Glicemie mare (hiperglicemie): cauze, simptome, tratament
Hiperglicemia inseamna nivelul ridicat al zaharului din sange si este frecventa la persoanele care sufera de diabet. Daca nu este tratata, hiperglicemia cronica poate duce la complicatii ale diabetului, cum ar fi leziuni nervoase, afectiuni oculare si afectiuni cutanate. Despre hiperglicemie va fi vorba in acest articol, iti spunem cate tipuri sunt, care sunt cauzele, simptomele, complicatiile si cum se poate trata.
Continutul articolului
- Ce este hiperglicemia (glicemia ridicata)?
- Ce nivel de zahar din sange inseamna hiperglicemie?
- Ce este glicemia?
- Tipuri de hiperglicemie
- Hiperglicemie vs. hipoglicemie
- Cauzele hiperglicemiei
- Hiperglicemie la persoanele fara diabet
- Simptomele hiperglicemiei
- Complicatiile diabetului
- Cum se trateaza hiperglicemia?
- Cum se pot preveni episoadele de hiperglicemie?
Ce este hiperglicemia (glicemia ridicata)?
Hiperglicemia apare atunci cand exista prea mult zahar (glucoza) in sange. Hiperglicemia se mai numeste si zahar ridicat in sange sau glicemie ridicata. Acest lucru se intampla atunci cand organismul are prea putina insulina (un hormon produs de pancreas) sau daca organismul nu poate utiliza insulina in mod corespunzator (rezistenta la insulina). Hiperglicemia apare in cele mai multe cazuri la persoanele cu diabet, acestea pot avea frecvent episoade de hiperglicemie. Daca nu este tinuta sub control perioade lungi de timp, hiperglicemia poate afecta nervii, vasele de sange, tesuturile si organele interne. Hiperglicemia severa poate duce, de asemenea, la o complicatie acuta (brusca si severa) care pune viata in pericol, numita cetoacidoza diabetica, in special la persoanele cu diabet care iau insulina sau la persoanele cu diabet de tip 1 nediagnosticat. Cedoacidoza diabetica necesita tratament medical imediat.
Ce nivel de zahar din sange inseamna hiperglicemie?
Pentru persoanele nediagnosticate cu diabet, hiperglicemia inseamna o glicemie mai mare de 125 mg/dL (miligrame pe decilitru) dupa cel putin 8 ore in care persoana nu a mancat nimic. Se considera ca o persoana are prediabet daca glicemia dupa 8 ore de nemancare este cuprinsa intre 100-125 mg/dL. O persoana cu o glicemie mai mare de 125 mg/dL de mai multe ori primeste, de obicei, un diagnostic de diabet (cel mai probabil diabet de tip 2). Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au, in cele mai multe cazuri, glicemia foarte ridicata (peste 250 mg/dL) la momentul diagnosticarii. Pentru o persoana cu diabet, hiperglicemia este considerata ca avand un nivel mai mare de 180 mg/dL la una sau doua ore dupa masa. Dar acest lucru poate varia, in functie de care sunt obiectivele tinta ale glicemiei.
Ce este glicemia?
Glucoza (zaharul) provine in principal din carbohidratii din alimentele si bauturile pe care le consumi. Este principala sursa de energie a organismului. Sangele transporta glucoza catre toate celulele corpului pentru a o folosi ca energie. Sunt mai multe procese corporale care ajuta in mod natural la mentinerea glicemiei intr-un interval sanatos. Insulina, un hormon produs de pancreas, este cel mai important contributor la mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei.
O glicemie ridicata apare cel mai adesea din cauza lipsei de insulina sau a rezistentei la insulina. Acest lucru duce la diabet. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa utilizeze medicamente (cum ar fi insulina sintetica) si/sau modificari ale stilului de viata pentru a ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale (1).
