Migdale - beneficii, proprietati, contraindicatii

28. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Migdal

 

Consumate ca atare sau sub forma de deserturi dulci ori sarate, migdalele sunt unele dintre alimentele cele mai bogate in vitamine, fibre si minerale. In plus, o mana de migdale acopera necesarul zilnic de proteine[1]. In acest sens prezinta o multime de beneficii pentru sanatate, asa incat fie ca le preferi crude sau prajite, cu sau fara coaja ori sub forma de bautura vegetala, te poti bucura de proprietatile lor miraculoase. 

Din articolul de mai jos vei afla mai multe de ce este bine sa incluzi migdalele in dieta, dar si care sunt principalele contraindicatii, astfel incat sa limitezi consumul lor la nevoie.

Ce sunt migdalele?

Migdalele sunt semintele fructului de migdal, un pom fructifer din specia Rosaceae. Arborele este originar din zona Iordaniei si Iranului de astazi, arheologii gasind indicatii despre cultivarea acestuia cu circa 5000 de ani in urma. Fructul propriu-zis nu este comestibil, el se prezinta sub forma unei coji dure, groase, iar partea care se consuma este miezul interior alb, care este acoperit de o pielita subtire de culoare maro.

Vei regasi semintele de migdale in doua variante: dulci si amare. Cele dulci, care sunt si cele recomandate pentru consum, se servesc fie crude, fie prajite, fie sub forma de faina pentru deserturi, printre care si martipan sau pentru prepararea bauturilor de tip lapte. Desi cele amarui pot fi servite si ele ca atare, in salate ori pentru a da aroma aparte a unor lichioruri precum amaretto, ele contin anumite toxine care sunt descompuse in cianura de catre organism, avand astfel repercursiuni grave precum insuficienta respiratorie sau chiar deces.

 

Semintele fructului de migdal

 

Informatii nutritionale despre migdale

Migdalele dulci se numara printre alimentele cele mai sanatoase si pline de beneficii, in special cand sunt consumate in stare cruda. In 100 de grame se regasesc:

  • 49 de grame grasimi, dintre care 30,9 mononesaturate, benefice pentru organism;
  • 21,22 grame de proteine;
  • 21,7 grame de carbohidrati;
  • 1014 mg vitamina B2;
  • 484 mg fosfor;
  • 268 mg magneziu.

Prin consumul unei portii de minim 7-8 migdale pe zi poti preveni o multime de boli printre care cele cardiovasculare sau chiar cancer[2]. Introduse in dieta zilnica, migdalele te ajuta sa pastrezi colesterolul sub control, dar si greutatea, datorita senzatiei de satietate pe care o ofera[3].

 

Migdale

 

Migdalele - proprietati

  • Contin grasimi mononesaturate de tip Omega 3,6,9, benefice pentru inima;
  • Contin acid folic, un aliat impotriva bolilor congenitale, de aceea se recomanda in sarcina;
  • Contin magneziu ce ajuta la diminuarea starilor de oboseala si extenuare; 
  • Potasiul din compozitie este util pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale;
  • Vitamina E (jumatate din necesarul zilnic fiind asigurat prin consumul a 28 g) si alti antioxidanti din migdale contribuie la combaterea stresului oxidativ al organismului. 

Migdalele - beneficii pentru sanatate

Iata ce alte beneficii pentru sanatate aduce consumul de migdale.

  • Grasimile mononesaturate si antioxidantii din compozitie contribuie la buna sanatate a inimii si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare;
  • Nivelul colesterol in organism poate fi reglat prin consumul de migdale datorita continutului de grasimi mononesaturate, care scad nivelul de lipoproteine cu densitate mica (LDL sau colesterol „rau”); in plus, semintele nu contin colesterol;
  • O portie de doar 28 de grame migdale (23 g miez) asigura acoperirea a 12% din necesarul zilnic recomandat de proteine al organismului;
  • Mentin sanatatea oaselor datorita nutrientilor si vitaminelor din compozitie (Ca, Mg, Cu, Zn etc);
  • Continutul de fibre ajuta la reglarea greutatii, dar si a indicelui glicemic;
  • Consumul ajuta la atenuarea sindromului de colon iritabil si reduce riscul de formare de hemoroizi;
  • Migdalele, la fel cu laptele din aceste seminte, pot fi folosite de catre persoanele care tin dieta - inclusiv cele de tip gluten-free - deoarece au putine calorii;
  • Prin consumul de migdale se asigura functionarea corecta a creierului si a contractiilor musculare, datorita continutului optim de potasiu;
  • Magneziul ajuta la prevenirea cazurilor de infarct deoarece asigura buna circulatie a sangelui; consumul a un sfert de cana (23 g) de migdale furnizeaza circa 25% din necesarul  zilnic.
  • Uleiul de migdale trateaza pielea uscata si crapata, iar consumul de migdale asigura un ten luminos si neted;
  • Anumite studii[4] au aratat un risc scazut de a dezvolta cancer la san datorita continutului bogat de Vitamina E, un puternic antioxidant ce lupta impotriva radicalilor liberi; mai mult, acidul folic reduce riscul de cancer de col uterin.

Migdalele sunt si un excelent tonic, datorita continutului de minerale si vitamine. Se pot consuma in locul unei gustari de dupa-masa, deoarece energizeaza si ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive, a atentiei si memoriei. Datorita faptului ca diminueaza starile de nervozitate, sunt recomandate si celor care sufera de anxietate sau depresie. O portie de circa 18-20 de grame pe zi asigura o buna parte din complexul de nutrienti si vitamine recomandat.

 

Migdalele in alimentatie

 

Contraindicatii

Migdalele fac parte din categoria alergenilor, la fel cu nucile de exemplu, asa incat nu sunt recomandate persoanelor care sufera de intoleranta la astfel de produse. 

Mai mult, migdalele amare contin o toxina care, descompusa de catre organism in cianura, poate provoca tensiune arteriala scazuta, insuficienta respiratorie si chiar deces. De aceea, migdalele amare nu se recomanda a fi consumate in cantitate mare.

Migdalele dulci, in schimb, reprezinta o sursa zilnica binemeritata de proteine, vitamine si nutrienti benefici pentru sanatatea organismului tau, de aceea este bine sa le incluzi intr-o dieta regulata.

Surse de informare:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468#_noHeaderPrefixedContent, accesat 4.10.2022;
  2. https://www.karger.com/Article/Abstract/369997, accesat 4.10.2022;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500840/, accesat 4.10.2022;
  4. https://www.karger.com/Article/Abstract/369997, accesat 4.10.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor