Secretii vaginale in sarcina: care sunt semnalele de alarma

15. 10. 2024 · 6 minute de citit

Este normal ca secretiile vaginale din timpul sarcinii sa aiba un volum mai mare, avand un rol de preventie in cazul posibilelor infectii vaginale sau uterine. Exista mai multi factori care cauzeaza cresterea acestui volum, insa pot aparea si anomalii sau situatii ingrijoratoare - caz in car trebuie sa te adresezi te urgenta medicului. Descopera din articolul nostru care sunt tipurile de scurgeri vaginale din timpul sarcinii si care sunt simptomele ce pot anunta o problema medicala. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Secretii vaginale in sarcina: care sunt semnalele de alarma

Tipuri de secretie vaginala in timpul sarcinii

Este important sa ai in vedere ca, in special in ultimul trimestru de sarcina, este un lucru normal ca secretiile vaginale sa devina mai abundente. Atunci cand acestea sunt insotite insa de un miros neplacut, de dureri sau mancarimi, reprezinta de cele mai multe ori un semnal de alarma si trebuie sa te adresezi de urgenta medicului. In cele ce urmeaza iti vom vorbi despre cele mai frecvente tipuri de scurgeri vaginale din timpul sarcinii si semnificatiile lor. 

Citeste si articolul nostru despre dureri de stomac in sarcina si cand trebuie sa apelezi la medic.

Scurgere albicioasa in sarcina

Acesta este unul din tipurile de scurgeri ce apar in timpul sarcinii in trimestrul 2, iar cantitatea sanatoasa este de o lingurita in fiecare zi. Numita si „leucoree”, scurgerea albicioasa este chiar de ajutor in mentinerea sanatatii pH-ului vaginal, impiedicand aparitia agentilor patogeni nocivi. Pentru a afla in ce trimestru al sarcinii te afli, poti utiliza calculatorul de sarcina - acesta iti va genera un calendar estimativ al sarcinii, pe baza informatiilor introduse.

Semnalele de alarma sunt reprezentate de situatia in care scurgerea apare cu miros sau mancarime, ceea ce poate denota existenta unei infectii. 

Poate fi vorba despre candida, una dintre cele mai frecvente infectii vaginale, dar si de existenta unei boli cu transmitere sexuala. Daca resimti aceste simptome, este important sa te consulti cu medicul tau pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru tine in urma diagnosticarii.  

 Citeste si articolul nostru despre cauzele urinarilor frecvente la femei si barbati

Scurgere verzuie in sarcina

Daca ai scurgeri vaginale in sarcina de culoare verzuie sau galbuie, urat mirositoare, acesta poate fi semnul aparitiei unei infectii. Medicul specialist va lua in calcul atat culoarea, cat si consistenta sau mirosul pentru a oferi diagnosticul si tratamentul corespunzator. Scurgerea verzuie poate denota, de asemenea, si o pierdere a lichidului amniotic, ceea ce reprezinta o urgenta medicala. 

Astfel de scurgeri vaginale pot aparea pe tot parcursul sarcinii, indiferent de trimestrul in care te afli. Mai exista si alti factori ce pot cauza o scurgere galbuie sau verzuie: stresul, o dieta fara fibre, exces de grasime sau un sistem imunitar scazut. Cresterea progesteronului in sarcina conduce la o cantitate mai mare de scurgeri vaginale, ce pot sa difere in coloritul pe care il au. 

Daca nu este vorba despre mancarimi si miros neplacut, cel mai probabil este vorba despre factori externi usor controlabili pentru echilibrarea hormonala. Discuta cu medicul tau pentru a afla ce e de facut.  

Secretie gelatinoasa transparenta sarcina

O secretie gelatinoasa transparenta in timpul sarcinii poate fi semnul dilatarii cervixului (numit si „colul uterin”), care se subtiaza si elimina mucusul. Aceasta secretie arata la fel precum albusul de ou si poate avea o consistenta mai groasa. Nu este nimic anormal ca acest proces sa aiba loc in ultimul trimestru de sarcina, cu cat de apropii mai mult de nastere. 

Mucusul eliminat poate semana si cu lichidul amniotic, iar in cazul in care nu iti poti da seama, este important sa iti contactezi de urgenta medicul. Daca in substanta secretata apar si urme de sange, acest lucru poate fi semnul unei nasteri premature. 

Este important sa nu incerci sa te tratezi singura in cazul aparitiei simptomelor mentionate, ci sa mergi la un consult de specialitate. De asemenea, chiar daca secretiile abundente pot fi neplacute, utilizarea tampoanelor pe timpul sarcinii este strict interzisa.    

Secretie cenusie/gri

O scurgere vaginala de culoare gri sau cenusiu poate fi semnul existentei unei vaginoze bacteriene. Iti poti da seama dupa mirosul neplacut si daca apare cu precadere in urma raporturilor sexuale. Vaginoza bacteriana rezulta dintr-un dezechilibru al bacteriilor sanatoase din vagin, acest lucru putand fi cauzat si de dusurile vaginale exagerate. Dusurile vaginale nu sunt recomandate pe timpul sarcinii, iar daca secretia cenusie persista, este vital sa te adresezi medicului specialist. 

O astfel de secretie face parte din categoria semnalelor de alarma si poate fi, de asememea, un simptom al tricomoniazei urogenitale. 

Secretie rosie

Daca ai o scurgere vaginala de culoare rosie, care aduce cu sine dureri si crampe abdominale, adreseaza-te de urgenta medicului specialist! In special daca scurgerea are o consistenta groasa sau contine cheaguri - aceste simptome pot semnifica existenta unei sarcini extrauterine sau a unui avort spontan. O alta posibila cauza o reprezinta infectiile vaginale, in situatia in care scurgerile rosietice apar in primul trimestru de sarcina. 

Daca le observi insa spre sfarsitul trimestrului 2 sau 3 si dureaza mai mult de 24 de ore, acestea reprezinta o urgenta medicala ce necesita interventie de specialitate. 

Cu toate acestea, sangerarile in cantitate mica din timpul sarcinii, de culoare roz, rosu sau maro inchis, pot fi normale si sunt specifice spottingului. Pentru a te asigura de cauzele exacte ale acestor scurgeri, programeaza-te pentru un consult.  

Citeste si articolul nostru despre cand si cum se face testul de sarcina

Mentinerea secretiei vaginale sanatoase in timpul sarcinii

Pentru a te asigura de sanatatea vaginului tau pe parcursul sarcinii, este nevoie sa tii cont de anumite criterii de ingrijire. Mai jos, iti oferim o lista ce contine cateva sfaturi si recomandari utile, astfel incat sa minimizezi riscul aparitiei infectiilor vaginale si a dezechilibrului florei:

  • Este important sa ai in vedere ca baile tip jacuzzi sau cu apa foarte fierbinte nu sunt deloc recomandate. Alege geluri intime antibacteriene, cu pH neutru si utilizeaza apa calduta in timpul dusului. 
  • Produsele care contin parabeni, retinol, acid salicilic sau clorura de aluminiu trebuie evitate in perioada sarcinii. Fii atenta la cremele de corp pe care le folosesti, cat si la crema depilatoare.
  • Poarta lenjerie intima din bumbac pentru a-ti proteja zona intima de transpiratie si mirosuri neplacute. Acest material ajuta in cazul umiditatii crescute, jucand un rol si impotriva aparitiei bacteriilor sau ciupercilor la nivelul florei vaginale. 
  • Daca vrei sa folosesti absorbante, alege un model din bumbac si fara parfum. Parfumul poate provoca iritatii, usturimi sau mancarimi, asa ca evita produsele pentru igiena intima care il contin cu orice pret. 
  • Nu purta pantaloni mulati pe corp, care nu permit pielii din zona intima sa respire. 
  • Evita excesul de zahar pe parcursul sarcinii deoarece aceasta este o cauza in aparitia infectiei cu candida. 

Tine cont de sfaturile si recomandarile noastre si ia masurile necesare in cazul in care observi anormalitati in scurgerile vaginale din timpul sarcinii. Ingrijirea intima a viitoarelor mamici trebuie sa fie pe primul loc pentru a asigura o nastere fara probleme si un fat sanatos. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice