Tipuri de ten: caracteristici, sfaturi pentru ingrijire
Exista 5 tipuri de piele, fiecare determinat de mai multi factori. Daca stii ce tip de piele ai, acest lucru te poate ajuta sa stabilesti o rutina de ingrijire, care sa iti lase pielea frumoasa si sanatoasa (1). In acest articol, vorbim despre tipurile de ten si cum sa le ingrijesti, in functie de caracteristicile fiecaruia. Vei invata cum sa identifici corect tipul de ten si care este importanta protectiei solare.
Continutul articolului
Identificarea tipurilor de ten: caracteristici generale
Iata care sunt tipurile de ten:
Tenul normal
Tenul normal nu este nici prea uscat si nici prea gras. In plus, tenul normal:
- nu are imperfectiuni sau are putine imperfectiuni;
- nu are sensibilitate severa;
- are pori putin vizibili;
- este radiant.
Tenul mixt
In cazul tenului mixt, pielea poate fi uscata sau normala in unele zone si grasa in altele, cum ar fi zona T (nas, frunte si barbie). Multe persoane au acest tip de ten. Este posibil sa aiba nevoie de o ingrijire usor diferita in diferite zone. Tenul mixt poate avea:
- pori care par mai mari decat in mod normal, deoarece sunt mai deschisi;
- puncte negre;
- aspect lucios.
Tenul uscat
O persoana cu ten uscat este posibil sa aiba:
- pori aproape invizibili;
- ten mat, aspru;
- pete rosii;
- piele mai putin elastica;
- linii fine/riduri mai vizibile.
In plus, pielea se poate crapa, se poate exfolia sau poate deveni iritata sau inflamata. Pielea uscata poate fi cauzata sau inrautatita de factori precum:
- genetici;
- imbatranire sau dereglari hormonale;
- conditii meteo (vant, soare sau temperaturi scazute);
- radiatiile ultraviolete (UV);
- bai si dusuri lungi si fierbinti;
- ingrediente din sapunuri, produse cosmetice sau produse de curatare;
- medicamente.
Iata ce poti face pentru a ajuta pielea uscata:
- fa dusuri si bai mai scurte, nu mai mult de o data pe zi;
- foloseste sapunuri sau produse de curatare blande si delicate;
- evita sapunurile deodorante;
- nu freca pielea pentru a o usca;
- foloseste o crema hidratanta bogata, imediat dupa baie;
- foloseste un umidificator si nu lasa temperaturile interioare sa fie prea ridicate;
- poarta manusi atunci cand folosesti agenti de curatare, solventi sau detergenti de uz casnic.
Tenul gras
In cazul pielii grase, este posibil sa ai:
- pori dilatati;
- ten opac sau stralucitor;
- puncte negre, acnee sau alte imperfectiuni.
Pielea grasa poate fi provocata sau mentinuta de:
- pubertate sau dezechilibre hormonale;
- stres;
- caldura;
- umiditate:
Pentru a avea grija de pielea grasa:
- spal-o nu mai mult de doua ori pe zi si dupa ce transpiri mult;
- foloseste un sapun delicat si nu freca;
- nu stoarce cosurile (daca exista);
- cauta cuvantul „non-comedogenic” pe produsele de ingrijire a pielii si pe produsele cosmetice (inseamna ca nu vor indesa porii).
Tenul sensibil
Se poate manifesta prin:
- roseata;
- mancarime;
- uscaciune.
Daca pielea ta este sensibila, incearca sa afli care sunt factorii declansatori, astfel incat sa ii poti evita. Exista multe motive posibile, dar de multe ori un astfel de ten este un raspuns la anumite produse de ingrijire a pielii (4).
Ce determina tipul de ten?
Tipul de piele poate varia dintr-o varietate de motive. Desi este puternic influentat de genetica, tenul este influentat si de alti factori, inclusiv:
- varsta: pe masura ce imbatranesti, pielea se subtiaza si isi pierde din elasticitate. Pielea mai in varsta pur si simplu nu mai este la fel de supla si neteda ca inainte. Aceste schimbari pot avea un impact asupra aspectului si tipului de piele.
- rutina de curatare: modul in care iti cureti pielea poate avea un impact asupra tipului de piele. Uscarea cu prosopul dupa spalare, de exemplu, poate afecta functia de bariera a pielii, ceea ce inseamna ca aceasta va fi mai predispusa la uscare.
- vremea si expunerea la soare: pielea tinde sa devina mai grasa in timpul lunilor de vara si mai uscata in timpul iernii. Expunerea la soare poate, de asemenea, sa faca pielea unei persoane mai sensibila, deoarece razele soarelui deterioreaza pielea si o lasa mai subtire si mai fragila decat inainte.
- conditiile subiacente: unele afectiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea, pot creste sensibilitatea pielii. In mod similar, afectiuni precum eczema si psoriazisul pot usca pielea.
- stilul de viata: factorii legati de stilul de viata care pot influenta sanatatea si aspectul pielii includ fumatul si expunerea neprotejata la soare. Acesti factori pot provoca hiperpigmentare, riduri premature si alte semne vizibile de imbatranire (1).
Tipul de piele al unei persoane se schimba pe parcursul vietii, in urma modificarilor care au loc in organism. Majoritatea copiilor sub 11 ani au o piele normala. Cu toate acestea, aproximativ 75% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 11 si 30 de ani au acnee. Acest lucru se intampla deoarece, in timpul pubertatii, glandele sebacee ale unei persoane se maresc si produc mai multa grasime. In timpul adolescentei, pielea unei persoane poate fi mai grasa decat era in copilarie. Uneori, acest lucru continua si la varsta adulta. Alti factori care pot provoca fluctuatii ale tipului de piele includ:
- sarcina;
- menopauza;
- medicamentele;
- imbatranirea;
- mutarea intr-un climat diferit;
- expunerea la poluanti si iritanti;
- modul in care tonusul pielii afecteaza ingrijirea pielii.
Cum te poate afecta nuanta pielii?
Tipul de piele poate determina multe aspecte ale ingrijirii pielii. Cu toate acestea, tonul pielii joaca, de asemenea, un rol. Dermatologii masoara tonul pielii cu ajutorul scalei Fitzpatrick, care enumera tonurile pielii de la deschis la inchis. Locul in care o persoana se incadreaza pe aceasta scala determina riscul de arsuri solare si de cancer de piele. O expunere prea mare la razele ultraviolete (UV) creste riscul de cancer de piele pentru toate tonurile de piele, dar in special pentru cele cu pielea deschisa. Iata care sunt factorii de risc pentru afectarea UV:
- piele deschisa;
- pistrui;
- parul blond sau roscat in mod natural;
- ochi albastri sau verzi.
Persoanele cu pielea mai deschisa la culoare ar putea dori sa foloseasca o crema de protectie solara cu SPF mai mare sau sa evite expunerea la soare (2). Fiecare tip de piele are nevoie de o crema de protectie solara. Indiferent de tipul de piele si de afectiunile cutanate, o crema de protectie solara este esentiala pentru sanatatea pielii. Aplicarea zilnica nu numai ca va contribui la incetinirea imbatranirii premature a pielii, dar, cel mai important, va ajuta la protejarea impotriva cancerului de piele. Ca o regula generala, ori de cate ori este ziua, trebuie sa porti crema de protectie solara! (3)
Relația dintre tipul de piele si afectiunile dermatologice
Tipul de piele este determinat de genetica, in vreme ce afectiunile pielii sunt determinate de stilul de viata, de mediul inconjurator si de influentele interne, ceea ce inseamna ca acestea pot fluctua constant. Vestea buna in ceea ce priveste afectiunile cutanate este ca acestea sunt in general considerate temporare si pot fi corectate prin modificari ale mediului nostru extern si intern, precum si prin ingrijirea corecta a pielii. Cele mai frecvente afectiuni ale pielii sunt:
- deshidratarea: aceasta reprezinta o lipsa de apa in piele. Pielea poate fi grasa deasupra si se poate simti uscata dedesubt si se poate descuama. Congestia insoteste frecvent deshidratarea, deoarece pielea compenseaza lipsa de apa cu mai mult ulei;
- sensibilizarea: presupune inflamatia si dezvoltarea de leziuni ale pielii cauzate de o multitudine de factori, cum ar fi parfumurile artificiale, utilizarea incorecta a produselor, stresul, poluarea si climatul aspru;
- imbatranirea: suntem programati sa imbatranim in mod natural, dar ceea ce stim acum este ca 50% din imbatranirea vizibila este determinata de stilul nostru de viata;
- pigmentarea/tonusul neuniform al pielii: decolorarea pielii este cauzata in mare parte de expunerea la razele UV, dar poate aparea si din cauza stresului, a modificarilor hormonale si a traumelor pielii;
- congestia: este un simptom comun al pielii grase.
Atat tipul de piele, cat si afectiunile cutanate trebuie luate in considerare atunci cand iti stabilesti rutina de ingrijire a pielii.
Cum sa identifici corect tipul de ten?
Diferitele tipuri de piele au caracteristici diferite. Ele au un continut diferit de apa si de ulei. De asemenea, au grade diferite de sensibilitate. Iata cum sa poti determina tipul de ten (testul servetelului):
- spala-te pe fata folosind un produs de curatare delicat;
- asteapta timp de o ora fara sa atingi fata;
- ia un servetel de hartie si tamponeaza zona T.
Iata cum sa interpretezi ceea ce vezi:
- ten normal: servetelul nu va fi gras, pielea ta nu se va descuama si nu va prezenta semne de iritatie si roseata;
- ten gras: servetelul va fi vizibil gras, iar pielea este lucioasa;
- ten uscat: Uscat: servetelul nu va fi gras, iar pielea poate avea pete rosii;
- ten mixt: zona T va fi grasa, lasand ulei pe servetel, dar restul fetei va fi uscat si descuamat;
- ten sensibil: pielea este rosie, posibil uscata si usor iritata (1).
Cum sa iti adaptezi rutina de ingrijire in functie de tipul de ten
Inainte de a cumpara produse de ingrijire a pielii, este o idee buna sa iti cunosti tipul de ten dar si alte cateva lucruri:
- tonul (nuanta) pielii: pielea se arde usor, rar sau niciodata?
- obiectivele de ingrijire: Incerci sa previi imbatranirea prematura? Exista o problema a pielii precum acneea sau rozaceea?
- stil de viata: Fumezi? Petreci mult timp in soare? Urmezi o dieta echilibrata?
Aceste informatii te pot ajuta sa faci o triere a produselor de ingrijire a pielii, pentru a le gasi pe cele care ti se potrivesc (4). Cele 6 principii de baza ale ingrijirii pielii sunt:
- foloseste o crema de protectie solara cu spectru larg, care blocheaza atat razele UVA, cat si UVB;
- evita lumina directa a soarelui si poarta o palarie si ochelari de soare;
- nu fuma;
- ramai hidratat;
- spala-te pe fata in fiecare zi si nu purta niciodata machiaj la culcare;
- hidrateaza-te (4).
O rutina de ingrijire a pielii este importanta, dar personalizarea ingrijirii in functie de tipul de ten este ideala.
Ten normal
- foloseste protectie solara in fiecare zi;
- indeparteaza machiajul si impuritatile la sfarsitul zilei;
- evita sa atingi fata;
- efectueaza controale regulate la dertmatologie.
Ten uscat
- evita sa faci dusuri sau bai fierbinti si nu petrece mult timp in apa;
- hidrateaza-te;
- foloseste un umidificator;
- foloseste creme hidratante.
Ten gras
- stai departe de lucrurile care blocheaza porii;
- opteaza pentru produse etichetate ca fiind fara ulei si non-comedogenice;
- aplica o crema chiar daca ai pielea grasa;
- foloseste servetele absorbante pentru a tine uleiul sub control pe parcursul zilei.
Tenul sensibil
- opteaza pentru produse de curatare blande, fara sapun, non-comedogenice si fara parfum, pentru a limita orice risc de iritatie;
- discuta cu un dermatolog pentru a vedea daca exista optiuni de tratament disponibile pentru tenul tau.
Tenul mixt
In cazul tenului mixt, se recomanda un produs de curatare bland si o crema hidratanta (1).
Cunoasterea tipului de ten te poate ajuta sa ai mai multa grija de piele. Dar nu este intotdeauna usor sa stii ce fel de ten ai. Tipul tau de piele se poate schimba in timp si poate fi influentat de multi factori. Daca ai probleme cu tenul si simti ca nimic din ceea ce faci nu te ajuta, fa o programare la un dermatolog.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Very Well Health, „What Are Skin Types?”: https://www.verywellhealth.com/skin-types-5088964
(2) Medical News Today, „What type of skin do I have?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-type-of-skin-do-i-have
(3) Dermatologica, „What is my skin type? your ultimate guide to different skin types”: https://www.dermalogica.com.au/blogs/living-skin/what-is-my-skin-type-your-ultimate-guide-to-different-skin-types
(4) Web MD, „What’s Your Skin Type?”: https://www.webmd.com/beauty/whats-your-skin-type