Acid azelaic: beneficii, utilizari si contraindicatii

27. 2. 2025 · 5 minute de citit

Acidul azelaic este cunoscut ca avand proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, un posibil tratament in lupta cu acneea si rozaceea. Ingrijirile insa trebuie realizate pe baza unui plan stabilit de un medic dermatolog deoarece acesta poate avea si actiuni adverse asupra pielii. Acidul azelaic poate duce la uscaciune excesiva a tenului, la exfoliere cu usturime si leziuni la nivelul pielii. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Acid azelaic: beneficii, utilizari si contraindicatii

Acidul azelaic se regaseste in mod natural in cerealele integrale, precum secara si orzul, dar si in produse de origine animala. Acesta are proprietati antibacteriene, antioxidante, keratolitice si antiinflamatoare, fiind utilizat local in diverse tratamente dermatologice. Datorita efectului sau exfoliant, acidul azelaic ajuta la curatarea porilor, contribuind astfel la ameliorarea acneei si rozaceei. Totusi, inainte de a incepe un tratament cu creme, geluri sau solutii pe baza de acid azelaic, este recomandat sa consulti un medic specialist pentru un control de rutina si pentru alegerea celei mai potrivite solutii pentru nevoile tale specifice. Daca in timpul utilizarii apar efecte adverse, adreseaza-te de urgenta medicului pentru ingrijiri adecvate.

Ce este acidul azelaic?

Acidul azelaic este un compus natural, un acid dicarboxilic, eficient impotriva a numeroase afectiuni ale pielii, atunci cand este folosit local, extern. Datorita actiunilor sale functioneaza, atat ca agent care opreste efectul bacteriilor de la nivelul pielii, adica acestea nu se mai pot inmulti, cat si ca factor de echilibru in mentinerea porilor tenului cat mai curati pentru a nu aparea pete pe piele (1). Acidul azelaic poate fi folosit cu succes in tratarea rozaceei sau a cuperozei, a petelor hiperpigmentare, cicatricilor aparute pe fondul acneei, dar si in acnee, pentru toate tipurile de ten. 

Acidul azelaic are in componenta sa C, H si O si este disponibil in farmacii in produse sub forma de spuma, gel, crema, suspensii si ser, in concentratii diferite, articole special create pentru ingrijirea petelor tenului. Cele cu cantitate mica de acid azelaic pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, in timp ce produsele cu cel putin 15 % acid azelaic se pot elibera numai pe baza unei retete acordata de medic. 

Beneficii si utilizare pentru acidul azelaic

Ajutor in lupta cu acneea

Persoanele care prezinta acnee ar putea utiliza, pe baza recomandarii medicale, produse pentru curatarea tenului de bacterii, ce contin acid azelaic. Acest lucru determina o reactie in lant, intr-o prima faza reducerea inflamatiei, pentru ca apoi acneea sa nu mai fie atat de vizibila, roseata caracteristica fiind estompata. Nu in ultimul rand, alaturi de factorul curatare, apare si cel de stimulare a regenerarii celulare, pentru vindecare rapida si mai putine cicatrici (2). 

Daca achizitionezi produse din comert fara recomandarea medicului specialist citeste instructiunile si urmeaza indicatiile producatorului. Nu uita ca ai in mana un acid, cu actiune de curatare blanda, dar care nu trebuie utilizat alaturi de un alt produs de curatare, ci in combinatie cu creme hidratante, acordand o ingrijire specifica tenului. In plus, la iesirea in exterior, mai ales in perioada tratamentului, trebuie aplicat un produs de protectie solara adecvat tenului, deoarece acidul este fotosensibil. 

Atentie: este posibil ca prima varianta achizitionata de acid azelaic sa nu fie tocmai potrivita pielii tale, motiv pentru care este recomandat un test de sensibilitate, adica sa utilizezi o cantitate mica, in strat subtire si sa observi reactiile ce ar putea sa apara. 

Estomparea cicatricilor post-acnee

Acidul azelaic ar putea ajuta persoanele care se confrunta cu cicatrici dupa acnee sa isi imbunatateasca aspectul pielii, deoarece acidul stimuleaza schimbarea celulara si astfel ar putea determina o regenerare rapida si o reducere a impactului acneei asupra tenului (3). 

sticluta cu acid azeliac

Studiile insa sunt la inceput in acest domeniu, motiv pentru care doar medicul este in masura sa ofere indicatii legate de utilizarea acestuia, doze si perioada de administrare. 

Hiperpigmentarea pielii mentinuta sub control?

O leziune produsa la nivelul pielii poate determina odata cu vindecarea si aparitia unei culori mai inchise in zona unde s-a petrecut trauma (1). Studii recente au reusit sa scoata la iveala faptul ca acidul azelaic ar putea inhiba sinteza de melanina, pigmentul care influenteaza nuanta pielii (3), insa mai sunt necesare cercetari in acest sens. 

Reducerea inflamatiei si a roselii pielii

Actiunile pe care acidul azelaic le poate avea asupra pielii includ si reducerea inflamatiei, deci estomparea roselii pielii (2). Studiile clinice au aratat ca utilizarea gelului cu acid azelaic are sanse sa imbunatateasca aspectul umflaturilor si al vaselor de sange (3). 

Culoare si stralucire naturala

Daca este sa pornim de la efectul acidului azelaic de depigmentare, utilizarea acestuia fara a expune tenul la soare ar putea conferi un nou look, pielea are posibilitatea sa devina supla, sa isi mentina culoarea naturala, fara pete si, in plus, sa capete o stralucire aparte (3). 

Contraindicatii pentru acidul azelaic

Ca orice produs, acidul azelaic poate provoca reactii adverse neasteptate si intense la anumite persoane. Printre simptomele care pot aparea se numara (2), (3): senzatia de arsura sau furnicaturi ale pielii, uscaciune sau roseata, exfoliere locala insotita de aparitia unor vezicule, iritatie si umflare, descuamarea pielii, senzatie de piele care tine, dureri la nivelul articulatiilor, febra si dificultati de respiratie.

Daca ai astfel de simptome intrerupe imediat administrarea acidului azelaic si mergi de urgenta la spital pentru un tratament adecvat. 

Pacientii cu sensibilitate pot sa experimenteze infectii cutanate sau eczeme ale pielii, de tipul dermatitei de contact sau chiar sa dezvolte o usoara dermatita iritanta. Totodata, acidul azelaic ar putea agrava problemele celor ce sufera de astm.  

Administrarea acestui produs nu este indicata in cazul copiilor, femeilor gravide sau a celor care alapteaza – cu toate acestea, daca doresti sa-l folosesti, iti recomandam sa consulti medicul pentru a determina daca este sigur pentru tine.

Acidul azelaic ar putea interactiona cu anumite medicamente, de aceea medicul trebuie să stie istoricul medical al fiecarui pacient. 

Acidul azelaic este un compus natural cu actiuni benefice pentru mai multe afectiuni ce apar la nivelul pielii. Nu incepe un tratament cu acest produs fara recomandarea medicului, deoarece efectele adverse sunt puternice. In situatia in care prezinti simptome neplacute, mergi la urgenta pentru a beneficia de ajutor de specialitate!

Surse de informare:

  1. What to Know About Azelaic Acid for Your Skin - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-azelaic-acid-skin
  2. Azelaic acid - https://dermnetnz.org/topics/azelaic-acid
  3. Treating Acne with Azelaic Acid - https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...

Aviz