Oftalmoplegie: cauze, simptome, tratament

19. 2. 2024 · 5 minute de citit

Oftalmoplegia inseamna paralizia sau slabiciunea muschilor oculari. Aceasta poate afecta unul sau mai multi dintre cei sase muschi care tin ochiul in pozitia normala si ii controleaza miscarile. Exista doua tipuri de oftalmoplegie:

oftalmoplegie externa cronica progresiva;
oftalmoplegie interna.
Despre cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni discutam in cele ce urmeaza.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Oftalmoplegie: cauze, simptome, tratament

Tipuri de oftalmoplegie

Exista 2 tipuri principale de oftalmoplegie:

  • oftalmoplegie externa cronica progresiva: apare de obicei la adultii cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani. De obicei, incepe cu pleoape cazute si dificultati in controlul muschilor care coordoneaza ochii.
  • oftalmplegie internucleara: este cauzata de leziuni ale fibrelor nervoase care coordoneaza miscarea laterala a ochilor. Aceasta duce la vedere dubla. Aceasta afectiune poate fi asociata cu alte cateva tulburari (2).

Simptomele oftalmoplegiei

Ambele tipuri de oftalmoplegie se pot manifesta sever.

Simptomele oftalmoplegiei internucleare

In cazul acestei afectiuni, ochii nu pot functiona intotdeauna la unison. Este caracterizata de un deficit de adductie ipsilesionala, in care un ochi intarzie sa se coordoneze cu celalalt si are adesea o gama redusa de miscari. Simptomele oftalmoplegiei internucleare pot include urmatoarele:

  • vedere dubla;
  • dificultate in urmarirea obiectelor rapide;
  • ameteli.

Simptomele oftalmoplegiei externe progresive 

In cazul acestui tip de boala, simptomele pot include:

  • pleoape cazute;
  • dificultate in miscarea ochilor;
  • slabiciune musculara in alte zone, inclusiv la nivelul gatului, bratelor, picioarelor si gatului.

Urmatoarele simptome sunt mai putin frecvente in cazul oftalmoplegiei externe progresive:

  • pierderea auzului;
  • amorteala la nivelul membrelor;
  • coordonare musculara deficitara;
  • parkinsonism (anomalii ale miscarilor asociate adesea cu boala Parkinson);
  • depresie.

Fiind o afectiune progresiva, oftalmoplegia externa progresiva se agraveaza in timp, devenind de obicei vizibila intre 18 si 40 de ani. Oftalmoplegia externa progresiva este o afectiune genetica rara dar grava si sunt necesare mai multe cercetari privind cauzele sale si modul de a-i ajuta pe cei afectati (1).

Care sunt cauzele oftalmoplegiei?

Oftalmoplegia poate fi congenitala (prezenta la nastere) sau se poate dezvolta mai tarziu in viata. In general, este cauzata de perturbarea mesajelor care sunt trimise de la creier la ochi. 

Cauzele oftalmoplegiei internucleare

Oftalmoplegia internucleara este adesea cauzata de scleroza multipla, traume sau infarct miocardic. Oftalmoplegia internucleara este cauzata de afectarea interneuronului dintre doi nuclei specifici ai nervilor cranieni. Acest lucru se poate intampla ca urmare a leziunilor care se dezvolta in fasciculul longitudinal medial, care apare in general din cauza sclerozei multiple la persoanele tinere sau a unui accident vascular cerebral la persoanele in varsta. Mai putin obisnuit, alte cauze pot include urmatoarele:

  • tumoare cerebrala;
  • boala Lyme;
  • traumatism cranian;
  • tulburari nutritionale;
  • consum de droguri;
  • neurosifilis;
  • malformatia Arnold-Chiari (o deformare craniana neobisnuita).

Cauzele oftalmoplegiei externe

Oftalmoplegia externa este de obicei cauzata de tulburari musculare sau de boli mitocondriale, cum ar fi boala Graves sau sindromul Kearns-Sayre. Alte cauze frecvente includ:

Factori de risc pentru oftalmoplegie

Aproximativ 70% dintre pacienti se confrunta cu aceasta afectiune ca urmare fie a sclerozei multiple, fie a accidentelor cerebrovasculare (accident vascular cerebral) (1). Categoriile de risc pot include:

  • persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani;
  • femeie cisgender, posibil din cauza diferentelor hormonale;
  • persoanele caucaziene cu ascendenta nord-europeana, sau femeile afro-americane.

Factorii de risc pentru accidentele cerebrovasculare includ urmatoarele:

Este important de retinut ca o persoana nu va dezvolta neaparat oftalmoplegie doar pentru ca are una dintre aceste afectiuni (1).

Cum se diagnosticheaza oftalmoplegia?

Oftalmoplegia poate fi diagnosticata cu ajutorul unui examen fizic ce verifica miscarile ochilor. Apoi, se poate folosi un RMN sau o tomografie computerizata pentru a se putea studia ochiul mai indeaproape. De asemenea, pot fi necesare analize de sange pentru a determina daca afectiunea are o alta cauza, cum ar fi boala tiroidiana. Este posibil ca pacientul sa fie indrumat catre un oftalmolog sau un neurolog pentru aceste teste.

Cum se trateaza oftalmoplegia?

Tratamentul pentru oftalmoplegie depinde de tipul, simptomele si cauza de baza. Copiii nascuti cu aceasta afectiune invata de obicei sa compenseze si este posibil sa nu fie constienti de problemele de vedere. Adultilor li se pot monta ochelari speciali sau pot purta un plasture pentru ochi pentru a ameliora vederea dubla si a ajuta la obtinerea unei vederi normale. In unele cazuri, tratamentul migrenelor poate duce la imbunatatirea rezultatelor pentru persoanele cu oftalmoplegie.

Complicatii ale oftalmoplegiei

O persoana diagnosticata cu oftalmoplegie se afla sub observatie pentru orice modificari ale slabiciunii musculare sau pentru dezvoltarea unui sindrom genetic. Este posibil ca gradul de control muscular sa se diminueze in timp. Daca te confrunti cu vedere incetosata, vedere dubla, pete plutitoare, durere de cap care se intensifica brusc sau ameteli, contacteaza imediat medicul.

Prevenirea oftalmoplegiei

  • Oftalmoplegia este suficient de rara pentru ca eforturile de prevenire activa sa nu fie probabil necesare pentru majoritatea pacientilor. Cu toate acestea, mentinerea unui stil de viata sanatos si sigur poate reduce riscul de oftalmoplegie si alte afectiuni.
  • O dieta buna, evitarea fumatului sau renuntarea la fumat in cazul pacientilor care fumeaza, precum si asigurarea unei monitorizari atente in cazul persoanelor cu diabet, toate acestea pot ajuta la reducerea riscului de probleme de sanatate vasculara.
  • Protejarea creierului prin purtarea echipamentului de protectie adecvat si evitarea riscurilor inutile poate contribui si mai mult la reducerea riscului de trauma.

Perspective pentru oftalmoplegie

Perspectivele atunci cand un pacient se recupereaza de oftalmoplegie depind de cauza acesteia. De exemplu, persoanele care au dezvoltat oftalmoplegie ca urmare a unei traume adesea nu se recupereaza. In schimb majoritatea pacientilor care se confrunta cu oftalmoplegie internucleara prezinta un prognostic destul de bun, iar simptomele se vor imbunatati in timp. Aproximativ 50 la suta dintre pacientii care au experimentat oftalmoplegie internucleara au cunoscut o recuperare completa sau aproape completa dupa aproximativ un an de tratament. Unii pacienti se recupereaza mai repede decat atat.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) myvision.org, „Ophthalmoplegia: Causes, Risk Factors, Treatment & More”: https://myvision.org/eye-conditions/ophthalmoplegia/ (accesat in data de 19.02.2024)

(2) Healthline, „Ophthalmoplegia!”: https://www.healthline.com/health/ophthalmoplegia (accesat in data de 19.02.2024)

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor