Encefalopatie: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Termenul encefalopatie descrie orice boala care afecteaza intregul creier si ii modifica structura sau modul in care functioneaza si provoaca modificari ale functiei cognitive. Simptomele encefalopatiei variaza de la o persoana la alta.
Ce este encefalopatia?
Encefalopatia nu este o singura boala, ci reprezinta un grup de tulburari cu mai multe cauze. Termenul se refera la conditii temporare sau permanente care afecteaza structura sau functia creierului. Este o problema grava de sanatate care, in lipsa unui tratament, poate provoca leziuni cerebrale temporare sau permanente.
Este usor de confundat encefalopatia cu encefalita. In encefalita, creierul insusi este inflamat. Encefalopatia, pe de alta parte, se refera la starea mintala care se poate manifesta din cauza mai multor tipuri de probleme de sanatate. Encefalita poate provoca encefalopatie.
Principalul simptom al encefalopatiei este o schimbare a starii mentale a unei persoane. Exista diferite tipuri de encefalopatie, cu cauze distincte, iar encefalopatia poate fi o complicatie a unei alte afectiuni [1] .
Tipuri de encefalopatie
Iata cateva tipuri majore de encefalopatie, impreuna cu factorii determinanti ai lor [1]- [3].
- Encefalopatia traumatica cronica - apare atunci cand exista mai multe traume sau leziuni ale creierului. Se poate manifesta frecvent la boxeri, fotbalisti sau membri ai armatei care au fost raniti in explozii.
- Encefalopatii genetice
- Encefalopatia glicinei - afectiune genetica sau mostenita in care exista niveluri anormal de ridicate de glicina (un aminoacid) in creier. Simptomele apar de obicei la sugari la scurt timp dupa nastere.
- Encefalopatia Hashimoto - tip rar de encefalopatie legat de o afectiune autoimuna cunoscuta sub numele de tiroidita Hashimoto. In tiroidita Hashimoto, sistemul imunitar ataca in mod eronat glanda tiroida.
- Encefalopatie hipertensiva - un rezultat al hipertensiunii arteriale severe care, netratata pentru prea mult timp, provoca inflamatii la nivelul creierului.
- Encefalopatie ischemica hipoxica - un tip de leziune a creierului, care apare atunci cand creierul nu consuma suficient oxigen, ceea ce poate duce la leziuni permanente ale creierului sau disfunctii. Aceasta poate fi cauzata de lipsa de oxigen la creier, cum ar fi atunci cand un copil in curs de dezvoltare este expus la alcool in uter.
- Encefalopatii legate de toxine
- Encefalopatia uremica - rezulta din toxinele uremice care se acumuleaza in sange atunci cand o persoana are insuficienta renala. Aceasta conditie poate provoca confuzie usoara si coma profunda.
- Encefalopatia hepatica - reprezinta un rezultat al bolii hepatice. Atunci cand ficatul nu functioneaza corect, toxinele pe care ficatul nu le elimina din corp, se acumuleaza in sange si pot ajunge, in cele din urma la nivelul creierului.
- Encefalopatia metabolica toxica - rezultatul infectiilor, toxinelor sau insuficientei organelor. Cand electrolitii, hormonii sau alte substante chimice din organism sunt in afara echilibrului lor normal, ele pot avea un impact asupra functiei creierului. Aceasta poate include prezenta unei infectii in organism sau prezenta substantelor chimice toxice.
- Encefalopatii infectioase - Encefalopatiile spongiforme transmisibile sunt cunoscute sub numele de boli prionice. Prionii sunt proteine care apar in mod natural in organism, dar pot suferi mutatii si pot provoca boli care dauneaza si deterioreaza treptat creierul, adica boli neurodegenerative.
- Encefalopatia Wernicke - boala Wernicke este un rezultat al deficitului de vitamina B-1. Alcoolismul pe termen lung, aportul nutritional precar si malabsorbtia alimentelor pot provoca o deficienta de vitamina B1. Daca encefalopatia Wernicke nu este tratata rapid, aceasta poate duce la sindromul Wernicke-Korsakoff.
Cauzele encefalopatiei
Cuvantul encefalopatie se poate referi la numeroase tipuri de leziuni ale creierului si boli. In linii mari, encefalopatia poate aparea din cauza leziunilor fizice, a infectiei sau a altor afectiuni medicale.
Iata cateva dintre cauzele principale de aparitie a encefalopatiei [2], [3]:
- traume repetate;
- deshidratare;
- acumularea de toxine;
- infectii;
- expunerea la substante chimice toxice;
- hipertensiune arteriala;
- lipsa de oxigen;
- deficitul de vitamina B1;
- tulburari pe fondul consumului de alcool;
- malnutritie;
- probleme cu absorbtia alimentelor in intestin;
- bolile prionice;
- conditii genetice.
Semnele si simptomele encefalopatiei
Principalul simptom al encefalopatiei este o stare mintala modificata.
Simptomele depind de tipul si cauza encefalopatiei, dar unele dintre cele mai frecvente sunt [1], [2]:
- stare de confuzie;
- pierderi de memorie;
- schimbari de personalitate;
- probleme de gandire;
- probleme de concentrare;
- probleme cu vorbirea;
- slabiciune musculara;
- spasme musculare involuntare;
- miscari involuntare ale ochilor;
- tremor;
- probleme la inghitire;
- somnolenta;
- stare de oboseala;
- convulsii;
- comportamente anormale.
Aceste simptome se pot agrava in timp. Progresia depinde de tipul de encefalopatie si de gravitatea bolii. Este posibil ca cei din jurul tau sa fie primii care observa anumite simptome chiar inaintea ta.
Diagnosticarea encefalopatiei
Daca o persoana are simptome de encefalopatie, ar trebui sa consulte de urgenta un medic specialist. Daca medicul suspecteaza boli cerebrale, acesta va solicita efectuarea unor teste pentru a determina cauzele si severitatea bolii de care suferi.
Testele de specialitate pot include [1], [3]:
- Teste de sange pentru a detecta boli, bacterii, virusuri, toxine, dezechilibru hormonal, chimic sau prioni;
- Mostra de lichid cerebrospinal pentru a detecta boli, bacterii, virusuri, toxine sau prioni;
- Teste imagistice - CT sau RMN, pentru a detecta anomalii sau daune la nivelul creierului;
- Electroencefalograma - EEG, pentru a masura activitatea electrica in creier.
Rezultatele acestor teste vor ajuta medicul specialist sa determine:
- daca o persoana are encefalopatie;
- ce tip de encefalopatie are o persoana;
- care este cauza de baza;
- existenta unor boli precum boala Wilson, ciroza hepatica, pneumonie.
Optiuni de tratament pentru encefalopatie
Tratamentul pentru encefalopatie variaza in functie de cauza. Acesta poate include medicamente pentru a trata simptomele sau interventii chirurgicale pentru a trata cauza de baza care a determinat aparitia encefalopatiei, cum ar fi tratamente specifice pentru encefalopatie hepatica [2]. Durata tratamentului este strans legata de durata tratamentului bolii care a dus la aparitia encefalopatiei.
Medicul poate recomanda suplimente alimentare care pot contribui la incetinirea deteriorarii functiilor creierului sau o dieta speciala pentru a trata cauzele care stau la baza.
In unele cazuri, cum ar fi atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen, este posibil ca persoana sa ajunga in stare de coma. In cazuri grave, medicul specialist poate stabili un tratament pentru a mentine persoana in viata.
Remediile naturiste pe care pacientul le administreaza trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca ele nu inlocuiesc un tratament medical.
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!
Encefalopatia poate fi prevenita?
Unele tipuri de encefalopatie, cum ar fi tipurile ereditare, nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, alte tipuri pot fi prevenite.
Efectuarea urmatoarelor modificari in dieta si nutritie pot reduce riscul de a dezvolta multe dintre cauzele care stau la baza encefalopatiei [2], [3] :
- evitarea excesului de alcool;
- evitarea expunerii la substante toxice, cum ar fi substantele stupefiante;
- urmarea unei diete sanatoase si echilibrate;
- vizite regulate la medic;
- evitarea stresului;
- stabilirea unui orar de somn regulat.
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!
Encefalopatia se refera la aparitia unor leziuni cerebrale permanente sau temporare care afecteaza functia sau structura creierului, putand fi degenerativa. Un stil de viata sanatos te poate ajuta la reducerea factorilor de risc. Daca te confrunti cu simptomele bolii sau crize de encefalopatie, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia!
Surse de informare:
[1] Malmo, Katherine. “What Is Encephalopathy?.”, WebMd, 2021,
https://www.webmd.com/brain/what-is-encephalopathy#091e9c5e81d09ccc-1-2 Accesat in 26.08.2022.
[2] Burgess, Lana, “What to know about encephalopathy.”, Medical News Today, 2018,https://www.medicalnewstoday.com/articles/324008 Accesat in 26.08.2022.
[3] Kivi, Rose. “Encephalopathy.”, Healthline, 2018, https://www.healthline.com/health/hepatic-encephalopathy Accesat in 26.08.2022.