Ridichi: beneficii, proprietati, contraindicatii

11. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ridichi

 

Ridichea este o leguma crucifera, contine o serie de nutrienti care au beneficii pentru organism. Consumul de ridiche ajuta la tratarea tulburarilor urinare si renale, regleaza nivelul zaharului din sange la diabetici, previne bolile cardiovasculare si imbunatateste imunitatea organismului. Inca se mai fac cercetari, dar se considera ca ridichea ar putea fi utila in prevenirea cancerului de colon, stomac, bucal si ar putea avea un rol important in tratarea diferitelor tulburari respiratorii (1).

Nu exista dovezi concrete care sa ilustreze originea exacta a ridichii, dar exista variante de ridiche salbatica descoperite in Asia de Sud-Est. Prima atestare a ridichii dateaza din secolul 3 î.Hr. Romanilor și grecilor antici le era cunoscuta aceasta leguma. Atunci cand continentul american a fost descoperit, ridichea a fost una dintre primele legume care au fost duse acolo (2). 

În acest articol îți spunem ce este ridichea, care sunt valorile nutriționale, precum și proprietatile si beneficiile acestei legume. De asemenea, îți spunem și care sunt contraindicațiile consumului de ridiche. 

Ce este ridichea

Ridichea, sau Raphanus sativus, este o leguma radacinoasa care apartine familiei de legume crucifere. Contine un ulei caracteristic, care este sursa aromei sale usor intepatoare. Exista mai multe soiuri de ridichi in lume, iar acestea difera in functie de dimensiune, culoare, greutate (ridichea alba Daikon, ridichea roz) (2).

Valorile nutritionale ale ridichii

Motivul pentru care ridichea are un gust intepator si picant este faptul ca este bogata in nutrienti. Ridichea are o valoare nutritiva excelenta in comparatie cu alte legume. Iata care este profilul nutritional al unei cesti de ridichi crude, felii (116 grame de leguma):

  • calorii: 19;
  • proteine: 0,8 g;
  • carbohidrati: 4 g;
  • fibre: 1,9 g;
  • grăsime: 0,1 g.

De asemenea, ridichea este bogata in vitamine si minerale:

  • acid folic: sintetizeaza celulele albe/rosii din sange in maduva osoasa si este esential in procesul de creare a ADN-ului și ARN-ului.
  • potasiu: este un mineral care regleaza fluidele din organism si sustine activitatea electrica a inimii, precum si functia sistemului nervos.
  • vitamina C: este implicata in multe functii importante in organism si ajuta la formarea colagenului si intarirea peretilor vaselor de sange.
  • vitamina B6: piridoxina este o vitamina solubila in apa, necesara pentru numeroase reactii enzimatice in organism, in principal in metabolism (3). 

Ridichea mai contine:

  • calciu;
  • fier;
  • magneziu.

Beneficii si proprietati pentru sanatate

 

Ridichi - beneficii pentru sanatate

 

Ridichea este o sursa buna de antioxidanti, cum ar fi catechine, pirogalol, acid vanilic, alti compusi fenolici. Aceasta legume contine si un alt antioxidant, vitamina C, care protejeaza celulele organismului. Iata care ar putea fi cele mai importante beneficii ale ridichilor:

  • preventia cancerului: ridichea contine compusi care contin sulf. Acestia protejeaza celulele de mutatii genetice care pot provoca cancerul, eliminand celulele care au potentialul de a deveni cancerigene.
  • sustine digestia: fibrele continute in ridichi ajuta la prevenirea constipatiei, a refluxului acid si a tulburarilor digestive (sindromul intestinului iritabil de exemplu).
  • ajuta la combaterea ciupercilor: ridichea contine un compus antifungic, eficient in lupta impotriva ciupercilor (impotriva Candida albicans).
  • ar putea preveni diabetul: in cazul in care pacientul are prediabet, sau probleme cu glicemia, consumul de ridiche poate ajuta la reglarea glicemiei si prevenirea diabetului de tip 2. Se crede, de asemenea, ca ridichile imbunatatesc raspunsul la insulina si metabolismul glucozei.
  • imbunatateste textura pielii: ridichea contine o cantitate importanta de apa, dar si un nivel crescut de vitamina C, o vitamina benefica pentru sanatatea pielii. Vitamina C imbunatateste elasticitatea pielii, ajutand la formarea colagenului, un nutrient care sustine structura pielii, a oaselor si a altor tesuturi conjunctive.
  • sustine activitatea normala a inimii: ridichea contine si antocianine, un tip de flavonoide cu efecte antioxidante deosebit de utile in sustinerea sanatatii inimii. Antocianinele sunt cele care dau ridichilor rotunde culoarea rosie. Alimentele bogate in antocianine sunt asociate unui risc mai mic de boli cardiovasculare.
  • scade tensiunea arteriala: pentru ca ridichea contine potasiu, un mineral care echilibreaza fluidele din organism. Potasiul joaca un rol important in mentinerea unei tensiuni arteriale normale.
  • imbunatateste functia imunitara: ridichea contine vitamina C, un nutrient vital in sustinerea sistemului imunitar si repararea tesuturilor (3).
  • imbunatateste functia hepatica: ridichile contin substante care ajuta la detoxifierea si vindecarea impotriva deteriorarii (2). 

Efectele secundare ale ridichilor

Ridichea are proprietati diuretice care stimuleaza producerea de urina. Dar consumul de prea multa ridiche poate duce la pierderea in exces a apei din corp si astfel se poate ajunge la deshidratare.

Consumul excesiv de ridiche poate duce la scaderea tensiunii arteriale si de asemenea poate provoca hipoglicemie

Persoanele cu calculi biliari si femeile insarcinate ar trebui, de asemenea, sa se abtina de la consumul acestei legume (2).

Ce trebuie sa retii despre ridiche

  • Ridichile au un profil nutritiv impresionant. Ridichea contine nutrienti importanti precum potasiu, vitamina C, acid folic, oxidanti importanti pentru sanatate.
  • Ridichile contin compusi si nutrienti importanti pentru ameliorarea infectiilor fungice, diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima, tulburarilor digestive. 
  • Ridichile au un continut scazut de calorii si grasimi si un continut ridicat de apa si fibre. Acesta este motivul pentru care ridichile sunt eficiente atunci cand sunt incorporate intr-o dieta de scadere in greutate.
  • Ridichile confera un gust unic intepator, care poate fi incorporat in multe feluri de preparate culinare, de la curry la salate, de la muraturi la sandvisuri (3).

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Nourish by WebMD, „Radish: Health Benefits, Nutrition, and Uses”, accesat în data de 10.05.2023: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish
  2. Lybrate, „Radish Health Benefits and its Side Effects”, accesat in data de 10.05.2023: https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-radish-and-its-side-effects
  3. HealthifyMe, „Radish - Benefits, Nutrition Value, and Recipes”, accesat în data de 10.05.2023: https://www.healthifyme.com/blog/radish/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice