nivelul fetei si provoca pareza faciala. Afectarea merge pana acolo incat miscarile ochilor, senzatiile gustative si deglutitia pot deveni problematice.
Falsa hernie
Schwannoamele nervului sciatic pot face ca durerea radianta ce apare la nivelul lombar sa coboare pe picior, imitand simptomele ce apar in mod normal la o hernie de disc lombara.
Complicatiile neurofibromatozei
Complicatiile bolii sunt diferite, chiar si in cadrul aceleasi familii, deoarece depinde foarte mult ce nervi sunt afectati si care sunt organele interne pe care tumorile exercita presiune.
In NF1 au fost remarcate (2):
- probleme neurologice, oftalmologice, cardiovasculare, respiratorii, legate de aspect, deficiente ale oaselor, dar si unele complicatii la femei, in perioadele de schimbari hormonale.
Statisticile oficiale americane arata ca 3% pana la 5% dintre persoanele cu NF1 dezvolta tumori canceroase (2).
In cazul pacientilor cu NF2, complicatiile evidentiate vizeaza (2):
- surditate partiala sau totala, leziuni ale nervului facial cu desfigurare, probleme oftalmologice, slabiciune sau amorteala a extremitatilor, aparitia unor tumori cutanate mici de tip benign, tumori cerebrale benigne multiple sau tumori ale coloanei vertebrale ce necesita interventii chirurgicale frecvente.
In cazul schwannomatozei, durerea poate fi debilitanta si este posibil sa fie nevoie de operatii sau de un management serios al durerilor (2).
Cum se diagnosticheaza neurofibromatoza?
Pentru un diagnostic corect, doctorul trebuie sa stie istoricul medical al pacientului, sa poata vorbi cu acesta deschis despre simptomele sesizate, momentul aparitie si sa realizeze un examen fizic amanuntit.
Medicul poate recomanda efectuarea unor proceduri suplimentare: control oftalmologic complet, examinare si testare a auzului, alaturi de investigatii genetice si imagistice - CT, RMN, radiografii.
Optiuni de tratament pentru neurofibromatoza
Neurofibromatoza nu se vindeca, nu exista un remediu pentru aceasta boala, dar tratamentul pentru neurofibromatoza poate ajuta la gestionarea simptomelor.
Monitorizare
Un copil cu NF1 poate fi programat la controale anuale, medicul urmarind in principal modul de evolutie a neurofibroamelor la nivelul pielii sau modificarile aparute, alaturi de monitorizarea tensiunii arteriale, evolutia si dezvoltarea generala a copilului. Verificarea semnelor de pubertate timpurie, identificarea si observarea anomaliilor osoase, urmarirea progresului scolar si controale oftalmologice complete sunt doar cateva dintre elementele avute in vedere de medicul specialist (2).
Orice modificare sau nou simptom trebuie sa te determine sa mergi cu copilul la control imediat. O buna parte a eventualelor complicatii pot fi tinute sub control sau vindecate cu tratament adecvat, inca de la debut (7).
Tratament medicamentos
Medicul poate decide administrarea unor medicamente pentru tratarea afectiunilor asociate neurofibromatozei. In acest moment inca se fac studii si cercetari pentru identificarea unor noi posibile tratamente medicamentoase, care sa ofere rezultate pacientilor cu aceasta tulburare genetica (7).
Gestionarea durerii se poate face cu tratamentul analgezic prescris de medic. Uneori pacientii cu diverse tipuri de neurofibromatoza au nevoie si de antidepresive sau produse specifice pentru epilepsie, alaturi de suplimente alimentare pentru anxietate si epuizare. Medicul iti poate spune ce anume ai voie sa iei, care este doza recomandata si perioada de administrare.
Tratamentul medicamentos poate suferi ajustari in functie de alte simptome ce pot sa apara, de modificarile specifice bolii si de reactiile pe care le ofera organismul tau. Medicul poate sa sugereze si utilizarea pentru o perioada a unor medicamente fara reteta. Daca decizi sa iei si alte suplimente alimentare sau produse pentru dieta si nutritie din farmacii este bine sa vorbesti cu specialistul inainte. Acestea nu suplinesc o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.
Neurofibromatoza nu poate fi vindecata cu tratamente naturiste. Urmeaza instructiunile medicului intocmai, pentru a nu iti pune viata in pericol.
Tratament chirurgical
Interventiile chirurgicale sunt uneori utile pentru inlaturarea tumorilor, corectarea deficientelor osoase sau inlocuirea cristalinului natural opacifiat cu unul artificial pentru a trata cataracta (7), (8).
Alterori, medicul poate indica radiochirurgia stereotactica pentru a radia tumoarea, nu pentru a o exciza (2).
Implantul auditiv de trunchi cerebral si implanturile cohleare sunt dispozitive utile pentru cei cu NF2 pentru imbunatatirea auzului (2).
Tratament pentru cancer
Tumorile maligne si cancerul aparut in neurofibromatoza pot fi tratate cu chimioterapie, radioterapie sau chiar prin interventii chirurgicale (7), (8).
Cercetarile si noile inovatii din domeniul medical sunt de ajutor in dezvoltarea de metode de tratare a simptomelor asociate neurofibromatozei, specialistii fiind optimisti cu privire la studiile clinice realizate in ultimii ani si la rezultatele obtinute.
Pacientii cu neurofibromatoza au acces la tratamente moderne si, cu ajutor de specialitate, pot ajunge sa aiba o viata indelungata, chiar si daca este nevoie de suport si de sprijin medical permanent.
Neurofibromatoza este o boala cu manifestari neurologice si cutanate rare. Afectiunea genetica provoaca in unele cazuri simptome usoare, insesizabile, in timp ce in alte situatii, pacientii se confrunta cu dureri si diformitati majore, ce pot sa le puna viata in pericol. Desi nu exista un remediu pentru neurofibromatoza, boala poate fi tratata si simptomele tinute sub control, cu ajutor medical.
Surse de informare:
1. Neurofibromatosis Fact Sheet - https://www.ninds.nih.gov/neurofibromatosis-fact-sheet
2. Neurofibromatosis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
3. Neurofibromatosis - https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Neurofibromatosis
4. Neurofibromatosis Type 1 (NF1) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14422-neurofibromatosis-type-1-nf1
5. Neurofibromatosis Type 2 (NF2) - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16196-neurofibromatosis-type-2-nf2
6. Schwannoma - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17877-schwannoma
7. Neurofibromatosis - https://www.webmd.com/pain-management/neurofibromatosis#4-10
8. About Neurofibromatosis - https://www.genome.gov/Genetic-Disorders/Neurofibromatosis