Uleiul de peste - beneficii, proprietati, contraindicatii
Uleiul de peste este unul dintre cele mai cunoscute si mai frecvent consumate suplimente alimentare, in special in randul sportivilor.
Acest supliment este bogat in acizi grasi omega-3 care sunt foarte importanti pentru dezvoltarea armonioasa a organismului si pentru mentinerea sanatatii.
Daca nu obisnuiesti sa consumi peste gras, administrarea suplimentelor te-ar putea ajuta sa obtii cantitatea recomandata de acizi grasi omega-3. Mai multe despre toate acestea in articolul urmator.
Ce este uleiul de peste?
Uleiul de peste este grasimea sau uleiul extras din tesutul pestelui (1).
In general, uleiul de peste provine din speciile bogate in grasimi, cum ar fi heringul, tonul, hamsiile si macroul. Insa, exista posibilitatea producerii uleiului de peste din ficatul altor specii, cum este cazul uleiului din ficat de cod (1).
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumul regulat de ulei de peste pe saptamana, ceea ce inseamna 1-2 portii.
Aproximativ 30% din uleiul de peste este format din acizi grasi omega-3, in timp ce restul de 70% este alcatuit din alte tipuri de grasimi. Principalele tipuri de omega-3 din uleiul de peste sunt (1):
- uleiul eicosapentaenoic (EPA);
- acidul docosahexaenoic (DHA);
- acidul alfa-linolenic (ALA).
Acizii grasi omega-3 din peste ofera multe beneficii pentru sanatate, inclusiv protectie imunitara impotriva unor afectiuni. Dar despre aceste aspecte vom discuta in randurile de mai jos.
De asemenea, unele produse din ulei de peste sunt aprobate de Administratia pentru Alimente si Medicamente ca tratamente medicamentoase pentru reducerea nivelului de trigliceride (2).
Uleiul de peste este, de asemenea, disponibil ca supliment alimentar. Cu toate acestea, suplimentele nu contin aceeasi cantitate de ulei de peste ca produsele naturale si, de aceea, nu pot fi utilizate in locul prescriptiilor medicale.
Valorile nutritionale ale uleiului de peste
Uleiul de peste se gaseste, de obicei, sub forma de capsule. Doua capsule conțin (3):
- Calorii: 25;
- Proteine: 0 grame;
- Grasime: 2 grame;
- Carbohidrati: 0 grame;
- Fibra: 0 grame;
- Zahar: 0 grame.
De asemenea, uleiul de peste este o sursa buna de acizi grasi omega-3 si de vitamine: A si D.
Acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea corespunzatoare a ochilor, creierului si celulelor reproductive. Totodata, acestea sunt vitale pentru sanatatea inimii si a plamanilor, pe langa functionarea optima a sistemului imunitar si endocrin (3).
Doza recomandata de ulei de peste
Dozele recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii variaza in functie de varsta si sanatatea fiecarui consumator.
Pentru majoritatea adultilor, OMS recomanda un aport zilnic intre 1.100 - 1.600 miligrame de acizi grasi omega-3 (1).
Majoritatea produselor si suplimentelor contin pana la 1.000 de miligrame de ulei de peste per portie (1).
Sfatul cercetatorilor este sa citesti eticheta fiecarui produs si sa alegi varianta care contine cel putin 500 de miligrame de ulei eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic per 1.000 de miligrame de ulei de peste (1).
Beneficiile uleiului de peste
Poate sustine sanatatea inimii
Studiile arata ca persoanele care consuma peste si produse din peste in mod regulat au un risc mai mic pentru bolile de inima (4).
Beneficiile uleiului de peste pentru sanatatea inimii includ (1):
- cresterea nivelului de colesterol bun (HDL);
- reducerea nivelului de trigliceride;
- reducerea presiunii arteriale;
- prevenirea placilor care determina arterele sa se ingroase.
Desi suplimentele de ulei de peste pot reduce factorii de risc pentru bolile de inima, nu exista dovezi clare ca acestea pot preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Adreseaza-te medicului pentru masurile de tratament si preventie corespunzatoare!
Poate ajuta in tratarea unor afectiuni mintale
Creierul uman este alcatuit din aproximativ 60% grasimi, o mare parte fiind reprezentata de acizii grasi omega-3. De fapt, unele studii constata ca persoanele cu anumite conditii de sanatate mintala au niveluri mai scazute de omega-3 (5).
In acest sens, cercetarile sugereaza ca administrarea suplimentelor din ulei de peste (omega-3) poate preveni debutul sau poate imbunatati simptomele unor conditii de sanatate mintala.
De exemplu, poate reduce sansele dezvoltarii tulburarilor psihotice la persoanele expuse acestui risc (5).
Poate sustine sanatatea ochilor
Dovezile stiintifice arata ca persoanele care nu absorb o cantitate suficienta de acizi grasi omega-3 au un risc mai mare in aparitia afectiunilor oculare (6).
Cu toate acestea, efectele pozitive ale uleiului de peste nu au fost gasite pentru toate bolile oculare, cum este cazul ochilor uscati spre exemplu.
Poate reduce inflamatia
Deoarece uleiul de peste are proprietati antiinflamatorii, consumul acestuia poate ajuta la tratarea afectiunilor care implica inflamatii cronice (1).
Mai mult decat atat, suplimentele din ulei de peste pot reduce semnificativ durerile articulare, rigiditatea si nevoile de medicamente la persoanele cu artrita reumatoida care provoaca dureri la nivelul articulatiilor (7).
Poate sustine sanatatea pielii
Pielea este cel mai mare organ din corpul uman si contine o multime de acizi grasi omega-3 (1).
Sanatatea pielii poate scadea odata cu inaintarea in varsta sau in cazul in care a fost expusa mult timp la soare.
Acestea fiind spuse, consumul de ulei de peste si administrarea suplimentelor alimentare pentru piele pot fi benefice pentru prevenirea diverselor afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazis si dermatita (8).
Contraindicatii
- Pentru persoanele gravide si care alapteaza: Suplimentele de ulei de peste par sa nu afecteze fatul in timpul sarcinii sau copilul in timpul alaptarii. Cu toate acestea, adreseaza-te medicului in vederea alimentelor si suplimentelor alimentare care pot fi consumate. Consumul de peste gras in cantitati mari este, eventual, nesigur.
- Pentru copii: Suplimentele de ulei de peste sunt, eventual, sigure atunci cand sunt administrate pe cale orala. Cu toate acestea, copiii mici nu ar trebui sa consume mai mult de 60 de grame de peste pe saptamana.
Pentru persoanele care sufera de o tulburare bipolara: Consumul de ulei de peste in cantitati mari poate creste unele simptome. Adreseaza-te medicului pentru dozajul corespunzator! - Pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni ale ficatului: Uleiul de peste ar putea creste riscul de sangerare la persoanele cu cicatrizare hepatica.
- Pentru persoanele cu diabet zaharat: Consumul de ulei de peste in cantitati mari ar putea face dificila gestionarea zaharului din sange.
- Pentru persoanele cu defibrilator implantat: Uleiul de peste ar putea creste riscul de batai neregulate ale inimii. Adreseaza-te medicului cu privire la dieta alimentara si suplimentele care pot fi administrate!
- Pentru persoanele cu alergie la peste sau fructe de mare: Unii oameni ar putea fi alergici si la suplimentele cu ulei de peste. Nu exista informatii fiabile care sa dovedeasca aceasta asociere. Pana cand se cunosc mai multe, pacientii alergici sunt sfatuiti sa evite orice produse cu continut sau urme de peste si fructe de mare (2).
Alege un supliment din ulei de peste care are o certificare de sustenabilitate, cum ar fi de la Fondul de Aparare a Mediului.
De asemenea, productia de ulei de peste din hamsii si pesti mici similari este mai sustenabila decat cea a pestilor mari. Discuta cu farmacistul tau Dr. Max despre produsele care nu afecteaza mediul inconjurator si promoveaza sanatatea biologica!
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa afirme ca suplimentele alimentare, uleiul de peste si alte remedii naturiste pot ajuta la imbunatatirea unor conditii fizice sau mintale. Adreseaza-te medicului pentru un plan de tratare si preventie corespunzator!
Surse de informare:
(1) Robertson, R. (2022). 12 Benefits of Taking Oil Fish. Medically Reviewed by MS Meeks, S. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-fish-oil
(2) WebMD. Fish Oil - Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-993/fish-oil
(3) WebMD Editorial Contributors (2020). Are There Health Benefits to Taking Fish Oil? Medically Reviewed by MD Brennan, D. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-fish-oil
(4) Bowen, K.J. et al. (2016). Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Current Treatment Options in Cardiovascular Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067287/
(5) Amminger, G.P. (2010). Long-chain omega-3 fatty acids for indicated prevention of psychotic disorders: a randomized, placebo-controlled trial. Archives of General Psychiatry, pp. 146 - 154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20124114/
(6) Downie, L.E & Vingrys, A.J. (2018) Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Translational Vision Science & Technology. https://tvst.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2680625
(7) Kostoglou-Athanassiou, I. et al. (2020) The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterranean Journal of Rheumatology, pp. 190 -194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
(8) Balic, A. et al. (2020) Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases. International Journal of Molecular Sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037798/