Tipuri de hiperglicemie
Exista doua tipuri principale de hiperglicemie:
- hiperglicemia de post: este glicemia pentru persoanele care au diabet care este mai mare de 130 mg/dL dupa ce nu au mancat sau baut timp de cel putin 8 ore. Daca glicemia este cuprinsa intre 100-125 mg/dL, inseamna ca persoana are prediabet.
- hiperglicemie postprandiala sau dupa masa: este glicemia care este mai mare de 180 mg/dL la 2 ore dupa ce o persoana a mancat. Persoanele fara diabet zaharat rareori au niveluri de zahar in sange de peste 140 mg/dL dupa o masa, cu exceptia cazului in care aceasta este foarte mare.
Atunci cand se intampla des sau tot timpul, nivelurile ridicate de glucoza (masurate cu un glucometru) pot provoca leziuni ale nervilor, vaselor de sange si organelor interne. De asemenea, poate duce la alte afectiuni grave.
Hiperglicemie vs. hipoglicemie
Hiperglicemia si hipoglicemia sunt afectiuni legate de zaharul din sange, dar sunt foarte diferite. In cazul hiperglicemiei, nivelul de zahar din sange creste prea mult, in timp ce hipoglicemia inseamna ca nivelul de zahar din sange este mai mic decat in mod normal (2).
Cauzele hiperglicemiei
Pe masura ce organismul descompune alimentele pe care le consumi, transforma carbohidratii intr-un tip de zahar numit glucoza, cea care ofera organismului energie. Glucoza intra in fluxul sanguin dupa ce mananci, dar are nevoie de insulina, un hormon produs de pancreas, pentru a ajunge in celulele corpului, astfel incat acestea sa o poata folosi. Atunci cand glicemia creste, pancreasul elibereaza insulina, permitand glucozei sa ajunga la celule. Ficatul si muschii stocheaza glucoza suplimentara, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel normal de zahar in sange. Diabetul afecteaza acest proces. In cazul diabetului de tip 2, organismul rezista la insulina sau nu produce suficienta insulina, astfel incat zaharul ramane in sange. In cazul diabetului, glicemia poate creste daca:
- nu administrezi insulina sau medicamentul oral de scadere a glucozei;
- mananci prea multe grame de carbohidrati pentru cantitatea de insulina pe care ai luat-o, sau mananci prea multi carbohidrati in general;
- ai o infectie;
- esti bolnav;
- esti stresat;
- devii inactiv sau faci exercitii fizice mai putin decat de obicei;
- ai o activitate fizica intensa, in special atunci cand nivelul de zahar din sange este ridicat si nivelul de insulina este scazut;
- nu ai luat insulina in noaptea precedenta;
- ai luat o doza incorecta de medicamente pentru diabet cu o seara inainte;
- ai avut un consum de carbohidrati inainte de culcare (2).
Hiperglicemie la persoanele fara diabet
Persoanele fara diabet pot avea, de asemenea, un nivel ridicat de zahar in sange. Cauzele includ:
- sindromul Cushing: este o afectiune rara care apare atunci cand nivelul hormonului cortizol ramane ridicat pentru prea mult timp. Un simptom al bolii este glicemia ridicata.
- boli ale pancreasului: una dintre sarcinile pancreasului este de a produce insulina si glucagon si de a transporta acesti hormoni in sange. Atunci cand o boala, precum pancreatita sau cancerul pancreatic, perturba acest proces, poate provoca un nivel ridicat de zahar in sange.
- sindromul ovarelor polichistice: aceasta afectiune rezulta din faptul ca ovarele produc prea multi hormoni sexuali numiti androgeni. Expertii nu sunt siguri ce cauzeaza aceasta afectiune, dar multe persoane cu aceasta afectiune au rezistenta la insulina (2).
Simptomele hiperglicemiei
Simptomele hiperglicemiei pot varia de la pacient la pacient, dar in cele mai multe cazuri este vorba despre urmatoarele manifestari:
- nevoia frecventa de a urina;
- sete excesiva;
- foame intensa, neobisnuita;
- dureri de cap;
- vedere incetosata;
- pierdere in greutate;
- oboseala;
- iritabilitate;
- constipatie sau diaree cronica.
