Cheaguri de sange la menstruatie: cauze, diagnosticare, tratament
Aparitia cheagurilor de sange la menstruatie este un fenomen normal, in majoritatea cazurilor. Cand cantitatea si durata menstruatiei cu cheaguri depaseste 7 zile, durerile si crampele sunt intense, medicul specialist poate stabili cauza problemei si un diagnostic, pentru a oferi tratamentul adecvat.
Continutul articolului
Ciclul menstrual este un fenomen normal. Acesta este diferit de la o femeie la alta. Menstruatia variaza in ceea ce priveste perioada, cantitatea si frecventa. Cele mai multe femei se ingrijoreaza, atunci cand constata ca au un ciclu menstrual abundent, cu eliminarea unor cheaguri de sange.
Majoritatea cheagurilor de sange din timpul menstrei sunt normale. Daca observati o cantitate mare de cheaguri, pe o perioada scurta sau alte simptome asociate, luati legatura cu medicul specialist pentru un control.
Ce sunt cheagurile de sange la menstruatie?
Cheagurile de sange ce apar la menstruatie sunt un amestec de celule sanguine, tesut, mucoasa uterina si resturi proteice din sange.
Cheagurile de sange au aspect de bulgare sau gel si sunt expulzate din uter in perioada menstruala. Culoarea acestor cheaguri de sange variaza de la rosu aprins la rosu inchis si pot fi observate fie doar pe parcursul catorva zile, fie cat tine menstra.
Sunt momente in care cheagurile de sange pot fi mari si extrem de inchise la culoare, incat par negre. Totusi, spre sfarsitul perioadei menstruale numarul cheagurilor de sange devine redus, iar menstruatie capata culoarea maro si cantitatea scade treptat, pana la disparitie.
Cum se formeaza cheagurile de sange la menstruatie?
Ciclul menstrual reprezinta perioada dintre doua menstruatii. Pe parcursul acestuia, mucoasa din interiorul uterului se ingroasa, in eventualitatea existentei unei sarcini. Cand apare menstruatia, acest strat musculos este eliminat in exterior, impreuna cu o cantitate de sange.
Alaturi de sange si mucoasa uterina sunt eliberate proteine, care determina coagularea sangelui din uter. Ceea ce face ca vasele de sange din mucoasa uterina sa fie impiedicate sa sangereze. O cantitate mai mare sau un flux intens de sange poate determina concentrarea proteinelor de coagulare, daca sangele se acumuleaza in uter, inainte de expulzare, si se formarea cheagurilor menstruale.
Ciclul mentrual dureaza 28 de zile, dar poate avea variatii de 21 sau chiar 35 de zile.
Menstruatia medie se situeaza intre 3 si 7 zile, insa si aici pot sa apara diferente de la o luna la alta.
Cand exista motive pentru a merge la medic?
Primele semne ca ceva nu este in regula apar cand dimensiunea cheagurilor de sange este foarte mare, iar sangerarea este abundenta. Se poate ajunge in anumite situatii la complicatii de tipul menoragiei.
Ce înseamnă acest lucru? Schimbarea la cateva ore a tamponului, atat pe timpul zilei, cat si noaptea. Inlocuirea frecventa a tampoanelor in miscare, dar si in perioadele de repaus, precum si impiedicarea desfasurarii activitatilor normale din cauza fluxului mare de sange si cheaguri inseamna ca trebuie sa mergeti la medic pentru consult si investigatii amanuntite.
In acelasi timp, o sangerarea cu cheaguri multe si de lunga durata, mai mult de 7 zile, cu dureri puternice in zona inferioara a abdomenului cu difuzie in regiunea lombara sau pe picior, precum si oboseala constanta, pe fondul pierderii mari de sange, sunt elemente care pot ascunde probleme mai grave de sanatate.
Care sunt cauzele aparitiei cheagurilor de sange menstrual?
Fibroame sau polipi
Cand apare un blocaj la nivelul uterului, sangele se acumuleaza, organismul nu mai are capacitatea de a produce substante cu rol anticoagulant, apar aglomerarile si se formeaza cheagurile de sange.
Cauzele aparitiei blocajelor pot fi formatiunile care cresc in uter, asa cum este cazul polipilor uterini și al fibroamelor.
Endometrioza
Aceasta afectiune se refera la faptul ca celulele endometriale cresc in exteriorul uterului si in tractul reproducator. In perioada menstruala, endometrioza provoaca printre altele, sangerare abundenta si dureroasa, cu formarea unor cheaguri de sange.
Dereglari hormonale
Activitatea normala a hormonilor in organism mentine procesele si functiile acestuia in parametri. Orice dezechilibru hormonal produce haos in corp si duce, in timpul menstruatiei, la aparitia unor procese complexe de coagulare sanguina si ciclu abundent, cu cheaguri de sange.
Probleme cu mentinerea sarcinii
Avortul spontan sau pierderea sarcinii pot fi cauze de aparitie a sangerarilor abundente, concomitent cu acumularea sangelui si deci formarea cheagurilor de sange la menstruatie.
Uter anormal de mare
Sunt putine femei care au uter marit si pot sa prezinte probleme legate de volumul, cantitatea si cheagurile de sange formate si eliminate in timpul menstruatiei. Insa, uterul poate sa devina mai mare si dupa o nastere. Acest lucru inseamna ca sangele are loc mai mult pentru a se acumula, inainte de a fi expulzat, si deci sunt sanse crescute ca si cantitatea de cheaguri sa fie mare.
Cancer
Sangerarile abundente si cheagurile mari pot ascunde probleme mai grave de sanatate. Tumorile canceroase si cancerul pot fi cauza sangerarilor si a cheagurilor asociate durerilor, schimbarea putand fi evidenta in decursul anilor.
Alaturi de acestea, problemele de coagulare pe care o femeie le poate avea se pot manifesta cu aparitia si eliminarea unor cheaguri de sange la mentruatie, uneori de mari dimensiuni.
Cum se realizeaza diagnosticarea problemei?
Examinarea clinica, alaturi de intrebari legate de istoricul medical si de descrierea simptomelor afectiunii sunt necesare pentru ca medicul sa poata stabili cauza si sa determine metoda optima de tratament.
Investigatii amanuntite se pot face la sange, pentru a se verifica daca exista dereglari hormonale, dar medicul specialist poate indica si efectuarea de ecografii și RMN, care sa arate in ce masura exista obstructii la nivelul uterului.
Nu uitati sa specificati toate produsele utilizate pentru sanatatea aparatului reproducator, suplimente alimentare, produse pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala pentru dureri sau remedii naturiste utilizate anterior controlului.
Optiuni de tratament
Tratament medicamentos
Dupa ce are raspunsurile la toate intrebarile si rezultatele investigatiilor, specialistul va putea decide daca este nevoie de tratament medicamentos. Poate recomanda contraceptive, antiinflamatoare nesteroidiene sau antifibrinolitice, precum si analgezice pentru ameliorarea durerilor.
Terapie hormonala
Atunci cand cauza este un dezechilibru hormonal, specialistul va realiza o schema de tratament personalizata pentru fiecare pacient in parte, astfel incat sa se produca ameliorarea simptomelor neplacute.
Tratamentul chirurgical
Există proceduri de intervenție chirurgicala care pot ajuta medicul sa determine cauza sangerarilor abundente si formarea cheagurilor. Biopsia mucoasei uterine este o alta varianta la care se apeleaza uneori.
Operatia este necesara cand exista polipi uterini sau fibroame. In situatii complexe se poate ajunge la eliminarea completa a uterului, procedura numita histerectomie.
In majoritatea cazurilor, formarea si eliminarea cheagurilor de sange la menstruatie nu este un motiv real de ingrijorare. Controlul medical si investigatiile de specialitate pot scoate la iveala cauza producerii cheagurilor de sange. Tratamentul acordat de medicul specialist variaza, in functie de nevoile fiecarei paciente in parte.
Cheagurile de sange la menstruatie: ce sunt si de ce se formeaza? Cand sunt un semnal de alarma si care sunt optiunile de tratament?
Surse de informare:
1. Period Blood Clots: Are They Normal? - https://health.clevelandclinic.org/period-blood-clots-are-they-normal/
2. Are blood clots normal during a period? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322707
3. What Causes Menstrual Clots and Are My Clots Normal? - https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-clots