Proteina C reactiva: valori normale si cauze valori crescute
Cum reactioneaza organismul uman in cazul unui proces inflamator sau in cazul declansarii unei infectii? Proteina C reactiva este o formula rapida de raspuns a corpului uman in cazul unor multiple conditii de alterare a starii de sanatate. In cele ce urmeaza, vom descoperi ce inseamna proteina C reactiva, ce valori ale acesteia sunt considerate normale pentru sanatatea umana si ce se intampla in cazul inregistrarii unor valori ridicate sau chiar extreme.
Continutul articolului
Ce este proteina C reactiva?
Te intrebi ce este proteina C reactiva? In termeni medicali, proteina C reactiva sau CRP (C-Reactive Protein) este o proteina de faza acuta, sintetizata de ficat, de macrofage, subcategorie a globulelor sangvine cu rol important in sistemul imunitar, si de adipocite, celule care formeaza tesutul adipos.
CRP este trimisa in sange ca raspuns la declansarea unei inflamatii, aceasta fiind nu doar un martor, un marker, ci si un element activ in procesul inflamator. CRP si alti markeri ai unor procese inflamatorii, precum rata de sedimentare a eritrocitelor, sunt cunoscuti sub denumirea de reactivi de faza acuta, cu o viteza de raspuns de 8-12 ore de la aparitia inflamatiei.
Alte denumiri intalnite in literatura de specialitate sunt proteina C reactiva de inalta sensibilitate (hs-CRP) si proteina C reactiva ultra-sensibila (us-CRP).
Atentie! Proteina C reactiva nu trebuie confudata cu proteina c, o glicoproteina cu rol in prevenirea trombozelor.
Proteina C reactiva este o proteina cu forma inelara, descoperita in 1930, de catre W. S. Tillet si T. Francis, in serul pacientilor bolnavi de pneumonie aflati in stadiul acut al infectiei cu pneumococi. Denumirea "CRP" provine de la reactia care se produce intre proteina si polizaharidul C din peretele pneumococului.
Proteina C reactiva este o formula de raspuns a organismului la:
- infectii (cu bacterii, fungi),
- inflamatii acute,
- leziuni tisulare (infarct miocardic, pancreatita acuta, traumatisme),
- inflamatii cronice (boli autoimune, reumatismale, neoplazii).
Ce masoara proteina C reactiva? In conditii normale de sanatate, nivelul proteinei C reactiva in sange este unul scazut. Nivelul CRP creste rapid, dar nespecific, drept raspuns la leziuni si inflamatii, fiind un marker mai sensibil şi mai rapid decat VSH.
Nivelul ridicat al CRP poate semnala existenta unor infectii cronice, a unor afectiuni cardiovasculare sau a unor tulburari autoimune. Un nivel ridicat al CRP este considerat, in termeni medicali, un biomarker, adica o variabila de luat in calcul atunci cand se analizeaza starea de sanatate a unei persoane, dar nu un indicator de sine statator al unui anumit diagnostic.
Ce reprezinta testul CRP si cui se adreseaza?
Un test CRP stabileste nivelul proteinei C reactive in sange, la un moment dat. Valorile se masoara in miligrame de CRP per litru de sange (mg/L). In mod normal, valori reduse ale CRP indica un nivel scazut al inflamatiei la nivelul organismului.
Testul CRP este recomandat de medicii pentru descoperirea sau monitorizarea afectiunii care produce inflamatii la nivelul organismului uman. Testul de sange se face à jeun (pe nemancate).
Interpretarea rezultatelor trebuie facuta in contextul istoricului medical si al altor teste de diagnosticare pentru a identifica cauza inflamatiei. De exemplu, o valoare crescuta a proteinei C reactive poate fi un semn al unei infectii, dar poate fi si un indicator al bolilor autoimune sau al cancerului.
Este important sa se ia in considerare si varsta, sexul si alti factori individuali care pot influenta nivelurile proteinei C reactive. Astfel, interpretarea rezultatelor trebuie sa fie personalizata pentru fiecare pacient in parte.
Cand se efectueaza testul CRP
Exista mai multe situatii in care se recomanda efectuarea testului CRP, printre care:
1. In contextul aparitiei simptomelor unei infectii:
- febra;
- frisoane;
- respiratie rapida;
- ritm cardiac rapid;
- dureri de cap;
- greata si varsaturi.