Complicatiile diabetului
Complicatiile diabetului sunt adesea efectele ale hiperglicemiei prelungite. Atunci cand nivelul de zahar din sange este constant ridicat din cauza diabetului, ar putea aparea o serie de probleme de sanatate, cum ar fi:
- complicatii cutanate: persoanele cu hiperglicemie prelungita ar putea fi mai predispuse la infectii bacteriene si fungice, de exemplu furunculi, picior diabetic. Alte afectiuni cutanate diabetice pot provoca aparitia petelor si leziunilor, care pot cauza durere si mancarime. Acestea includ: dermopatia diabetica, acanthosis nigricans, necrobioza lipoidica diabetica, vezicule diabetice.
- leziuni nervoase: un nivel constant ridicat de zahar in sange poate afecta nervii in mai multe moduri (neuropatia periferica, neuropatia autonoma).
- complicatii oculare: persoanele cu diabet zaharat cu niveluri constant ridicate ale glicemiei ar putea avea retinopatie diabetica. Aceasta provoaca deteriorarea vaselor de sange din spatele ochiului, ceea ce duce la pierderea vederii si posibila orbire. De asemenea, diabetul creste semnificativ riscul de glaucom si de cataracta.
- cetoacidoza diabetica: aceasta este o afectiune care pune viata in pericol si care apare daca o persoana nu trateaza hiperglicemia severa. Este cel mai frecventa la persoanele cu diabet de tip 1. In lipsa tratamentului, afectiunea poate duce la coma diabetica. Unele simptome ale cetoacidozei diabetice includ: dificultati de respiratie, respiratie cu miros de fructe, varsaturi si greata, gura uscata, pierdere in greutate (3).
Cum se trateaza hiperglicemia?
Insulina injectata este principala modalitate prin care se pot trata episoadele de hiperglicemie. Fiecare persoana are nevoie de doze diferite de insulina. Medicul stabileste care este cea mai corecta doza pentru a trata si preveni hiperglicemia. Schimbarile in alimentatie si planurile de exercitii fizice pot ajuta, de asemenea, la gestionarea glicemiei pentru a preveni hiperglicemia. Pentru persoanele cu diabet de tip 2 care nu au nevoie de insulina injectata, modificarile stilului de viata, cum ar fi schimbarile alimentare (produse fara zahar) si exercitiile fizice, precum si medicamentele orale pentru diabet, pot ajuta la gestionarea hiperglicemiei.
Cum se pot preveni episoadele de hiperglicemie?
Hiperglicemia nu poate fi prevenita in totalitate atunci cand o persoana are diabet. Dar poate fi ajustat planul de gestionare a diabetului pentru a ajuta la reducerea numarul de episoade de hiperglicemie. Iata ce masuri ajuta la prevenirea glicemiei ridicate:
- administrarea medicamentelor asa cum au fost prescrise;
- respectarea instructiunilor medicului cu privire la alimentatie si exercitii fizice;
- verificarea periodica a glicemiei (1).
Hiperglicemia este destul de frecventa la persoanele cu diabet. Monitorizarea regulata a glicemiei si consultarea periodica a medicului pot ajuta la gestionarea corespunzatoare a diabetului si hiperglicemiei. Este important sa-ti amintesti ca glicemia ridicata nu trebuie sa fie cronica. Exista masuri pe care le poti lua pentru a o preveni.
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Cleveland Clinic, „Hyperglycemia (High Blood Sugar)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9815-hyperglycemia-high-blood-sugar
(2) Web MD, „Hyperglycemia: What Is It?”: https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-hyperglycemia
(3) Medical News Today, „What is hyperglycemia? Symptoms, treatments, causes, and all else you need to know”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323699