Alergia la ambrozie: cauze, simptome, tratament
Primavara este sezonul alergiilor. Majoritatea celor cu aceasta problema de sanatate sunt in alerta maxima, cand sporii de polen incep sa se raspandeasca prin aer. Nu trebuie neglijata alergia la ambrozie, care se manifesta la finalul sezonului cald, toamna. Aceasta afectiune este cat se poate de periculoasa si de multe ori accentueaza simptomele pacientilor cu astm.
Renasterea naturii primavara nu este un motiv de bucurie pentru persoanele alergice. Acestea asociaza intotdeauna verdele crud al ierbii cu aparitia polenului si a problemelor lor de sanatate. Ceea ce insa unii ignora este dezvoltarea, incepand cu luna august, a unui nou tip de alergen, la fel de puternic ca polenul primavara. Cine nu a auzit de alergie la ambrozie ar trebui sa acorde atentie momentului infloririi acestei plante, ale carei efecte pot fi deosebit de puternice. Stranut, lacrimare excesiva a ochilor, congestie nazala, iritatii ale gatului, toate aceste simptome sunt frecvente primavara, daca suferi de alergii. Ele insa apar si in a doua jumatate a anului, atunci cand ambrozia are perioada de polenizare, iar vantul favorizeaza raspandirea sporilor.
Rinita alergica sezoniera produsa de aceasta planta poarta denumirea de febra fanului, iar intensitatea si efectele pe care le are asupra celor cu alergii cunoscute, si nu numai, pot fi destul de mari.
Continutul articolului
Cand incepe alergia la ambrozie?
In mitologia greaca, ambrozia era hrana aromata a zeilor, se credea ca ofera nemurire si tinerete vesnica. Planta de ambrozie insa, este departe de acest inteles, ambrozia este cea care determina alergii puternice. Ambrozia este o planta de genul arbustilor, frecvent intalnita in zone largi de pe glob, si are foarte multe specii. Multe dintre acestea sunt buruieni invazive, care apar sporadic pe marginea drumurilor, in preajma albiilor raurilor, dar si in interiorul culturilor si in locurile lasate in paragina.
Ambrosia artemisiifolia (iarba parloagelor, iarba de paragina sau floarea pustei) este un soi care infloreste in august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de aparitia problemelor alergice. Vantul propaga polenul acestei plante pe distante mari, astfel incat sporii ajung in cele mai indepartate locuri, provocand agravarea simptomelor astmului bronsic si eruptii pe piele in cazul persoanelor alergice, incepand cu luna august si mergand pana in octombrie si chiar noiembrie. Unele specii de ambrozie, existente si in tara noastra, aduc probleme persoanelor cu fond alergic si in alte perioade ale anului, pentru ca unele specii infloresc pe tot parcursul anului.
In perioadele calde, secetoase, cantitatea de polen produsa de aceasta planta creste destul de mult, motiv pentru care din august incep sa apara tot mai multe cazuri de alergii, puternice si intense. Drumetiile in natura pot fi un factor declansator, pentru ca de multe ori, ambrozia se regaseste in cele mai frecvente locuri. Ani buni, planta nu a fost considerata o problema de sanatate publica in Romania, motiv pentru care nu au existat prevederi legale pentru ca ea sa fie inlaturata. Legislatia actuala prevede insa ca aceasta planta trebuie starpita, dar ea inca se regaseste in oras, in apropierea locuintelor.
Deși alergia la ambrozie poate debuta la orice vârstă, este mai frecventă la persoanele tinere. Copiii și tinerii sunt mai susceptibili să dezvolte alergii la ambrozie, dar și adulții pot fi afectați. Este important de menționat că o persoană poate dezvolta alergia la ambrozie chiar dacă nu a avut probleme anterior cu această plantă. Sensibilitatea la alergeni poate apărea pe parcursul vieții și poate fi influențată de factori genetici și de expunerea la polen.
Cum se manifesta alergia la ambrozie?
Alergia la ambrozie apare in momentul in care intri in contact cu sporii acestei plante, atunci cand polenul este inhalat din aer si ajunge la nivelul cailor respiratorii. Nu este nevoie ca o cantitate mare sa ajunga in caile respiratorii, chiar si cateva grauncioare de polen pot determina aparitia reactiei alergice. Cum unele persoane au o sensibilitate sau sunt deja cunoscute cu afectiuni alergice, pentru acestea este cu atat mai usor sa prezinte o reactie la cea mai mica adiere de vant.
In Romania, numarul persoanelor cu alergii diverse a crescut foarte mult, iar ambrozia este responsabila pentru aparitia unor reactii alergice variate la copiii cu varste foarte mici. Odata ajunsa in interiorul organismului, ambrozia provoaca o reactie din partea sistemului imunitar, care detecteaza aparitia unui agent patogen strain. Acesta este momentul in care corpul elibereaza histamina, secretia unei cantitati mari din aceasta substanta fiind cea care da simptomele alergiei la ambrozie, atat de suparatoare si neplacute.
Primele simptome ale alergiei la ambrozie sunt asemanatoare oricarei alte alergii:
- stranut;
- ochi iritati, lacrimare excesiva;
- senzatie de mancarime la nivelul nasului, ochilor si al gatului;
- congestie nazala sau rinoree;
- cefalee;
- oboseala nejustificata;
- stare de somnolenta permanenta.
In alte cazuri, simptomele alergiei la ambrozie pot fi extrem de violente:
- respiratie ingreunata sau respiratie suieratoare;
- eruptii cutanate purulente;
- piele umflata sub ochi, uneori de culoare albastruie;
- umflarea zonei din jurul ochilor;
- disparitia simtului mirosului si al gustului,
Pentru toate acestea simptome puternice ar trebui sa consulti medicul de urgenta, pentru a nu ajunge la soc anafilactic. Daca simptomele usoare nu dispar in maxim doua zile sau, din contra, sesizezi ca lucrurile se agraveaza, cere ajutor medical de urgenta.
Este bine de stiut ca unele simptome ale alergiei la ambrozie pot sa fie agravate pe fondul existentei unor factori iritanti:
- temperaturi ridicate;
- schimbari climatice;
- calitatea aerului;
- mirosuri puternice, intepatoare;
- fumat si fum de tigara;
- consum de alcool;
- consum substantelor interzise.
Este important de mentionat ca simptomele pot varia de la o persoana la alta si pot fi influentate de gradul de expunere la polenul de ambrozie si de sensibilitatea individuala. Pentru diagnosticul corect al alergiei la ambrozie si stabilirea unui tratament adecvat, este recomandat sa consulti un medic specialist alergolog.
Cum se stabileste diagnosticul de alergie la ambrozie?
Orice simptom alergic ar trebui sa te determine sa mergi la medicul de specialitate pentru a identifica tipul alergiei, astfel incat sa ai posibilitatea accesului timpuriu la tratament de specialitate, dar si informatiile necesare pentru a evita potentialii alergeni.
Medicul alergolog este singurul care poate stabili cu precizie diagnosticul pentru orice tip de alergie. Primul pas este istoricul medical si al familiei extinse. Informatiile sunt esentiale pentru medic, alaturi de cele care vizeaza situatia curenta: cand au aparut simptomele, cum s-au manifestat, imprejurare, factori agravanti, severitatea manifestarilor. Pentru a identifica alergia la ambrozie, specialistul va recomanda un test cutanat si va recomanda efectuarea analizei alergologice serologice - antigen IgE, specific identificarii alergiei la ambrozie. Abia dupa ce va avea toate informatiile si rezultatul analizelor de laborator, medicul specialist va putea sa puna un diagnostic corect, pentru a identifica apoi schema cea mai buna de tratament pentru fiecare pacient in parte. In timpul consultului, medicul poate efectua si un examen fizic pentru a verifica daca exista alte probleme de sanatate care ar putea cauza simptomele. De exemplu, simptomele alergiei la ambrozie pot fi similare cu cele ale altor afectiuni, cum ar fi raceala sau gripa.
Este important sa mentionez ca aceste teste trebuie efectuate sub supravegherea unui medic specialist si nu ar trebui facute acasa. Doar un medic alergolog poate interpreta rezultatele corect si poate stabili un diagnostic precis.
Care este tratamentul pentru alergia la ambrozie?
Tratamentul pentru alergia la ambrozie este complex si este stabilit de medicul specialist pentru fiecare episod in parte, tinand cont de problemele de sanatate existente, de varsta, sexul si modul in care alergia la ambrozie se manifesta asupra organismului. Sunt situatii in care, pentru un pacient, medicul va avea o abordare diferita, la doua episoade alergice distincte. Pentru alergia la ambrozie tratamentul poate fi personalizat.
