Sangerarea de implantare: ce este, cand apare, cum o recunosti
Sangerarea de implantare este o usoara pierde de sange prin vagin, la 2 saptamani dupa concepere, ca raspuns al organismului la asezarea ovulului fertilizat in interiorul mucoasei uterine. Sangerarea de implantare este diferita de menstruatie si nu necesita ingrijire medicala speciala. Daca sangerarea este persistenta, consultati medicul de urgenta.
Continutul articolului
O usoara sangerare, care poate dura cateva zile, fara alte simptome, la scurt timp dupa contactul sexual neprotejat poate fi un prim semn al sarcinii. Sangerarea de implantare este normala si nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare.
Totusi, atunci cand cantitatea de sange este mare sau apar si alte manifestari, mergeti la medic pentru control si investigatii amanuntite.
Daca nu sunteti sigure in ce saptamana a sarcinii va aflati, puteti utiliza un calculator de sarcina. Acesta va va oferi un estimat al datei nasterii si un calendar al sarcinii care va fi de folos pe tot parcursul acestei perioade.
Ce este sangerarea de implantare?
La 10 - 14 zile de la momentul procrearii, ovulul fertilizat se ataseaza de mucoasa uterina, moment in care poate avea loc o sangerare usoara sau pot sa apara niste pete de sange. Un procent destul de mare de femei insarcinate experimenteaza acest lucru, fara a avea probleme cu sarcina.
Sangerarea de implantare apare cu cateva zile inaintea ciclului menstrual, ceea ce poate induce in eroare. Cu toate acestea, cele doua sunt diferite. Sangerarea de implantare este un semn al sarcinii, chiar daca un test rapid de sarcina nu va avea cum sa confirme acest lucru, pentru ca evolutia embrionului este abia la inceput. Testul de sarcina poate fi relevant abia dupa alte cateva zile.
Cum se manifesta sangerarea de implantare?
Desi poate fi confundata cu menstruatia si ignorata, aceasta pierdere de sange este distincta. Este caracterizata de o durata si cantitate mica fata de menstra normala. Culoarea este de asemenea un criteriu de diferentiere. Sangerarea de implantare este o modalitatea a organismului de pregatire pentru sustinerea sarcinii si pentru nastere.
Unele femei nici nu sesizeaza diferenta, in timp ce altele nu o experimenteaza deloc si incep sa calculeze si sa numere zilele abia cand constata intarzierea ciclului menstrual.
De ce apare sangerarea de implantare si ce inseamna?
Un ciclu obisnuit dureaza 28 de zile. Ziua cu numarul 1 este prima zi a menstruatiei. Ziua 14 este caracterizata de ovulatie si fertilizare. Daca aceasta s-a produs, la 6 - 7 zile dupa are loc implantarea si apare sangerarea de implantare la 10 - 14 zile dupa fertilizarea ovulului de catre spermatozoid.
Perioada de fertilizare optima are o durata de aproximativ 6 zile in apropierea ovulatiei. Ovulul eliberat trebuie fecundat in maximum 1 zi pentru ca fertilizarea sa fie viabila. Cu alte cuvinte, implantarea are loc in perioada ovulatiei sau imediat dupa aceea. Momentul este deja la jumatatea ciclului menstrual normal.
Odata ce s-a produs fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, acesta se transforma intr-un embrion, care ajunge in uter, unde se va prinde de mucoasa uterina. Procesul dureaza aproximativ 10 zile, prin urmare sangerarea de implantare, care poate sa apara, se manifesta cu cateva zilei inaintea ciclului menstrual.
Sangerarea de implantare vs. menstruatie
Culoarea sangerarii de implantare este maro sau roz, iar cantitatea este extrem de redusa, comparativ cu ciclul menstrual normal. Totusi, crampele abdominale ce apar lunar, la unele femei, pot sa se iveasca si la sangerarea de implantare, cu mici variatii in ceea ce priveste intensitatea episoadelor dureroase.
Un semn distinctiv intre menstruatie si sangerarea de implantare este dat de absenta cheagurilor de sange in al doilea caz. Un alt element diferit este durata celor doua, sangerarea de implantare se va manifesta o zi sau pana la 3 zile.
Nu uitati ca aceasta pierdere de sange, care anunta debutul sarcinii, este o eliminare sporadica, cu cateva pete de sange in unele cazuri, care se va opri rapid.
Semne si simptome ale sangerarii de implantare
Alaturi de sangerarea usoara, acest moment de debut al sarcinii poate fi insotit si de alte semne care sa sugereze perioada de graviditate.
Oboseala, umflarea sanilor cu durere resimtita in lateralul acestora si chiar intarirea lor, dureri de cap si ameteala, stare de slabiciune, modificari de dispozitie, senzatie de urinare frecventa, constipatie, durere lombara, pofta sau greata fata de anumite alimente, precum si varsaturi dimineata sau seara - toate acestea sunt simptome ce apar alaturi de sangerarea de implantare si sunt caracteristice sarcinii.
Riscuri si complicatii ale sangerarilor vaginale
Asa cum precizam anterior, sangerarea de implantare poate aduce multa bucurie celor care fac eforturi sa conceapa un copil si asteapta un prim semn al sarcinii, dar poate sa se transforme si in motiv de ingrijorare.
Cand anume trebuie sa mergeti la medic? Daca monitorizati pe calendar zilele de la concepere, in momentul in care sangerarea se produce la inceput usor, dar apar dureri intense, se pierde o cantitate mare de sange, apar febra si frisoanele sau sunt eliminate cheaguri, mergeti de urgenta la medic.
Sangerarile dupa implantare, care nu sunt normale, pot fi cauzate de infectii vaginale, efort fizic intens, contact sexual sau probleme de adaptare la noua stare ale colului uterin.
Totodata, sangerarile prelungite dupa concepere pot fi semnul unui avort spontan, al unei sarcini extrauterine sau al altor probleme ce pot fi diagnosticate la aparatul reproducator feminin.
Ideal este sa mergeti la medic pentru consult si investigatii amanuntite. Pot exista situatii in care specialistul va poate sfatui sa renuntati la sarcina din cauza unor complicatii ce nu pot fi tratate, dar decizia va apartine in totalitate.
De asemenea, sunt sangerari care pot dezvalui anumite probleme in sarcina, dar cu tratamentul adecvat, urmand indicatiile medicului de obstetrica si ginecologie, sarcina poate fi dusa la sfarsit, iar mama si fatul nu au de suferit.
Cand medicul va realiza confirmarea sarcinii, cu ajutorul ecografului si a analizelor de sange, va trebui sa ii indicati prima zi a ultimului ciclu menstrual si eventual data aproximativa a conceperii, pentru a putea calcula data preconizata a nasterii. Este important sa aveti un calendar in care sa notati perioada ciclului menstrual, precum si sa tineti evidenta simptomelor.
Aparitia sangerarii de implantare, primul semn al sarcinii, reprezinta si o rearanjare hormonala, ce apare si se manifesta la nivelul intregului organism al femeii. In conditii normala, sangerarea de implantare se opreste repede. Semnele si modul de manifestare nu trebuie confundate cu cele ale ciclului menstrual, cele două fiind diferite. În cazul în care sangerarea este prelungita, mergeti la medic de urgenta, pentru a beneficia de tratament adecvat.
Sangerarea de implantare este diferita de ciclul menstrual si este un prim semn al sarcinii. Acest fenomen este perfect normal si se opreste in cateva zile.
Surse de informare:
1. Implantation Bleeding vs. Period Bleeding: How to Tell the Difference - https://www.healthline.com/health/implantation-bleeding-vs-period
2. What Is Implantation Bleeding? - https://www.healthline.com/health/pregnancy/implantation-bleeding
3. What is Implantation Bleeding? - https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/what-is-implantation-bleeding/
4. What causes implantation bleeding? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/318659