Ceaiul de cimbrisor sustine sanatatea aparatului respirator si contribuie la functionarea normala a aparatului digestiv. Inca din secolul al XVII-lea, importanta terapeutica a cimbrisorului a fost pusa in valoare de herboristul Nicholas Culpeper. In medicina populara romaneasca, infuzia de cimbrisor este folosita in afectiunile cailor respiratorii, in special pentru calmarea tusei.
Cimbrisorul contine ulei volatil, reprezentat in principal de terpene fenolice, timol, carvacrol, limonen, terpineol si principii amare, flavone, acid cafeic, tanin, saruri minerale. Efectele acestui ceai sunt: expectorant si calmant al tusei, antibacterian, antiviral, stomahic (stimuleaza secretia sucurilor gastro-intestinale), coleretic (stimuleaza secretia biliara), carminativ (ajuta eliminarea gazelor intestinale), antiseptic intestinal, antihelmintic, diuretic. Ceaiul de cimbrisor este intrebuintat in gripa, laringita, bronsita, astm sau tuse spastica. Poate fi folosit si in anorexie, dispepsii, enterocolite sau pentru combaterea parazitilor intestinali.
Ingrediente: Partea aeriana a plantei Thymus serpyllum L., fam. Lamiaceae
Mod de preparare: Se prepara infuzie din 1 lingurita planta maruntita la o cana cu apa.
Mod de administrare: Se beau 3-4 cani cu ceai pe zi.
Contraindicatii: Se recomanda cu prudenta in sarcina.
Forma de prezentare: cutie cu 50 g ceai