Test de sarcina fals pozitiv: 7 motive posibile

11. 11. 2024 · 7 minute de citit

Atunci când observa o întârziere a menstruației, majoritatea femeilor achiziționează un test de sarcină. Însă, există numeroase motive pentru care poate avea loc acest fenomen, așa că nu marchează automat prezența unei sarcini.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Test de sarcina fals pozitiv: 7 motive posibile

 

Atunci cand observa o intarziere a menstruatiei, majoritatea femeilor achizitioneaza un test de sarcina. Insa, exista numeroase motive pentru care poate avea loc acest fenomen, asa ca nu marcheaza automat prezenta unei sarcini. Desi aceste teste prezinta o acuratete destul de mare daca sunt realizate in mod corect si la momentul potrivit, exista si posibilitatea unor rezultate false.

Asadar, poate iesi un test de sarcina fals pozitiv? Raspunsul este da, este posibil ca rezultatul testului sa fie unul pozitiv fara sa fii insarcinata. Insa, acest lucru nu se poate intampla oricand, ci exista anumite cauze care determina aparitia unui astfel de rezultat.

Descopera mai multe despre testul de sarcina fals pozitiv, dar si despre diferitele tipuri de teste de sarcina existente pe piata si cand este momentul oportun sa le realizezi.

Ce este un test de sarcina si cum functioneaza?

Testul de sarcina este un instrument care poate ajuta o femeie sa afle daca este sau nu insarcinata. Acesta functioneaza prin depistarea unui hormon specific, din urina. Hormonul devine prezent in organism in timpul sarcinii, deoarece placenta este cea care il produce.

Este vorba despre hormonul HCG (gonadotropina corionica umana). Majoritatea testelor au o acuratete ridicata, insa exista numerosi factori care pot influenta rezultatul. Este recomandat ca, dupa realizarea unui astfel de test, sa te prezinti la medicul ginecolog pentru confirmarea rezultatului.

Cand ar trebui realizat un test de sarcina?

Acuratetea rezultatului depinde si de momentul in care este realizat testul. Asadar, pentru a evita un test de sarcina fals pozitiv sau unul fals negativ, este important sa stii cand ar trebui sa il faci.

Momentul cel mai potrivit este la o saptamana de la ziua in care ar fi trebuit sa aiba loc startul menstruatiei. Imediat ce are loc fixarea in uter a ovulului fecundat, va incepe si productia hormonului HCG. La nivelul sangelui, cantitatea de hormon va creste rapid inca din primele zile de sarcina. In schimb, la nivelul urinei, nivelul acestuia va creste mai incet.

Asadar, daca testul este realizat prea devreme, exista riscul aparitiei unor rezultate imprecise. La o saptamana de la intarzierea menstruatiei, daca este vorba de o sarcina, nivelul de hormon din urina va fi suficient de ridicat astfel incat sa fie depistat.

De asemenea, este important ca testul sa fie realizat dimineata, la prima urina. Daca va fi realizat intr-un alt moment al zilei, cand urina este mai diluata, exista riscul ca rezultatul sa nu fie corect.

Cum realizezi corect un test de sarcina?

Desi exista mai multe tipuri de teste de sarcina, principiul de baza dupa care acestea functioneaza este acelasi. Acestea depisteaza hormonul HCG din urina, asa ca modul in care testele intra in contact cu aceasta poate fi diferit. 

Exista teste sub forma de bat, care vor trebui introduse intr-o proba de urina, sau teste sub forma de caseta, care au un orificiu unde va trebui sa pui cateva picaturi de urina cu ajutorul unei mici pipete, pe care o vei gasi de asemenea in cutie la achizitionarea testului.

Daca vei folos un test sub forma de bat, acesta va trebui introdus in proba de urina timp de 5-10 secunde. In cazul testului caseta, va trebui sa pui direct picaturile de urina in orificiul special. Dupa aproximativ 5-10 minute, vor avea loc modificarile care vor indica rezultatul testului. Aceste intervale pot fi diferite in functie de tipul de test ales, asa ca este important sa citesti prospectul inainte de utilizare. 

Interpretarea rezultatului

Felul in care rezultatul este afisat difera in functie de tipul de test. Acesta poate fi vizibil sub forma unui + sau -, insa cele mai multe folosesc liniile. Aici este prezenta o zona de testare si o zona de control. Linia din zona de control va trebui sa devina vizibila, in caz contrar testul nu este valid si trebuie repetat. Doua linii indica un rezultat pozitiv.

Cauzele unui test de sarcina fals pozitiv

Chiar daca tii cont de indicatiile de utilizare prezente pe prospect si realizezi testul in momentul potrivit, exista in continuare posibilitatea aparitiei unui rezultat fals. Insa, care sunt cauzele unui test de sarcina fals pozitiv? Acest fenomen poate avea un puternic impact emotional daca iti doresti foarte mult un copil, asa ca este bine sa fii informata cu privire la factorii care pot determina un asemenea rezultat.

Sarcina chimica

Putem spune ca este vorba despre o sarcina chimica atunci cand ovulul este fecundat si se formeaza un embrion, insa acesta nu se poate fixa de peretele uterului, asa ca sarcina nu se poate dezvolta. Drept rezultat, are loc pierderea sarcinii, insa are deja loc productia hormonului HCG.

Acesta este un fenomen destul de des intalnit, insa poate fi depistat doar daca se realizeaza un test de sarcina, nefiind asociat cu niciun simptom specific. Cauzele sunt multiple si nu intotdeauna cunoscute. Acestea includ prezenta unui fibrom uterin, un nivel scazut de progesteron sau diverse anomalii ale fatului.

Avortul spontan

O pierdere a sarcinii sau oprirea acesteia din evolutie poate, de asemenea, sa determine aparitia unui test de sarcina fals pozitiv. Cantitatea de hormoni HCG creste odata cu evolutia sarcinii si atinge nivelul maxim in jurul saptamanii a zecea. 

Daca are loc oprirea acesteia din evolutie sau un avort spontan, nivelurile hormonului incep sa scada, dar incet. Acesta poate ramane prezent in urina chiar si 6 saptamani dupa ce a avut loc pierderea sarcinii, asadar va putea fi detectat de un test.

Sarcina ectopica

Sarcina ectopica poarta si numele de sarcina extrauterina si apare atunci cand un ovul fertilizat este implantat intr-o alta zona, nu in uter. De cele mai multe ori, ovulul ramane in una din trompele uterine in drumul sau catre uter, acest lucru putand fi cauzat de o forma neregulata a acestora, de infectii, inflamatii sau de prezenta unui tesut cicatriceal.

Ovulul poate fi implantat si in alte zone extrauterine, de exemplu colul uterin, unul dintre ovare sau oriunde altundeva in abdomen. Desi practic este vorba despre o sarcina, rezultatul fals pozitiv este datorat faptului ca aceasta nu poate fi dusa la termen. Fatul se poate dezvolta doar in uter.

Sarcina ectopica este asociata de obicei cu o serie de simptome, precum sangerari, dureri abdominale, senzatii de greata, ameteli si o presiune catre zona rectala. In aceste situatii, trebuie intervenit imediat, in caz contrar pot aparea complicatii severe.

Diverse afectiuni

Exista si o serie de afectiuni care pot determina un test de sarcina fals pozitiv. Acestea includ afectiunile tractului urinar, afectiuni renale care pot afecta compozitia urinei, chisturile ovariene. In cazuri mai rare, si cancerul ovarian poate cauza un rezultat fals pozitiv. Desi nu este o afectiune, putem mentiona si menopauza printre aceste cauze.

Anumite medicamente

Daca urmezi un tratament care are ca scop imbunatatirea fertilitatii, este important sa stii ca exista o sansa de a avea de-a face cu un test de sarcina fals pozitiv. Aceste medicamente pot creste nivelul hormonului HCG, care ar putea fi detectat de test.

Utilizarea incorecta a testului

Asa cum am mentionat deja, este foarte important ca testul sa fie realizat in mod corect. In caz contrar, gradul de acuratete al acestuia scade. Respectati indicatiile de mai sus, precum si cele prezente pe prospect. Este important sa verifici si termenul de valabilitate al testului. Daca acesta nu se mai afla in termen, rezultatul nu va fi concludent.

Prezenta liniei de evaporare

Acest lucru este legat de felul in care este afisat rezultatul testului. Daca zona de afisare utilizeaza liniile, este posibil ca acesta sa apara confuzii. Uneori, este posibil sa apara o a doua linie mai slab colorata, moment in care multe persoane pot interpreta rezultatul drept unul pozitiv.

Insa, aceasta linie mai putin vizibila nu marcheaza intotdeauna o sarcina, ci poate fi de fapt linia de evaporare. De aceea, in aceste situatii, este recomandata repetarea testului sau discutia cu un medic pentru confirmarea rezultatului.

Un test de sarcina fals pozitiv poate fi un adevarat motiv de suparare pentru cuplurile care isi doresc un copil, insa poate marca si prezenta unor afectiuni serioase sau chiar a unei urgente medicale. De aceea, imediat dupa ce realizezi un astfel de test, este recomandat sa mergi la medic pentru confirmarea rezultatului si pentru depistarea eventualelor probleme prezente.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice