Ceai de pelin: beneficii, proprietati, contraindicatii
Ceaiul de pelin este recomandat pentru o buna digestie, dar si pentru a combate parazitii intestinali. Cunoscut pentru gustul sau distinct, ceaiul de pelin are un potential imens pentru sanatatea organismului si poate fi utilizat atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Sunt insa si contraindicatii pentru folosirea acestuia, intoxicatiile si spasmele pot fi simptome ale unor reactii adverse.
Continutul articolului
Pelinul sau Artemisia asinthium L. este o planta perena din familia Asteraceae, care creste in salbaticie, dar poate fi si cultivat. Cunoscut din vremuri stravechi, pelinul este apreciat pentru numeroasele utilizari in medicina umana si veterinara.
Ceaiul de pelin este un produs cu calitati terapeutice vaste, de la tonic si laxativ, pana la antiinflamator al mucoaselor gastro-intestinale si tratament in combaterea viermilor intestinali.
Ceaiul de pelin contine frunze, tulpini si florile plantei, fiecare producator realizand propriul amestec pentru care ofera si indicatii ale modului de utilizare.
Pelinul - compozitie
Pelinul este o planta perena, ierboasa, cu tulpina alba sau verzui-argintie, frunze galbene-verzui si flori de culoare galben deschis. Cat priveste compozitia pelinului, iata care sunt principalele elemente: eteri, acid ascorbic sau vitamina C, azulene, carotenoide, flavonoide, taninuri, tuiona si izotujona (1).
Tuiona pare a fi de altfel ingredientul principal din pelin, despre care se crede ca excita creierul prin blocarea acidului gama-aminobutiric, un neurotransmitator cu efecte calmante asupra sistemului nervos central (2).
Beneficii si proprietati ale consumului de ceai de pelin
Avantaj in lupta impotriva parazitilor intestinali
Inca din Egiptul Antic, ceaiul de pelin a fost folosit pentru a elimina viermi intestinali - oxiuri, tenii, viermi rotunzi (1). Actiunile antiparazitare, atribuite tuionei, au fost sustinute de cateva cercetari.
La nivel teoretic, compusii plantei de pelin pot lupta impotriva parazitilor intestinali, dar studii aprofundate in acest sens nu au fost efectuate, la oameni, pana in prezent.
Ar putea fi eficient in tratarea inflamatiilor
Artemisinina este un compus vegetal existent in pelin care ar putea combate inflamatia, in special cea asociata cu boli cronice digestive (3). Primele studii au relevat faptul ca unii compusi din ceaiul de pelin ar putea oferi suport pentru ameliorarea simptomelor bolii Crohn (1), caracterizata prin inflamatie a tractului digestiv, cu crampe abdominale, diaree, oboseala si alte tulburari digestive (2).
Alinarea durerilor?
Tot legat de proprietatile antiinflamatorii, ceaiul de pelin ar putea actiona si asupra articulatiilor inflamate de osteoporoza sau de alte boli care apar la articulatii si ligamente, odata cu inaintarea in varsta, astfel incat sa reduca umflaturile, dar si sa amelioreze durerile (2).
Atentie: planta de pelin nu trebuie sa fie folosita in contact direct cu pielea, nu trebuie aplicata pe articulatii pentru ca prin compusii sai pelinul actioneaza asupra pielii si poate provoca arsuri!
Potential atu in lupta impotriva cancerului
Studiile ceva mai recente sustin ca artemisinina din ceaiul de pelin are potential in lupta impotriva celulelor canceroase la cancerul de san. Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi o optiune naturala de tratament pentru femeile diagnosticate cu cancer de san (1). Practic, artemisinina poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase de la san, prin actiunea sa asupra fierului. Totusi, studiile sunt inca la inceput. Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste ipoteze de lucru si nu se cunosc dozele de pelin necesare pentru a obtine rezultatele preconizate.
Ajutor pentru creier?
Ceaiul de pelin ar putea oferi efecte antidepresive si de protectie pentru creier prin prisma sprijinului acordat in formarea glutationului antioxidant al organismului care este si protector pentru creier (3). Ceaiul de pelin ar putea creste nivelul de serotonina ceea ce ar putea fi un punct forte in lupta cu depresia. Beneficiile ceaiului de pelin, in teorie, nu se opresc aici, caci ar putea oferi avantaje si in boli neurologice precum Alzheimer sau boala Parkinson (3), reducand delirul, confuzia si oferind capacitate de orientare din punct de vedere cognitiv.
Sunt necesare cercetari amanuntite in acest sens pentru a obtine primele dovezi stiintifice, astfel incat sa poate fi realizate studii pe oameni.
Contraindicatii ale ceaiului de pelin
Desi ceaiul de pelin are numeroase beneficii pentru sanatate este recomandat consumul lui cu precautie. Excesul de tuiona poate fi toxic, convulsiile sunt un simptom si au fost inregistrate chiar decese (2).
De altfel, consumul de ceai de pelin nu este recomandat pentru o perioada indelungata. Daca este baut zilnic, timp de 4 saptamani, pot sa apara primele simptome si reactii adverse care includ: greata, varsaturi, agitatie, insomnie, vertij, tremor, convulsii (1). La acestea se pot adauga si alte elemente - insuficienta renala, retentie de urina, sete puternica, crampe stomacale, dureri si amorteala musculara, paralizie - care ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru a solicita de urgenta ajutor de specialitate (1).
Ceaiul de pelin este contraindicat in sarcina si alaptare, nu trebuie administrat copiilor sau persoanelor cu epilepsie, pentru a nu provoca alte convulsii si crize.
Persoanele cu boli cardiovasculare trebuie sa evite ceaiul de pelin pentru ca anumiti compusi din pelin pot interactiona cu medicamentele prescrise pentru inima si se ajunge la palpitatii, consulvii si chiar deces (2).
Pacientii cu boli renale si probleme ale rinichilor nu trebuie sa bea ceai de pelin deoarece consumul acestuia poate creste riscul de insuficienta renala (2).
Mai mult, ceaiul de pelin este contraindicat persoanelor sensibile, predispuse la diverse tipuri de alergii. Alergia la ambrozie sau la galbenele are sanse mari sa determine si alergie la ceaiul de pelin, deoarece plantele fac parte din aceeasi familie.
Consumul de ceai de pelin trebuie sa fie moderat, la recomandarea medicului, iar la primele reactii adverse trebuie mers de urgenta la spital pentru tratament de specialitate.
Acesta este un articol informativ! Daca te confrunti cu anumite probleme de sanatate, discuta cu medicul inainte de a include ceaiul de pelin in dieta ta!
Surse de informare:
1. Wormwood: The Parasite-Killing, Cancer-Fighting Super Herb - https://draxe.com/nutrition/wormwood/
2. What Is Wormwood, and How Is It Used? - https://www.healthline.com/nutrition/what-is-wormwood
3. What to know about wormwood - https://www.medicalnewstoday.com/articles/wormwood