2. In contextul urmaririi evolutiei unor boli cronice, arsuri, monitorizarea tratamentului antibiotic in cazul infectiilor bacteriene, monitorizarea tratamentului antiinflamator in boli reumatice, detectarea unor complicatii postoperatorii care pot declansa infectii oculte, respingerea grefelor. Testele sunt repetate pentru a stabili daca organismul raspunde la tratamentul efectuat, respectiv, daca nivelul inflamatiei/ al valorilor CRP scade.
3. In contextul stabilirii unui diagnostic diferential. Testul este folosit in diagnosticul diferential al bolii Crohn (CRP crescut), de colita ulceroasa (CRP scazut) si al poliartritei reumatoide (CRP crescut) de boala lupica necomplicata (CRP scazut).
Testul CRP se face impreuna cu alte seturi de teste si analize medicale pentru a diagnostica instalarea unei boli in organism sau existenta anumitor riscuri medicale. Iata cateva exemple prezentate cu titlu informativ:
- in cazul recuperarii dupa pierderi semnificative de sange - traumatisme sau interventii chirurgicale majore - nivelul CRP poate fi ridicat si trombocitele crescute;
- trombocite scazute si un CRP ridicat pot aparea pe fondului existentei unui cancer in organism sau a unei disfunctii renale;
- creatinina serica mica si proteina c reactiva mare vor arata o probabilitate mica de infectie la rinichi. Pentru femeile gravide, un nivel scazut al TSH, un nivel scazut al ureei serice si un nivel ridicat al CRP sunt considerate normale pentru aceasta conditie.
Atentie! Exemplele sunt prezentate cu titlu informativ. Rezultatele analizelor medicale pot fi interpretate de la caz la caz si numai de catre un medic specializat. In cazul in care ai primit rezultatele unor analize de laborator, adreseaza-te medicului, pentru a obtine un diagnostic corect.
Care sunt valorile normale ale proteinei C reactive?
Proteina C reactiva cu valori normale pentru o persoana sanatoasa include valorile sub 5 mg/L, dar, acestea pot diferi in functie de numerosi factori precum:
- varsta,
- gen;
- factori legati de stilul de viata;
- existenta unei conditii medicale aparte a persoanei in cauza.
Proteina C reactiva la nou nascuti si proteina C reactiva la bebelusi au valori diferite de intervalul considerat normal pentru adulti; in momentul in care primesti rezultatele analizelor de laborator, tine cont de intervalul de referinta corect atunci cand interpretezi valorile obtinute!
Valori mai ridicate ale CRP, dar care nu sunt direct legate de existenta unor boli cronice in organism, se pot inregistra in cazul in care o persoana sufera de:
- hipertensiune arteriala;
- obezitate;
- sedentarism;
- vicii precum fumatul activ sau consumul de bauturi alcoolice peste norma sociala.
Sau, se confrunta cu:
- un nivel ridicat al colesterolului;
- un regim alimentar nesanatos.
Tipuri de teste CRP
Exista mai multe tipuri de teste CRP:
- testul standard CRP care foloseste valorile obtinute la pacientii cu procese infectioase sau inflamatorii (in general cu grila de valori 3-200 mg/L);
- testul ultrasensibil CRP, sau cu sensibilitate inalta, care poate detecta niveluri mai mici cu sensibilitate analitica in jur de 0.1 mg/L pentru estimarea riscului cardiac;
- pentru un test CRP standard, valori normale se pot inregistreaza sub 5 mg/L. Un rezultat al testului care arata un nivel de CRP mai mare de 10 mg/L semnaleaza existenta unei probleme de sanatate, a unei boli cronice, a unei leziuni, arsuri.
Cresterile CRP reprezinta un răspuns nespecific la inflamatii si infectii. Pentru a evalua riscul cardiac, se utilizeaza testul CRP numit ultrasensibil.
Asadar, un test specific ultrasensibil CRP (hs-CRP) pentru estimarea riscului unei boli cardiace ia in calcul ca o valoare mai mica de 1 mg/L reprezinta un prag de risc scazut (o valoare medie normala fiind de aproximativ 0,8 mg/L). Peste aceasta valoare se inregistreaza praguri de risc intermediare si ridicate.
