Urina urat mirositoare: ce afectiuni poate indica aceasta
Urina este produsa de aparatul urinar al corpului si are rolul de a elimina din organism produsele reziduale filtrate din sange. Ca urmare, culoarea si mirosul urinei pot reprezenta un anumit indicator al starii curente de sanatate. Descopera in continuare mai multe informatii despre urina urat mirositoare si ce afectiuni poate indica aceasta.
Continutul articolului
Ce este urina urat mirositoare?
Chiar daca urina nu are un miros placut in general, exista momente in care aceasta poate avea un miros puternic si urat si care poate fi perceput ca o abatere de la normal.
Asa cum culoarea urinei poate indica nivelul de hidratare al unei persoane, obiceiurile ei dietetice sau anumite probleme medicale nediagnosticate, la fel si mirosul acesteia poate oferi mai multe informatii despre starea generala de sanatate.
De obicei, aceste mirosuri pot fi temporare si pot fi cauzate de consumul unor anumite alimente. Cu toate acestea, daca mirosul urat persista, atunci poate fi vorba despre prezenta unei afectiuni. De aceea, este necesar sa apelezi la o consultatie medicala specializata.
5 afectiuni care pot cauza urina urat mirositoare
Avand in vedere ca urina este un produs rezidual, aceasta asimileaza diferite mirosuri bazate pe dieta, medicamente, bauturi consumate si asa mai departe. Pe langa dieta si alte cauze temporare, aceasta mai poate fi cauzata si de anumite probleme de sanatate cum ar fi:
O infectie a tractului urinar
Urina urat mirositoare poate fi primul simptom al unei infectii urinare, ceea ce inseamna ca poti prezenta mai devreme sau mai tarziu si alte simptome cum ar fi: urinare dureroasa, nevoie frecventa de a urina, urina tulbure si asa mai departe.
Mirosul urat este cauzat de prezenta bacteriilor in urina, bacterii care se pot raspandi si in alte organe ale tractului urinar cum ar fi rinichii sau vezica.
Infectiile urinare sunt mai des intalnite in randul persoanelor de gen feminin deoarece uretra este mult mai scurta, ceea ce permite bacteriilor sa patrunda mai usor in organism.
Vaginoza bacteriana
Vaginul contine diferite tipuri de bacterii pe care corpul incearca sa le mentina intr-un oarecare echilibru.
Vaginoza bacteriana apare atunci cand acest echilibru este perturbat si un anumit tip de bacterie se raspandeste mai mult decat celelalte.
Principalul simptom al acestei afectiuni este urina urat mirositoare, acompaniata apoi si de alte simptome cum ar fi pruritul, secretii albe sau gri si senzatia de arsura in timpul urinarii.
Vaginoza bacteriana este confundata de multe ori cu o alta afectiune si anume candidoza vaginala, deoarece simptomele prezentate de amandoua sunt similare. Cu toate acestea, este important de evidentiat cauza exacta, deoarece metodele de tratament difera drastic.
Afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor
Sistemul de control al produselor reziduale din organism implica atat ficatul cat si rinichii. Asta inseamna ca atunci cand exista o problema cu unul dintre aceste organe, urina poate deveni urat mirositoare, printre multe altele.
Conform unui studiu publicat in 2012 [1], anumite persoane cu insuficienta renala tind sa observe schimbari asociate cu mirosul urinei si cu izul corpului in general. Aditional, unele afectiuni ale ficatului pot schimba si ele felul in care miroase urina, fapt sustinut de un studiu publicat tot in 2012 [2].
Atat simptomele aditionale cat si mirosul urat al urinei depind de organul afectat; de exemplu, insuficienta hepatica se poate manifesta si prin icter, in timp ce insuficienta renala poate duce la urinare dureroasa.
Boli cu transmitere sexuala
Numeroase boli cu transmitere sexuala–cum ar fi infectia cu chlamydia–pot duce la scurgeri vaginale anormale. Acestea pot interactiona cu urina atunci cand iese din uretra, cauzand astfel un miros puternic si urat.
In functie de boala cu transmitere sexuala contractata, mai multe simptome isi pot face simtita prezenta odata cu trecerea timpului. Printre acestea senzatia de mancarime, urinare dureroasa etc.
Deshidratarea
Deshidratarea apare atunci cand corpul pierde mai multa apa decat primeste. Deoarece urina este compusa din apa si diferite produse reziduale, cu cat cantitatea este mai mica de urina cu atat va fi mai mare concentratia acesteia si astfel mirosul va fi mai puternic si mai urat mirositor.
Chiar daca majoritatea cazurilor de deshidratare pot fi tratate rapid si usor prin consumul unei cantitati corespunzatoare de apa, deshidratarea prelungita poate duce la complicatii severe sau chiar fatale.
Avand in vedere ca mirosul urat al urinei poate fi cauzat de numerosi factori, este recomandat sa monitorizezi aceasta schimbare si sa apelezi la servicii medicale specializate daca problema persista sau daca este acompaniata si de alte simptome aditionale.
Mirosul urat al urinei nu trebuie ignorat atunci cand cauza nu este cunoscuta, chiar daca nu sunt prezente inca si alte semne sau simptome.
Referinte:
- Hur, E, et al. “Trimethylaminuria (Fish MALODOUR Syndrome) in Chronic Renal Failure.” Hippokratia, SOCIETY OF "FRIENDS OF HIPPOKRATIA JOURNAL", Jan. 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738402/.
- Osborne, Bridget V. “A Nose for Trouble.” The British Journal of General Practice : the Journal of the Royal College of General Practitioners, Royal College of General Practitioners, Dec. 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505402/.