Papule: cauze, simptome, tratament
Papulele sunt leziuni ale pielii, cu un diametru mai mic de un centimetru, caracterizate prin forme diferite. Atunci cand sunt cauzate de acnee, papulele sunt de culoarea pielii, rosii, maro sau mov si au de obicei o forma conica si un varf alb sau galben, umplut cu puroi (2).
In acest articol iti spunem pe cine afecteaza papulele, cat de frecvente sunt si cat de grave sunt ele pentru piele. De asemenea, iti spunem care sunt cauzele papulelor, simptomele, optiunile de tratament si modalitatile de prevenire.
Pe cine afecteaza papulele?
In general, papulele afecteaza adolescentii si adultii tineri care trec prin dezechilibre hormonale (acestea se numesc papule acneice). Pe de alta parte, unii adulti continua sa aiba papule pana la 20-30 de ani sau chiar peste aceasta varsta. In unele cazuri, papulele se dezvolta prima data in perioada adulta.
Cat de frecvente sunt papulele?
Papulele cauzate de acnee sunt foarte frecvente. Unele studii sugereaza ca papulele acneice afecteaza pe toata lumea la un moment dat, desi adolescentii raman cei mai afectati.
Fata (in special nasul, barbia si fruntea), gatul, spatele, pieptul, umerii si partea superioara a bratelor sunt mai expuse riscului de dezvoltare a papulelor. Acestea pot insa aparea si pe alte parti ale corpului (2).
Simptomele papulelor
Papulele pot avea culori diferite, pot fi violacee, rosii sau de culoarea pielii. Pot fi sensibile, dureroase sau iritante. Daca papulele reprezinta o forma inflamatorie de acnee, ele pot avea varful plin de puroi, dar acest lucru nu se intampla intotdeauna (2).
Cauzele papulelor
Cauzele papulelor se impart in cauze comune si cauze potentiale.
Cauzele comune ale papulelor
Papulele pot sa se dezvolte in aproape orice afectiune dermatologice care determina aparitia unor mici umflaturi pe piele. Poate fi vorba despre:
- dermatita de contact: anumite materiale ating pielea si creeaza o iritatie sau o reactie alergica;
- negi: sunt umflaturi pe piele cauzate de virusul papiloma uman (HPV);
- keratoza seboreica: este o afectiune in care excrescentele pielii dezvolta un aspect aspru, asemanator negilor;
- keratoza actinica: este cunoscuta si sub denumirea de keratoza solara. Este cel mai cunoscut precursor al cancerului de piele;
- angioame Cherry: este o afectiune in care se dezvolta alunite rosii cauzate de o colectie de vase mici de sange;
- molluscum contagiosum: este o infectie a pielii, cauzata de poxivirusul molluscum contagiosum;
- keratosis pilaris: este o afectiune in care apar umflaturi aspre numite uneori „piele de gaina”;
- dermatita atopica (1).
Cauzele potentiale ale papulelor
Sunt si alte cauze ale papulelor, mai putin frecvente:
- o reactie adversa la un medicament;
- lichen plan;
- psoriazis;
- zona zoster/varicela;
- boala Hansen (lepra);
- acrodermatita (1).
Tratamentul papulelor
Tratamentul papulelor depinde de tipul acestora. Daca papulele au fost cauzate de o anumita afectiune, aceasta trebuie tratata pentru a putea ameliora papulele. In cele mai multe cazuri, papulele pot fi tratate eficient prin urmatoarele masuri:
- evita materialele care irita pielea;
- nu freca pielea;
- foloseste apa calduta (nu fierbinte) atunci cand faci dus si sapunuri delicate;
- nu aplica machiaj sau parfum pe zonele afectate;
- intrerupe utilizarea machiajului sau lotiunii pentru a vedea daca aceste produse sunt cauza;
- permite aerisirea zonei cat mai mult posibil.
In cazul in care papulele sunt cauzate de varicela, cel mai bine ar fi ca boala sa-si urmeze cursul. Se recomanda sa discuti cu medicul pediatru daca copilul are varicela si:
- este vorba de un bebelus;
- are alte afectiuni ale pielii;
- are deja sistemul imunitar slabit.
Este important sa stii ca se pot dezvolta complicatii grave din cauza varicelei, care pot necesita tratament antiviral. Se recomanda sa anunti medicul daca copilul are varicela si daca in gospodarie exista o alta persoana cu un sistem imunitar slabit (1).
Ar trebui stoarse papulele?
Nu este recomandata stoarcerea papulelor, mai ales in cazul in care nu exista puroi care sa fie eliminat. Stoarcerea papulelor poate cauza mai multe probleme, din mai multe cauze:
- este posibil sa se introduca bacterii, iar bacteriile provoaca infectii;
- pielea poate fi iritata;
- pot fi provocate cicatrici permanente.
Daca ai papule, ai grija cum le gestionezi, pentru a evita iritarea. Iata ce trebuie sa faci pentru a evita iritarea papulelor:
- evita sa le atingi sau sa le storci;
- ai grija la barbieritul din jurul papulelor;
- curata regulat obiectele care iti ating fata, inclusiv telefonul mobil, castile, ochelarii de soare, hainele si fetele de perna (2).
Papulele dispar de la sine?
Majoritatea papulelor (mai ales cele acneice) dispar de la sine, dar ameliorarea poate dura intre 3-7 zile, pana la cateva saptamani.
Cum se poate preveni aparitia papulelor
In timp ce unele papule sunt inevitabile, altele pot fi prevenite. De exemplu:
- vaccineaza-te impotriva varicelei;
- administreaza suplimente probiotice in timpul sarcinii si continua cu administrarea acestora pana in primele 6 luni de viata ale bebelusului, pentru a preveni dermatita atopica;
- pastreaza pielea curata si uscata pentru a preveni candidoza cutanata (1).
Cand ar trebui consultat medicul
- Daca ai inceput recent administrarea unui nou medicament si crezi ca ai dezvoltat papule ca urmare a acestuia, discutati cu medicul.
- Nu opri administrarea medicamentelor fara sa anunti medicul. De asemenea, se recomanda sa consulti medicul daca papulele sunt ca urmare a unor intepaturi sau muscaturi de insecte.
- Unele insecte, cum ar fi capusele, pot fi purtatoare de boli daunatoare, cum ar fi boala Lyme. Boala Lyme poate provoca simptome care variaza de la o eruptie cutanata inconfortabila pana la inflamarea creierului.
Discuta intotdeauna cu medicul daca simptomele cauzate de o muscatura de insecte nu se amelioreaza dupa cateva zile (1).
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Healthline, „What is a papule?”, accesat in data de 10.07.2023: https://www.healthline.com/health/papule
(2) Cleveland Clinic, „Acne papules”, accesat in data de 10.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22905-acne-papules#:~:text=Acne%20papules%20are%20small%2C%20inflamed,the%2Dcounter%20and%20prescription%20medications.
(3) Very Well Health, „Acne Papules Causes and Treatments”, accesat in data de 10.07.2023: https://www.verywellhealth.com/papule-definition-of-an-acne-papule-15541