Testul CRP ultrasensibil este utilizat si pentru depistarea precoce a infectiilor in pediatrie.
Pe langa utilizarea sa ca indicator al riscului cardiovascular, proteina C reactiva poate fi utilizata si ca un indicator al inflamatiei sistemice din organism, care poate fi asociata cu diverse afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida sau boala Crohn. Monitorizarea nivelului proteinei C reactive poate ajuta la diagnosticarea si monitorizarea evolutiei acestor afectiuni.
Nivelul proteinei C reactive poate fi influentat de factori precum varsta, sexul, fumatul sau obezitatea, care sunt totodata si factori de risc pentru bolile cardiovasculare si inflamatorii.
Proteina C reactiva poate fi utilizata nu doar pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni, ci si pentru evaluarea riscului individual de a dezvolta boli cardiovasculare sau inflamatorii.
Este important sa se tina cont de factorii care pot influenta nivelul acestei proteine si sa se ia in considerare rezultatele impreuna cu alte analize medicale pentru o evaluare completa a starii de sanatate.
Care sunt valorile crescute ale proteinei C reactive?
Un nivel ridicat al CRP in sange reprezinta un semnal al prezentei unei inflamatii care poate avea cauze variate, incepand de la o infectie bacteriana si pana la diferite forme de cancer.
In infectiile bacteriene acute, concentratia creste rapid, dupa patru-sase ore, la valori de peste 100 mg/L si scade in cateva zile odata cu tratarea infectiei.
In bolile inflamatorii cronice si cancere se manifesta o concentratie a CRP moderata, intre 10-100 mg/L.
Nivelul CRP poate inregistra cresteri exponentiale (de 100 ori sau chiar mai mult) in urma unor traumatisme severe, infectii bacteriene, inflamatii, interventii chirurgicale sau cancere extinse.
Atentie! Testul CRP nu este un test specific, astfel ca orice diagnostic trebuie sa se bazeze pe o serie de analize complexe.
De asemenea, nivelul de proteina C reactiva mare poate indica existenta unei inflamatii la nivelul arterelor, care se poate reflecta intr-un un risc marit de boala coronariana si infarct miocardic.
Valori ale testului sub pragul de 1 mg/L indica faptul ca persoana inregistreaza un risc scazut de boli cardiovasculare.
Un rezultat al testului cu valori in intervalul 1 - 2,9 mg/L indica un nivel intermediar de risc.
Un rezultat al testului cu valori peste 3 mg/L indica un nivel ridicat de risc cardiovascular.
Un rezultat al testului cu valori peste 10 mg/L reprezinta un semnal de alarma si impune realizarea unor teste suplimentare pentru a determina cauza.
Este important sa retinem ca nivelurile ridicate ale proteinei C reactive nu inseamna intotdeauna ca exista o problema medicala. Cresterea nivelului acestei proteine poate fi temporara si poate fi cauzata de o infectie sau o inflamatie minora.
Este important sa discuti rezultatele testelor cu medicul tau, pentru a intelege semnificatia lor si a decide daca sunt necesare alte teste sau evaluari suplimentare.
Care sunt cauzele valorilor crescute ale proteinei C reactive?
Numeroase cercetari stiintifice au adus dovezi cu privire la rolul functional pe care-l joaca proteina C reactiva in procesele inflamatorii care au loc in organismul uman. CRP este un biomarker al inflamatiilor insa, mai mult decat atat, anumite studii de specialitate sugereaza ca CRP se ataseaza de membranele celulare deteriorate si contribuie la raspunsul inflamator. Proteina C reactiva nu este doar un marker al inflamatiei, aceasta avand si un rol protector impotriva infectiilor bacteriene.
Nivelul ridicat al proteinei C reactive poate semnala existenta mai multor afectiuni precum:
- boli cardiovasculare;
- accident vascular cerebral;
- boli inflamatorii intestinale;
- boli autoimune artrita reumatoida;
- boli pulmonare - boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
- boli autoimune;
- boli pulmonare - tuberculoza;
- boli ale tesutului conjunctiv;
- forme de diabet - in special diabet de tip 2;
- cancere - in special pulmonar, limfom;
- infectii osoase - osteomielita;
- infectii bacteriene severe;
- infectii fungice;
- infectii pulmonare - pneumonie;
- apendicita;
- septicemie;
- colecistita;
- pancreatita acuta.
