Cezariana: ce inseamna, in ce consta, recomandari
Dupa 9 luni de zile de asteptare, ai ajuns in sfarsit in momentul in care vei putea sa tii in brate puiul de om care a crescut in tine. Modul in care vei naste este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua din rolul de mama. Daca stii ca nasterea va fi prin cezariana, indiferent de motivele care stau in spatele acestei decizii, cu siguranta vei afla multe informatii interesante in acest articol. In prezent, nasterea prin cezariana este o procedura uzuala, dar care poate prezenta anumite complicatii atat pentru mama, cat si pentru copil.
Continutul articolului
Ce este cezariana?
Atunci cand un copil se naste cu ajutorul unei operatii chirurgicale ce presupune o incizie in abdomenul mamei si alta in uter, vorbim despre cezariana. Aproape o treime din bebelusii din Statele Unite ale Americii sunt nascuti prin cezariana, iar asta ne arata cat de sigura si comuna a devenit aceasta interventie (1).
De obicei, se recomanda ca orice nastere, inclusiv prin cezariana, sa aiba loc dupa varsta de 39 de saptamani a fatului, astfel incat acesta sa se poata dezvolta adecvat in uter. Cu toate acestea, cezariana se face de cele mai multe ori in situatii de urgenta, iar acestea pot aparea si inainte de 30 de saptamani.
Cum se desfasoara cezariana?
Deoarece este o procedura care urmeaza un protocol strict, in cazul in care nu apar complicatii, cezariana poate dura aproximativ 45 de minute. Chirurgul va face o incizie prin abdomen si una prin uter, pentru a scoate copilul. Imediat dupa aceea, medicul va taia cordonul ombilical, va indeparta placenta din uter si va coase incizia (2).
- in timp ce te vei afla pe masa de operatie, un ecran despartitor va fi plasat pe corp, astfel incat sa nu poti vedea ce se intampla;
- in functie de tipul de anestezie care ti-a fost administrat, vei dormi in timpul operatiei de cezariana sau poti fi treaza, dar amortita in partea inferioara a corpului. In a doua varianta, este foarte posibil sa simti anumite manevre care se fac in timpul cezarienei, dar fara ca durerea sa fie prezenta;
- incizia din abdomen va avea intre 10 si 20 de cm, in functie de cat estimeaza medicul ca este nevoie pentru a scoate copilul;
In timpul operatiei de cezariana, sunt deschise individual sase straturi separate ale peretelui abdominal si ale uterului. Incizia de pe abdomen poate fi realizata in doua moduri, astfel:
- vertical: se extinde de la buric pana la linia parului pubian;
- orizontal: deasupra liniei parului pubian si este metoda cel mai des utilizata, deoarece se vindeca mai repede.
Tipuri de anestezie pentru cezariana
Deoarece operatia de cezariana reprezinta o incizie in abdomen si uter, este nevoie de anestezie, iar pacientele pot alege dintre doua variante (3):
1. Anestezia totala
Dupa administrarea acesteia, pacienta va ramane complet inconstienta pe toata durata operatiei de cezariana si putin timp dupa aceea.
2. Anestezie locala
Aceasta va amorti partea inferioara a corpului, de la talie pana la varful degetelor de la picioare. Avantajul este ca pacienta este treaza pe toata durata operatiei si poate vedea copilul imediat dupa ce este scos din uter. Anestezia locala se imparte in doua tipuri:
- epidurala: anestezicul este introdus in corp prin spatiul epidural, localizat in maduva spinarii, in regiunile toracice sau lombare ale coloanei vertebrale. Acest tip de anestezie isi va face efectul dupa 10-20 de minute de la injectare.
- spinala: este cunoscuta si sub numele de blocaj spinal, iar anestezicul este introdus cat mai aproape de maduva spinarii. Este o anestezie care isi face efectul mult mai repede decat epidurala, fiind nevoie de o cantitate mai mica de substanta.
Cand este indicata cezariana?
Desi nu este recomandat ca operatia de cezariana sa fie facuta la cerere, aceasta varianta este posibila in majoritatea tarilor. Pe de alta parte, exista cateva conditii medicale care recomanda mai degraba efectuarea unei cezariene decat o nastere naturala, astfel:
- ritmul cardiac fetal anormal;
- pozitia anormala a fatului la declansarea nasterii;
- cezariene anterioare;
- travaliu prelungit;
- dimensiunea copilului;
- placenta previa;
- afectiuni ale mamei, printre care: diabet, hipertensiune arteriala, infectia cu HiV sau herpes;
Sfaturi pentru recuperarea dupa cezariana
Cu siguranta, dupa ce iti vei reveni din anestezia de la operatia cezariana, medicul tau iti va face cateva recomandari in legatura cu procesul de recuperare. Printre acestea, cele mai importante sunt:
- minim 2-4 zile, vei ramane internata in spital pentru supraveghere medicala;
- consum ridicat de lichide, pentru a compensa cantitatea pierduta in timpul operatiei;
- administrarea de analgezice daca este nevoie;
- nu ridica greutate, exceptand bebelusul;
- evita urcarea si coborarea scarilor;
- odihna prelungita, in special in primele 6 saptamani dupa cezariana;
- dormi de fiecare data cand doarme si bebe;
- pastreaza toate obiectele necesare pentru ingrijirea bebelusului langa tine, astfel incat sa nu fie nevoie sa te deplasezi prea mult, cel putin in primele zile;
- daca simti nevoia sa tusesti ori sa stranuti, sustine abdomenul in zona inciziei, cu mainile;
- evitarea contactului sexual pentru 6 saptamani;
- implica familia si prietenii in rezolvarea treburilor casnice si chiar in ingrijirea celui mic;
Riscurile operatiei de cezariana
Chiar daca este o procedura devenita uzuala, operatia de cezariana nu este complet lipsita de complicatii. Deoarece este recomandata, in special, in cazuri de urgenta, pot aparea unele riscuri, printre care (4):
- probleme de respiratie ale bebelusului;
- leziuni accidentale pe pielea bebelusului, cauzate de inciziile efectuate de medic;
- sangerari abundente ale mamei;
- infectii dezvoltate de mama, in special in zona inciziei, dar si in mucoasa uterului;
- reactii adverse la anestezie;
- aparitia unor cheaguri de sange;
- posibilitatea de crestere a riscurilor si complicatiilor pentru sarcinile ulterioare;
Intrebari frecvente despre cezariana
La cate saptamani se face o cezariana?
Exceptand urgentele, operatia de cezariana este planificata la 39 de saptamani de sarcina. In mod, normal, o sarcina dureaza 40 de saptamani, iar cand ajunge la termen se declanseaza si travaliul, iar operatia de cezariana trebuie sa aiba loc inainte de acest moment.
Dupa cat timp de la cezariana poti face baie?
In timp ce dusul este permis imediat dupa ce te simti destul de bine pentru a sta in picioare, pentru o baie cu vana plina va trebui sa astepti cel putin 2 saptamani. Scufundarea in apa nesterila poate creste riscul de infectie al inciziei. In plus, stratul de piele se poate vindeca mai greu daca este tinut mai mult timp in umezeala.
Cat timp doare operatia de cezariana?
Dupa operatia de cezariana, cele mai dificile sunt primele 24 de ore. Locul inciziei poate fi dureros, iar unele femei pot avea crampe, similare cu crampele menstruale, dar mai puternice. Acestea sunt cauzate de procesul natural de micsorare a uterului. Cezariana este o operatie majora, astfel incat este normal sa simti durere, insa nimic nu va fi insuportabil, deoarece medicul iti va prescrie medicamente analgezice, atata timp cat vei avea nevoie.
In cat timp se vindeca operatia de cezariana?
Deoarece este vorba despre o interventie chirurgicala, recuperarea dupa cezariana poate dura pana la 6 saptamani. Este foarte important sa iti protejezi corpul, sa nu faci efort si sa nu ridici greutati in toata aceasta perioada (5).
In cat timp se retrage uterul dupa cezariana?
Retragerea uterului dureaza aproximativ 6 saptamani, indiferent daca este vorba despre o nastere naturala sau una prin cezariana. Asezarea unei comprese calde pe abdomen (dar nu pe taietura) poate ajuta in acest proces.
Care sunt simptomele desprinderii operatiei de cezariana?
Una dintre complicatiile care pot aparea dupa o nastere prin cezariana este dezlipirea inciziei. Acest lucru se poate intampla daca una sau mai multe dintre cusaturi s-au desfacut, in special din cauza unei presiuni mari in zona respectiva. Incizia este rosie, arata ca o rana si pot aparea chiar sangerari (6).
Daca nu se intervine la timp, incizia se poate infecta, determinand aparitia inflamatiilor si chiar a scurgerilor de limfa sau puroi.
Nu in ultimul rand, daca zona inciziei este decolorata, galbena sau chiar neagra, emanand un miros urat, este foarte posibil sa fie vorba despre necroza, o complicatie foarte grava care duce la moartea tesuturilor afectate.
Intotdeauna, incizia unde a fost facuta cezariana trebuie sa aiba o culoare roz deschis ori sa fie de culoarea pielii.
Supravegherea unui nou-nascut este o sarcina coplesitoare care te poate acapara cu totul. Exista riscul foarte mare sa ajungi sa te neglijezi, inclusiv in ceea ce priveste ingrijirea cezarienei pe care ai suferit-o. Nu uita, insa, ca daca mama nu este bine, nici pruncul nu este bine. Asa ca ai grija sa iti faci timp si pentru tine, sa te odihnesti si sa ii oferi corpului tau toate conditiile necesare pentru se vindeca.
Nu uita sa mananci, deoarece este important nu doar pentru tine ci si pentru dezvoltarea celui mic. O dieta sanatoasa este ideala pentru amandoi.
Ultima recomandare se refera la plimbarile alaturi de bebe care va vor oferi momente minunate impreuna, in timp ce miscarea fizica va fi un factor important in recuperarea ta cat mai rapida dupa operatia de cezariana.
Bibliografie
- Martin, Joyce a., et al. “National Vital statistics Reports Volume 67, Number 1, January 31, 2018.” Centers for Disease Control and Prevention, 31 January 2018, https://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_01.pdf. accessed 29 June 2022.
- “sections - for C-section.” Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655. accessed 29 June 2022.
- Wilson, Debra Rose, and BC aHN. “C-section (Cesarean section): Purpose, Procedure & Risks.” Healthline, https://www.healthline.com/health/c-section#procedure. accessed 29 June 2022.
- “Overview: Caesarean section.” NHs, https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/. accessed 29 June 2022.
- “C-section Recovery timeline and aftercare – Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic's Health Essentials, 13 October 2021, https://health.clevelandclinic.org/c-section-recovery/. accessed 29 June 2022.
- Kay, Carolyn. “What Do You Do if Your C-section incision is Opening?” Healthline, 14 December 2020, https://www.healthline.com/health/pregnancy/c-section-incision-opening. accessed 29 June 2022.