Leucocite in urina: ce inseamna si ce trebuie sa stii?
O analiza de rutina sau recomandata de medic poate indica existenta leucocitelor in urina. Este important ca in aceasta situatie sa te adresezi medicului pentru investigatii ale rinichilor si sistemului urinar. De multe ori, leucocitele ajung in urina din cauza unei infectii si a calculilor renali.
Continutul articolului
Leucocitele sunt celule albe din sange care au rolul de a lupta cu agentii patogeni. Ele fac parte din sistemul imunitar si ne ajuta sa scapam de germeni si diferite afectiuni. Leucocitele se produc in maduva spinarii si ajung in tot corpul, prin intermediul vaselor sanguine. Prezenta lor peste limitele normale in urina indica o problema de sanatate.
De ce apar leucocite in urina?
Cauze principale
Cand organismul are de luptat cu o infectie sau inflamatie, numarul de leucocite creste. Pot ajunge si in urina, daca exista infectii sau obstructii la nivelul vezicii sau tractului urinar. Cele mai comune cauze ale prezentei leucocitelor in urina sunt infectiile urinare, calculii renali si inflamatia. [4]
Infectiile tractului urinar
Tractul urinar include rinichii, vezica, ureterele si uretra. In majoritatea cazurilor, leucocitele ajung in urina din cauza unei infectii urinare. Mai mult de jumatate dintre femei si 1 din 5 barbati au o infectie urinara cel putin o data in viata [4]. Simptomele infectiilor urinare sunt:
- senzatie de durere si arsura la urinare;
- mictiune la intervale mici;
- urina cu miros neplacut si tulbure;
- durere in spate, in lateralul trunchiului sau in abdomen;
- greata si varsaturi.
Pentru tratamentul infectiilor urinare, medicul iti prescrie antibiotice. Cateva zile de administrare sunt, de obicei, de ajuns pentru usurarea simptomelor si indepartarea infectiei. Totusi, este important sa iei toate dozele de antibiotic prescrise, altfel bacteriile nu mor in totalitate si se multiplica din nou. Infectia reaparuta este mai dificil de tratat [1].
Ca sa scapi de simptome, medicul iti poate recomanda si medicamente pentru infectii urinare si medicamente antialgice. Daca esti o femeie insarcinata si ai o infectie urinara, este foarte important sa te tratezi, pentru ca infectia poate complica sarcina [1, 2].
Calculi renali
Calculii renali, cunoscuti popular si ca pietre la rinichi, sunt cristale care se formeaza cand calciul si alte minerale se aduna in urina. Pot fi microscopice sau cu grosimi exprimate in centimetri. Pietrele mari pot bloca fluxul urinei. Simptomele calculilor renali sunt:
- durere intensa in spate, abdomen, pe lateralul trunchiului sau in zona inghinala;
- prezenta sangelui in urina;
- nevoia urgenta de a urina;
- durere la urinat;
- urina de culoare inchisa sau cu miros puternic. [1, 4]
Daca pietrele la rinichi iti provoaca durere severa, cheama imediat medicul! Un calcul mic se poate elimina natural. Consumul mare de apa poate ajuta la trecerea ei prin tractul urinar. Pentru eliminarea pietrelor mai mari, trebuie sa apelezi la urolog. Medicul foloseste un aparat care provoaca unde de soc puternice. Acestea sparg pietrele mari, iar fragmentele rezultate se elimina prin urina. O alta metoda de indepartare a pietrelor presupune introducerea unui instrument special prin vezica sau printr-o incizie realizata in partea dorsala sau laterala a trunchiului. [4]
Inflamatii
Inflamatiile din corp provoaca inmultirea leucocitelor. Inflamatia poate avea drept cauza o leziune, infectie sau boala. Nefrita interstitiala si cistita sunt doua afectiuni care produc inflamatii in tractul urinar. Nefrita interstitiala cauzeaza probleme de functionare a rinichilor. Cistita este o inflamatie a vezicii, cauzata de obicei de o infectie a tractului urinar. Totusi, vezica poate fi inflamata si in absenta unei infectii, situatie in care vorbim de cistita interstitiala. [4] Daca ai una dintre aceste probleme de sanatate, s-ar putea sa resimti simptome ca:
- nevoie urgenta de a urina;
- urinat mai frecvent decat in mod normal;
- prezenta sangelui in urina;
- febra;
- greata si varsaturi;
- umflarea picioarelor.
In cazul nefritei interstitiale, se intampla ca pacientul sa nu resimta simptome decat atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.
Cum sa previi aparitia leucocitelor in urina?
Unul dintre cele mai simple moduri de a preveni aparitia pe tractul urinar a unor infectii sau calculi este sa te hidratezi corect. Bea apa pe tot parcursul zilei, dar vorbeste cu medicul despre cantitatea necesara pentru tine. Daca esti slabit sau ai anumite afectiuni, medicul iti poate recomanda limitarea consumului de fluide. Daca ai un stil de viata activ sau esti o femeie insarcinata, trebuie sa consumi o cantitate mare de apa. [1]
Pentru prevenirea problemelor de sanatate localizate la nivelul tractului urinar poti consuma anumite suplimente alimentare si ceaiuri, dar adopta si un stil de viata echilibrat, cu o dieta sanatoasa. Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa ateste ca suplimentele alimentare si ceaiurile te pot feri de aceste probleme, asadar cere sfatul medicului inainte de a le folosi!
Consumul de merisoare si suc de merisoare poate preveni probleme ale tractului urinar, conform unui studiu. [3] O anumita substanta din compozitia acestor fructe ar proteja vezica si tractul urinar de proliferarea unor bacterii cauzatoare de infectii.
Aparitia leucocitelor in urina iti indica faptul ca ai putea avea probleme de sanatate. Mergi la medic si urmeaza tratamentul prescris de acesta!
Surse:
- https://www.healthline.com/health/leukocytes-in-urine;
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/314165;
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/;
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/leukocytes-urine.