Alimente interzise in creatinina marita: ce trebuie sa stii
Creatinina este o substanta chimica produsa in organism, ca urmare a uzurii musculare de rutina. De obicei, creatinina trece prin fluxul sanguin, este filtrata de rinichi si excretata din organism prin urina. In acest articol iti spunem de ce creatinina este importanta si cum pot fi scazute valorile acesteia. De asemenea, vei afla care sunt cele mai importante alimente care trebuie evitate in cazul creatininei ridicate.
Continutul articolului
Ce este creatinina
Rinichii indeplinesc multe functii importante, printre care:
- filtrarea sangelui;
- eliminarea deseurilor prin urina;
- producerea de hormoni;
- echilibrarea mineralelor;
- mentinerea echilibrului de lichide.
Atunci cand rinichii sunt afectati si nu pot functiona corect, se poate acumula lichid in organism, iar deseurile se pot aduna in sange. Urmand o dieta benefica rinichilor si evitand sau limitand anumite alimente, se poate ajunge la scaderea acumularii de deseuri in sange, la imbunatatirea functiei renale si la prevenirea altor leziuni (2).
Creatina este ceea ce se formeaza atunci cand proteinele sunt transformate in energie, prin metabolizare. Cand creatina este descompusa, devine creatinina, un produs rezidual pe care rinichii il elimina din sange prin urina. In cazul in care pacientul are o boala de rinichi, cantitatea de creatinina din sange creste, in timp ce nivelul din urina scade (1). Fiind un produs rezidual, creatinina poate fi folosita pentru a masura functia rinichilor, iar nivelul de creatinina din sange este un bun indicator al functiei renale generale.
In general, nivelurile normale de creatinina sunt cuprinse intre 0,7 si 1,3 miligrame pe decilitru (mg/dL) pentru barbati si intre 0,6 si 1,1 mg/dL pentru femei. Cu toate acestea, intervalul sanatos pentru fiecare persoana depinde de alti factori precum:
- varsta;
- rasa;
- masa musculara.
Un nivel ridicat de creatinina in sange poate fi un indiciu al unei afectiuni renale. Acest lucru se datoreaza faptului ca afectarea functiei renale duce la cresterea nivelului de creatinina, deoarece rinichii nu sunt capabili sa o filtreze eficient. Daca nu este tratat, un nivel ridicat de creatinina poate duce la uremie, o afectiune care pune in pericol viata si care implica niveluri ridicate de deseuri in sange (3).
Cum poti micsora nivelul de creatinina?
Cele mai importante modalitati prin care poti reduce nivelul de creatinina sunt:
- nu administra creatina prin suplimente alimentare: organismul produce creatinina atunci cand descompune creatina, o substanta produsa de aminoacizii din organism si care se gaseste, de asemenea, in alimentele bogate in proteine, cum ar fi pestele si carnea. Creatina ajuta la furnizarea de energie pentru muschi si este stocata in creier, rinichi si ficat. Creatina este, de asemenea, un supliment popular in randul sportivilor si halterofililor pentru a construi muschi si a imbunatati performanta. Totusi, deoarece suplimentarea cu creatina poate creste nivelul de creatinina, cei care cauta sa reduca nivelul de creatinina nu ar trebui sa ia acest supliment. Desi in general exista putine efecte secundare, se recomanda un test renal inainte de a incepe administrarea unui supliment cu creatina, pe baza functiei renale si a istoricului medical.
- limiteaza exercitiile intense: exercitiile fizice viguroase, de intensitate ridicata (cum ar fi ridicarea greutatilor) pot creste nivelul de creatinina in sange. In general, persoanele cu afectiuni renale cronice ar trebui sa opteze pentru exercitii fizice mai putin intense pentru a-si mentine functia renala in echilibru. Acest lucru poate include: mersul pe jos, yoga, drumetii, gimnastica aerobica, ciclism de interior.
- mananca mai multe fibre si mai putine proteine: schimbarile in dieta pot fi utile in scaderea nivelului de creatinina. In special, ar trebui ca pacientul sa renunte la proteinele dense, cum ar fi carnea rosie, care este tesut muscular care contine creatina. Acea creatina se descompune in creatinina in timpul procesului de gatire, iar organismul o absoarbe, dupa consum. Daca te ingrijoreaza nivelul de creatinina, evita alimentele bogate in proteine, cum ar fi: carnea rosie, produsele lactate, ouale. In schimb, incearca sa consumi mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi: fructe, leguminoase, cereale integrale (3).
Alimente de evitat in caz de creatinina marita
Iata cele mai importante alimente care ar trebui limitate sau evitate intr-o dieta pentru rinichi (creatinina fiind marita):
- sucurile de culoare inchisa: acestea ar trebui evitate intr-o dieta renala, deoarece contin fosfor sub forma de aditiv, care este foarte usor de absorbit de catre organismul uman.
- avocado: este adesea laudat pentru numeroasele sale calitati nutritive, inclusiv grasimile sanatoase pentru inima, fibrele si antioxidantii. Chiar daca este un adaos sanatos in dieta, avocado este considerat unul dintre alimentele bogate in potasiu care trebuie evitate in cazul bolilor de rinichi.
- alimentele conservate (supe, legume si fasole): majoritatea alimentelor conservate contin cantitati mari de sodiu, deoarece sarea este adaugata pentru a creste durata de valabilitate. Alimentele conservate sunt adesea bogate in sodiu. Evitarea, limitarea sau cumpararea de varietati cu continut scazut de sodiu este probabil cea mai buna solutie pentru a reduce consumul general de sodiu.
- paine integrala de grau: painea alba este de obicei recomandata in detrimentul painii integrale in cadrul unei diete renale, datorita nivelului mai scazut de fosfor si potasiu. Toata painea contine sodiu, asa ca cel mai bine este sa compari etichetele alimentare si sa alegi o varianta cu continut mai scazut de sodiu.
- orez brun: ca si painea integrala, orezul brun este o cereala integrala care are un continut mai mare de potasiu si fosfor decat omologul sau alb. Hrisca, orzul perlat si cuscusul sunt cereale nutritive, cu continut mai scazut de fosfor, care pot constitui un bun inlocuitor pentru orezul brun.
- banane: sunt o sursa bogata de potasiu si este posibil sa fie nevoie sa fie limitate intr-o dieta renala.
- lactate: produsele lactate contin cantitati mari de fosfor, potasiu si proteine si ar trebui sa fie limitate intr-o dieta renala. In ciuda continutului ridicat de calciu al laptelui, continutul de fosfor poate slabi oasele persoanelor cu afectiuni renale.
- portocale si suc de portocale: au un continut ridicat de potasiu si ar trebui limitate la o dieta renala. Se recomanda in schimb strugurii, merele, afinele sau sucurile din aceste fructe.
- carnea procesata: este bogata in sare si proteine si trebuie consumata cu moderatie in cadrul unei diete renale.
- muraturi, masline si condimente: sunt bogate in sodiu si ar trebui limitate in cadrul unei diete renale.
- caise: sunt bogate in vitamina C, vitamina A si fibre. Sunt, de asemenea, bogate in potasiu. Se recomanda sa fie evitate, mai ales sub forma fructelor uscate.
- cartofii si cartofii dulci: sunt bogati in potasiu. Prepararea cartofilor poate reduce in mod semnificativ continutul de potasiu al acestora.
- rosii: au un continut ridicat de potasiu, de aceea ar trebui limitate intr-o dieta renala.
- preparate procesate: contin o cantitate mare de sodiu, dar, de asemenea, sunt de obicei lipsite de nutrienti. Nu sunt recomandate.
- curmale, stafide si prune uscate: nutrientii sunt concentrati atunci cand fructele sunt uscate. Prin urmare, continutul de potasiu din fructele uscate, inclusiv curmalele, prunele uscate si stafidele, este extrem de ridicat si trebuie evitat in cadrul unei diete renale.
- pretzels, chipsuri si biscuiti: tind sa fie lipsite de nutrienti si relativ bogate in sare. De asemenea, este usor sa mananci mai mult decat portia recomandata din aceste alimente, ceea ce duce adesea la un aport de sare chiar mai mare decat cel preconizat. Mai mult, daca chipsurile sunt facute din cartofi, acestea vor contine si o cantitate semnificativa de potasiu (4).
In cazul in care nivelurile ridicate de creatinina duc la insuficienta renala, exista o lista de alimente si nutrienti care ar trebui evitati:
- apa: prea multa apa poate provoca umflaturi, tensiune arteriala ridicata sau suprasolicita inima;
- sodiul: poate provoca tensiune arteriala ridicata;
- proteinele: pot cauza acumularea de creatinina;
- fosforul: in cantitate prea mare poate slabi oasele;
- potasiu: in cantitati mari poate afecta creierul si celulele nervoase (2).
Schimbari in stilul de viata pentru a reduce nivelul de creatinina
Reducerea nivelului de creatinina poate fi realizata prin adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat:
- pe langa alimentatie, hidratarea adecvata reprezinta un alt element important in mentinerea unui nivel normal de creatinina. Consumul suficient de lichide, in special apa, poate ajuta la eliminarea creatininei din organism. Totusi, este recomandat sa se evite bauturile care pot provoca deshidratare, precum cafeaua si ceaiul concentrat, sau consumul excesiv de alcool.
- exercitiul fizic practicat in mod regulat, dar moderat, poate avea, de asemenea, efecte benefice asupra nivelului de creatinina. Desi activitatea fizica este esentiala pentru o viata sanatoasa, exercitiile intense pot duce la cresterea nivelului de creatinina. Prin urmare, este recomandat un program de exercitii moderate, adaptat nevoilor fiecarei persoane.
- anumite medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene) pot creste nivelul de creatinina in sange. Persoanele cu un nivel crescut de creatinina ar trebui sa discute cu medicul inainte de a lua orice medicament.
Important de retinut
- Daca ai o boala cronica de rinichi, reducerea aportului de sodiu poate ajuta la prevenirea sau la intarzierea problemelor de sanatate asociate cu boala renala. De asemenea, este posibil sa trebuiasca sa ajustezi aportul de fosfor si potasiu, pentru a mentine aceste niveluri in intervalul ideal.
- Este important sa retii ca nu exista o dieta unica pentru fiecare persoana cu boala cronica de rinichi. Pentru a obtine un plan de masa personalizat, discuta cu nefrologul (specialistul in rinichi) sau cu dieteticianul. Acestia iti pot spune ce alimente poti manca pe baza analizelor si a functiei renale.
- Urmarea unei diete prietenoase cu rinichii se poate simti restrictiva uneori. Vestea buna este ca poti personaliza planul de masa pe baza preferintelor tale si a stilului de viata (4).
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Live Strong, „Foods to Avoid When Creatinine Is High”: https://www.livestrong.com/article/35072-foods-avoid-creatinine-high/
(2) Healthline, „17 Foods to Avoid With Kidney Disease”: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease
(3) Business Insider, „4 natural ways to lower your creatinine levels”: https://www.businessinsider.com/guides/health/treatments/how-to-lower-creatinine-levels
(4) Very Well Health, „29 Foods to Avoid With Kidney Disease”: https://www.verywellhealth.com/foods-avoid-kidney-disease-5215344