Pomelo: beneficii, proprietati si contraindicatii

19. 11. 2024 · 6 minute de citit

O ruda foarte apropiata a grepfrutului, pomelo este un fruct cu gust delicios si cu numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta reprezinta o sursa bogata de vitamine, nutrienti si antioxidanti si poate completa cu succes o dieta echilibrata. Daca esti fan al citricelor si doresti sa afli mai multe despre cum te ajuta acestea, iata de ce merita sa consumi mai des pomelo.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Pomelo: beneficii, proprietati si contraindicatii

Ce este pomelo?

Pomelo (Citrus maxima) face parte din familia citricelor si creste cu precadere in Asia de Sud-Est, insa agricultorii au inceput sa il cultive si in alte regiuni cu climat cald si umed. Desi este inrudit cu grepfrutul, pomelo are o aroma mai dulce, coaja de culoare verde sau galbena si este mult mai mare, acesta atingand uneori dimensiuni asemanatoare cu cele ale unui pepene galben.

Valori nutritionale

Ca majoritatea citricelor, si pomelo este un fruct bogat in vitamine si minerale. O portie de 100 de grame contine urmatorii nutrienti1:

  • 38 de calorii;
  • 0.76 grame de proteine;
  • 0.04 grame de grasimi;
  • 9.62 grame de carbohidrati;
  • un gram de fibre;
  • 4 miligrame de calciu;
  • 0.11 miligrame de fier;
  • 8 unitati de vitamina A;
  • 0.03 miligrame de vitamina B1;
  • 0.03 miligrame de vitamina B2;
  • 0.2 miligrame de vitamina B3;
  • 61 miligrame de vitamina C.

Beneficii si proprietati

Incluzand fructul pomelo in dieta ta zilnica, te poti bucura de o serie de beneficii pentru sanatate. Iata care sunt proprietatile sale si cum te poate ajuta consumul acestui aliment!

Sursa bogata de vitamina C

Fructul are un continut bogat de vitamina C, nutrient care ajuta la protectia celulelor si la mentinerea sanatatii acestora. Vitamina este importanta si pentru mentinerea unei pieli, vase de sange si oase sanatoase.

Un singur fruct poate asigura doza zilnica recomandata de vitamina C, adica aproximativ 40 de miligrame pentru adultii cu varste cuprinse intre 19 si 64 de ani.

Sursa de antioxidanti

Antioxidantii ar trebui sa fie prezenti in alimentatia noastra zilnica, deoarece acestia ofera protectie impotriva radicalilor liberi, care dauneaza celulelor si duc la aparitia stresului oxidativ. Pomelo contine antioxidanti des intalniti in citrice, dar si substante care se pot gasi si in rosii.

Sursa de carotenoizi si vitamina A

Citricele in general au un continut bogat de carotenoizi, nutrienti care sustin buna functionare a sistemului imunitar ajutand la formarea vitaminei A. Aceasta sustine sanatatea ochilor, a oaselor si ar putea chiar sa reduca riscul de cancer.3 Pomelo reprezinta o buna sursa de vitamina A si poate fi inclus cu succes in dieta persoanelor care sufera de deficiente ale acestui nutrient.

Sursa de fibre

Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea digestiva si consumul lor poate reduce riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, obezitatii, diabetului de tip 2 si a unor tipuri de cancer. Fructul pomelo este o sursa buna de fibre, asigurand o patrime din doza zilnica recomandata pentru femei si o cincime din cea recomandata pentru barbati.

Fibrele provenite din fructe sunt foarte benefice si au fost asociate cu imbunatatirea densitatii osoase, o buna mentinere a unei greutati optime, mentinerea sanatatii intestinale, a creierului si protectie impotriva unor afectiuni cronice.

Sustinerea scaderii in greutate

Consumul acestui fruct ar putea ajuta la scaderea in greutate. Un fruct intreg curatat (aproximativ 610 grame) are o valoare nutritionala destul de mica pentru o cantitate atat de mare, mai exact 230 de calorii. Consumand o cantitate mare de alimente cu valori nutritionale mici este o buna strategie pentru a-ti pastra consumul de calorii cat mai mic.

In plus, pomelo contine fibre si proteine. Alimentele care contin astfel de nutrienti ajuta la obtinerea senzatiei de satietate si, optand pentru astfel de produse, iti poti gestiona mai usor dieta pentru a pierde din kilogramele in plus.