Tratamente medicamentoase
Medicul poate recomanda antihistaminice sau antiinflamatoare, cortizon, creme cu corticosteroizi, spray nazal, anumite picaturi nazale si pentru ochi. Nu exista o schema de tratament medicamentos magica si singulara. Anumite combinatii de medicamente, creme si spray-uri sunt benefice si dau rezultate foarte bune dupa utilizare.
Imunoterapie
Aceasta modalitate de tratament vizeaza injectiile speciale si de obicei sunt recomandate de medicul specialist celor care au reactii grave la ambrozie. Ce sunt aceste injectii? O modalitate prin care organismul este invadat cu polen de ambrozie in cantitati care cresc progresiv, astfel incat sistemul imun sa recunoasca alergenul, sa stie cum sa se comporte si sa nu mai determine aparitia reactiilor alergice.
Tratamentul cu vaccin antialergic la ambrozie nu se face in orice situatie, dar poate fi o solutie cu ajutorul careia cei predispusi la alergie severa din cauza ambroziei sa aiba o fereastra de cativa ani fara probleme. Imunoterapia este o forma de tratament care include si pastile cu administrare sublinguala. In functie de reactiile organismului la ambrozie, medicul poate recomanda aceasta modalitate de protectie.
Tratamente naturiste
Sunt situatii in care medicul va evita sa prescrie tratamente puternice. Asa se intampla in cazul unei femei insarcinate, a uneia care alapteaza, dar sunt si anumite boli cronice care nu permit administrarea unor medicamente pentru alergie, pentru ca pot interfera cu substantele medicamentoase si rezultatele nu sunt favorabile pacientului. Iata cateva sugestii de produse naturiste care pot fi utilizate in anumite conditii, adica cu acordul medicul specialist si care au au avut rezultate pentru unii pacienti.
- extractul de urzica: poate fi de ajutor pentru prevenirea simptomelor de rinoree, mancarime la nivelul nasului si al ochilor.
- vitamina C: stimuleaza sistemul imunitar si este un antihistaminic natural.
- fructele rosii: precum merele si strugurii rosii au quercetina, un antioxidant natural, ce poate impiedica eliberarea histaminei in organism.
- ananasul: contine o substanta numita bromelaina, un antiinflamator puternic, capabil sa calmeze edemul, la nivelul sinusurilor.
- eucaliptul: are actiuni extraordinare asupra tusei, fiind si un antioxidant si antiinflamator cu actiuni puternice.
Evitarea expunerii la factorii declansatori
Desi nu este intotdeauna posibil, evitarea expunerii la ambrozie poate fi o parte esentiala a tratamentului. Acest lucru poate include ramanerea in interior pe durata perioadei de inflorire a ambroziei, utilizarea de filtre de aer in casa si in masina pentru a reduce cantitatea de polen in aerul interior si purtarea de ochelari de soare si haine cu maneci lungi cand este necesar. De asemenea, este recomandat sa se monitorizeze prognoza polenului si sa se evite activitatile in aer liber in zilele cu concentratie ridicata de polen de ambrozie.
Tratamentul simptomelor
In plus fata de tratamentul de baza, pot fi utilizate si alte metode pentru a ameliora simptomele alergiei la ambrozie. Aceasta poate include utilizarea de picaturi pentru ochi pentru a calma ochii iritati, precum si utilizarea de spray-uri nazale pentru a reduce congestia nazala. In plus, baile reci pot ajuta la ameliorarea mancarimilor de pe piele.
Este important sa discutati cu medicul despre optiunile de tratament si sa urmezi recomandarile sale. Fiecare caz de alergie la ambrozie este unic si poate necesita un plan de tratament personalizat.
Cum se poate preveni alergia la ambrozie?
Limitarea expunerii la ambrozie
Daca esti alergic la ambrozie trebuie sa ai grija si sa intri in contact cat mai putin cu aceasta planta si polenul ei. Un prim pas este sa verifici daca ambrozia creste in apropierea locuintei si sa o eliminati. De asemenea, in perioadele in care planta infloreste, incearca sa stai mai mult acasa, cu ferestrele inchise. Daca totusi iesi la aer, cand revii acasa nu uita sa speli hainele foarte bine si sa faci dus, indepartand astfel orice urma de spori de ambrozie.
Utilizarea mastii de protectie, care sa acopere nasul si gura, este indicata si recomandata, mai ales in perioadele cu mult polen si vant. Cand iesi la plimbarea cu animalul de companie, mare atentie cu blanita acestuia, pentru ca sporii pot ajunge acolo. Va trebui sa le cureti corpul cu peria sau prin spalare, la revenirea acasa.
Masurile speciale preventive pot merge mai departe in locuinta, in sensul ca poti apela la un umidificator de aer, la uscarea hainelor in uscator nu in mediul exterior, curatarea filtrelor de la aerul conditionat mai des, aspirarea cu atentie sporita a prafului din interiorul casei, la intervale scurte de timp.
Dieta alimentara speciala
Alergia la ambrozie poate fi insotita si de alte tipuri de alergii, iar alergiile alimentare tind sa ocupe un procent insemnat. Asadar, trebuie atentie sporita la regimul alimentar, pentru a evita o supraexpunere a organismului la mai multi factori alergeni simultan. Potrivit specialistilor, exista o serie de alimente care au capacitatea de a cauza o reactie alergica celor care sunt diagnosticati cu alergie la ambrozie:
- miere;
- castravete;
- dovlecel;
- zucchini;
- pepene galben;
- banane;
- seminte de floarea-soarelui;
- capsune;
- musetel;
- vinete.
Evitarea acestor produse este posibila si indicata. Pentru cei cu simptome usoare, consumul fructelor si legumelor preparate poate reduce efectul alergic.
Administrarea preventiva de medicamente
Inainte de a incepe sezonul alergiei la ambrozie, medicul specialist poate recomanda administrarea unor produse medicamentoase, pentru a preveni reactiile puternice si pentru a impiedica aparitia simptomelor.
Important de retinut!
Numai la indicatiile specialistului trebuie luate produsele indicate, in perioada mentionata. In plus, trebuie sa comunicati orice informatie despre medicamente pentru alergii, suplimente alimentare pentru alergii si vitamine pe care le-ai utilizat, fara recomandarea sa directa. Oricare dintre acestea pot reactiona cu ceea ce prescrie medicul si pot sa duca la aparitia unor noi probleme de sanatate.
Nici vitaminele pentru intarirea sistemului imunitar nu pot garanta siguranta in ceea ce priveste reactia organismului alergic la ambrozie. Si acestea pot da raspunsuri ciudate, nu exista studii care sa ofere date concrete in acest sens, deci atentie la reactiile organismului, daca apelati la aceste variante.
Un remediu complementar este acupunctura, unele persoane care au apelat la aceasta terapie au inregistrat rezultate imbucuratoare. Persoanele cu alergie la ambrozie trebuie sa fie foarte atente in perioadele critice, dar si la reactiile organismului la tratamentul prescris de medicul specialist. Aceasta afectiune poate fi tinuta sub control si daca sunt luate masuri preventive. In caz contrar, in alergii la ambrozie cu manifestari severe, calitatea vietii este afectata. Pentru a reduce raspunsurile in caz de alergie la ambrozie, puteti invata sa evitati factorii declansatori. Doar medicul poate identifica tratamentul potrivit.
In concluzie, alergia la ambrozie este o problema de sanatate care poate fi gestionata prin intelegerea simptomelor, diagnostic corect si tratament adecvat. Preventia si administrarea preventiva a medicamentelor sunt, de asemenea, esentiale pentru a mentine sub control aceasta afectiune.
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Surse suplimentare de informare:
- Ambrosia artemisiifolia - https://www.brc.ac.uk/plantatlas/plant/ambrosia-artemisiifolia
- Modifiable Risk Factors for Common Ragweed (Ambrosia artemisiifolia) Allergy and Disease in Children: A Case-Control Study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6069153/
- The Prevalence of Allergic Rhinitis toAmbrosia Elatior in OlteniaArea and the Association with Allergic Conjunctivitis or Asthma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592663/
- Ragweed Allergies - https://www.healthline.com/health/allergies/ragweed
- Hay fever - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039
- Act Now for Ragweed Allergy Relief - https://newsroom.clevelandclinic.org/2021/05/03/act-now-for-ragweed-allergy-relief/