Coada calului este o planta larg folosita in medicina populara romaneasca, fiind apreciata in principal pentru proprietatile sale diuretice, dar si pentru calmarea durerilor cauzate de reumatism si artrita. Susţine funcţionarea normala a sistemului urinar. Ajuta la menţinerea mobilitaţii şi supleţii articulaţiilor. Ceaiul de coada calului are efect diuretic, elimina acidul uric, calciul si fosforul anorganic, este antiseptic, astringent, hemostatic, cicatrizant, antiacid si remineralizant. Este folosit in calculoza si colici renale, cistite, nefrite si edeme. Este intrebuintat si in reumatism, artrita, guta sau fracture (uz intern), iar folosit extern este benefic in afectiuni precum hemoroizi, eczema sau rani.
Ingrediente:
Partea superioara a plantei Equisetum arvense L., fam. Equisetaceae care contine acid salicic, saruri de potasiu, saponine, flavonoide, ulei volatil, fitosteroli, vitamina C.
Mod de preparare:
- Uz intern: se prepara decoct din 2 lingurite planta la o cana cu apa.
- Uz extern: se prepara un decoct foarte concentrat din 100 grame planta la un litru apa.
Mod de administrare:
- Uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, inaintea meselor principale.
- Uz extern: se aplica bai locale si comprese cu infuzia concentrata.
Contraindicatii:
Nu se cunosc.
Forma de prezentare: cutie cu 50 g ceai