De asemenea, nivelul poate fi crescut pe fondul unor:
- leziuni, fracturi multiple;
- interventii chirurgicale.
In acelasi timp, valori ridicate ale proteinei C reactive se pot inregistra in lipsa unui proces inflamator, asa cum este cazul:
- persoanelor care utilizeaza anticonceptionale;
- femeilor gravide (unele studii afirma ca poate fi un marker al unor complicatii in sarcina)
- persoanelor cu stil de viata sedentar, supraponderale, seniori.
Multe persoane se intreaba care ar fi un bun tratament pentru proteina C reactiva mare; realitatea este ca acest parametru nu trebuie tratat in sine; el scade in mod natural odata ce este identificata si tratata cauza care a determinat cresterea sa. Poate fi vorba despre un proces de vinecare normal, poate fi vorba despre nevoia unui tratament cu antibiotic sau o interventie chirurgicala sau un compus pentru modularea raspunsului imun care sa atraga dupa sine normalizarea valorilor proteinei C reactive.
O alta intrebare frecventa este legata de proteina C reactiva si tratamentele naturiste: nu exista un tratament naturist care sa vizeze strict reducerea acestui parametru, dar suplimentele care lupta impotriva inflamatiei cronice din organism pot aduce si o reglare a valorilor PCR.
Concluzii despre proteina C reactiva
Testele CRP sunt efectuate in urma unor recomandari venite din partea medicilor, pentru diagnosticarea unor afectiuni precum boli inflamatorii, infectii, afectiuni cardiovasculare sau pentru monitorizarea evolutiei unor afectiuni aflate sub tratament.
Valorile testelor pot varia foarte mult in functie de natura afectiunii, dar si de tabloul medical si practicile de viata ale acesteia. Nu intotdeauna valori in afara celor normale sunt rezultatul unor afectiuni medicale, ele fiind interpretate in functie de conditia de sanatate, din acel moment, a persoanei. In cazul in care nu te confrunti cu probleme de sanatate, iti poti mentine valorile CRP in limite normale practicand un regim de viata sanatos si activ.
Referinte:
- C-Reactive Protein Test. Mayoclinic, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228. Accesat in 16.10.2020;
- C-Reactive Protein (CRP) Test. What is a c-reactive protein (CRP) test?. Medline Plus, https://medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/. Accesat in 16.10.2020;
- C Reactive Protein Science Direct, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/c-reactive-protein. Accesat in 15.10.2020;
- Cristell, Nicole, Domenico Cianflone, Alessandro Durante, Enrico Ammirati, Diego Vanuzzo, Michela Banfi, Giliola Calori, Azeem Latib, Filippo Crea, Giancarlo Marenzi, Monica De Metrio, Luciano Moretti, Hui Li, Neal G. Uren, Dayi Hu, Attilio Maseri. High-Sensitivity C-Reactive Protein Is Within Normal Levels at the Very Onset of First ST-Segment Elevation Acute Myocardial Infarction in 41% of Cases. A Multiethnic Case-Control Study Journal of the American College of CardiologyVolume 58, Issue 25, December 2011, https://www.onlinejacc.org/content/58/25/2654/F3. Accesat in 16.10.2020;
- Donovan, Robin, rev. Judith Marcin. C-Reactive Protein Test. Healthline, 2019, https://www.healthline.com/health/c-reactive-protein. Accesat in 16.10.2020;
- Nabili, Siamak N. C-Reactive Protein (CRP) Blood Test Chart Ranges. Emedicine Health, 2020, https://www.emedicinehealth.com/c_reactive_protein_blood_test_crp/article_em.htm. Accesat in 15.10.2020;
- Sproston, Nicola R., Jason J. Ashworth. Role of C-Reactive Protein at Sites of Inflammation and Infection. Front Immunol. 9: 754. US National Library of Medicine, 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5908901/. Accesat in 15.10.2020;
- Muntean, Danina (coord). Lavinia Noveanu, Oana Duicu, Adrian Sturza, Maria Danila, Indreptar practic de fiziopatologie clinica, Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara, 2016, pp. 22-23.