Imbunatatirea sanatatii inimii

Fructul ar putea ajuta la o mai buna sanatate a inimii contribuind la reducerea colesterolului si a trigliceridelor. Se pare ca pomelo poate avea un astfel de efect prevenind absorbtia de catre corp a colesterolului prezent in alimente. Insa, este necesara realizarea mai multor studii pe subiecti umani pentru a putea forma o concluzie relevanta.

In cazul persoanelor care au de-a face cu un nivel ridicat de colesterol si urmeaza un tratament cu statine, este recomandat sa evite consumul acestui fruct, deoarece contine anumite substante ce pot afecta metabolismul statinelor.

Efect anti-imbatranire

Datorita continutului bogat de antioxidanti, pomelo ar putea prezenta bune efecte anti-imbatranire. Acesti nutrienti, in special vitamina C, pot preveni deteriorarea pielii cauzata de radicalii liberi si pot contribui la mentinerea unui aspect mai tanar al acesteia.

Contraindicatii

Consumul de pomelo nu prezinta contraindicatii clare, asadar acesta este, in principiu, un aliment sigur. Insa, este recomandat sa il eviti daca ai alergie la citrice. De asemenea, daca urmezi anumite tratamente, este recomandat sa discuti cu medicul inainte de a include alimente noi in dieta ta.

Desi pomelo are o serie de beneficii si poate fi considerat un aliment sanatos, acesta nu va avea efecte miraculoase si nu te va putea vindeca de anumite boli. Asadar, nu ar trebui niciodata sa inlocuiesti medicamentele cu diferite diete sau cu remedii naturiste. Respecta intotdeauna indicatiile medicului si urmeaza tratamentele recomandate de acesta!

Surse:

  1. Todd, Lindsey. “Pomelo Fruit: Health Benefits and Nutritional Information.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/pomelo-fruit. Published April 16, 2021. Accessed October 17, 2022.
  2. Lobo, V, et al. “Free Radicals, Antioxidants and Functional Foods: Impact on Human Health.” Pharmacognosy Reviews, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/. Published July 2010. Accessed October 17, 2022.
  3. “Office of Dietary Supplements - Vitamin A and Carotenoids.” NIH Office of Dietary Supplements, U.S. Department of Health and Human Services, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/. Published June 15, 2022. Accessed October 17, 2022.
  4. ML;, Dreher. “Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30487459/. Published November 28, 2018. Accessed October 17, 2022.
  5. Shoemaker, SaVanna. “9 Health Benefits of Pomelo (and How to Eat It).” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/pomelo-fruit. Published November 15, 2019. Accessed October 17, 2022.
  6. FL;, Naftalovich R;Naftalovich D;Greenway. “Polytetrafluoroethylene Ingestion as a Way to Increase Food Volume and Hence Satiety without Increasing Calorie Content.” Journal of Diabetes Science and Technology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26810925/. Published July 28, 2016. Accessed October 17, 2022.
  7. NV;, Rebello C;Greenway FL;Dhurandhar. “Functional Foods to Promote Weight Loss and Satiety.” Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25159561/. Published November 2014. Accessed October 17, 2022.
  8. Ali MY;Rumpa NN;Paul S;Hossen MS;Tanvir EM;Hossan T;Saha M;Alam N;Karim N;Khalil MI;Gan SH; “Antioxidant Potential, Subacute Toxicity, and Beneficiary Effects of Methanolic Extract of Pomelo ( Citrus Grandis L. Osbeck) in Long Evan Rats.” Journal of Toxicology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31281355/. Published June 10, 2019. Accessed October 17, 2022.
  9. Xu J;Ma L;Jiang D;Zhu S;Yan F;Xie Y;Xie Z;Guo W;Deng X; “Content Evaluation of 4 Furanocoumarin Monomers in Various Citrus Germplasms.” Food Chemistry, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25977000/. Published November 15, 2015. Accessed October 17, 2022.
  10. S;, Carr AC;Maggini. “Vitamin C and Immune Function.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/. Published November 3, 2017. Accessed October 17, 2022.

 

  • Fructele de Camu-Camu, Acerola si Macesele, avand un continut crescut de vitamina C, multiplica efectele benefice ale acesteia: functionarea normala a sistemului imunitar, reducerea oboselii si extenuarii, functionarea normala a sistemului nervos, formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor, a pielii, gingiilor si dintilor.
  • Dr. Max Vitamin B Complex Forte este un supliment alimentar ce contine un complex de Vitamine din grupul B.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice