Anemia pernicioasa (anemia Biermer): cauze, simptome, tratament

23. 1. 2024 · 8 minute de citit

Anemia pernicioasa se mai numeste si anemie Addison-Biermer si este o afectiune hematologica grava, dar tratabila. In cele ce urmeaza, iti spunem care sunt cauzele si simptomele acestei boli, complicatiile precum si modalitatile prin care se poate stabili un diagnostic corect. In plus, vei intelege mai bine optiunile de tratament disponibile si cum pot acestea sa amelioreze simptomele si sa imbunatateasca calitatea vietii persoanelor afectate.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Anemia pernicioasa (anemia Biermer): cauze, simptome, tratament

Ce este anemia pernicioasa

Anemia pernicioasa este o afectiune autoimuna care afecteaza modul in care organismul absoarbe vitamina B12 din alimente. Aceasta este esentiala pentru producerea de celule rosii sanatoase in maduva osoasa, iar lipsa ei conduce la aparitia anemiei pernicioase. Vitamina B12 joaca un rol crucial in formarea celulelor rosii sanatoase. Atunci cand organismul nu poate absorbi aceasta vitamina din alimente, numarul celulelor rosii scade, ducand la aparitia anemiei pernicioase. In mod normal, celulele stomacului produc o proteina speciala numita factor intrinsec, care ajuta la absorbtia vitaminei B12. In cazul anemiei pernicioase, acest proces este perturbat, ceea ce duce la o deficienta de vitamina B12.

Anemia pernicioasa poate avea un impact semnificativ asupra organismului, deoarece celulele rosii sunt responsabile pentru transportul oxigenului catre toate partile corpului. O deficienta a acestora poate duce la o varietate de probleme de sanatate. Simptomele pot include oboseala, slabiciune, ameteli si piele palida. De asemenea, pot aparea dificultatea de concentrare, lipsa de coordonare si probleme de memorie. Legatura dintre anemia pernicioasa si sistemul imunitar este complexa. Anemia pernicioasa este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al organismului ataca in mod gresit celulele propriului corp. In acest caz, celulele stomacului care produc factorul intrinsec, esential pentru absorbtia vitaminei B12, sunt atacate.

Cum afecteaza anemia pernicioasa organismul?

Termenul „pernicios” inseamna daunator, iar anemia pernicioasa cauzeaza daune mai multor sisteme ale organismului:

  • sistemului digestiv: greata, balonare si pierdere in greutate;
  • sistemului nervos: slabiciune musculara, amorteala sau furnicaturi la maini si picioare, pierderi de memorie si dementa;
  • inimii: palpitatii (senzatia ca inima bate prea repede sau sare peste batai);
  • slabiciune si oboseala (1).

Cauze si factori de risc ai anemiei pernicioase

Anemia pernicioasa este asadar o afectiune autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca celulele din mucoasa stomacului si celulele nervoase. Raspunsul sistemului imunitar al pacientului afecteaza capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12. Anticorpii blocheaza, de asemenea, o proteina critica numita factor intrinsec. In mod normal, factorul intrinsec transporta vitamina B12 pe care o obtinem din alimente catre celulele speciale din intestinul subtire. De acolo, vitamina B12 este transportata in fluxul sanguin. Alte proteine transporta apoi vitamina B12 catre maduva osoasa, unde vitamina este utilizata pentru a produce noi globule rosii. Acest proces nu poate avea loc atunci cand sistemul imunitar blocheaza factorul intrinsec. De asemenea, poti dezvolta o deficienta de vitamina B12 daca:

  • esti supus unei interventii chirurgicale pentru a indeparta partial sau total stomacul, eliminand celulele care permit absorbtia vitaminei B12. Aproximativ jumatate dintre persoanele care au suferit o operatie de bypass gastric pentru tratarea obezitatii pierd celulele care permit absorbtia vitaminei B12.
  • o parte sau tot intestinul subtire este indepartat chirurgical, ceea ce reduce capacitatea intestinului subtire de a absorbi vitamina B12.
  • exista o suprainmultire bacteriana a intestinului subtire. Acest tip de bacterie (SIBO) consuma adesea orice vitamina B12 inainte ca intestinul subtire sa poata absorbi vitamina.
  • iei unele medicamente, inclusiv antibiotice pentru infectii si medicamente pentru diabet si convulsii, care afecteaza nivelul de vitamina B12.
  • ai o infectie cu tenie. Poti contracta o infectie cu tenie prin consumul de peste infectat care a fost insuficient gatit. Tenia se hraneste cu vitamina B12.
  • urmezi o dieta vegana sau vegetariana care nu include suficienta vitamina B12.
  • ai afectiuni medicale care afecteaza sistemul digestiv, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn, care fac ca organismul sa absoarba greu suficienta vitamina B12.
  • ai boli endocrine autoimune, cum ar fi hipoparatiroidismul si boala Graves, care cresc riscul de a dezvolta anemie pernicioasa (2).

Simptomele anemiei pernicioase

In general, cu cat trece mai mult timp fara o cantitate adecvata de vitamina B12, cu atat simptomele sunt mai grave. La inceput, oamenii pot avea simptome usoare despre care pot crede ca sunt cauzate de alte afectiuni comune. Exemplele includ:

  • diaree sau constipatie;
  • ameteala cand te ridici in picioare sau la efort;
  • pierderea poftei de mancare;
  • piele palida (icter usor sau ingalbenirea ochilor sau a pielii);
  • dificultati de respiratie (dispnee), mai ales in timpul exercitiilor fizice;
  • arsuri la stomac;
  • limba umflata, rosie sau gingii sangerande.

Simptomele anemiei pernicioase cauzate de niveluri scazute de vitamina B12 pe termen lung sunt:

  • confuzie;
  • pierderea memoriei pe termen scurt;
  • depresie;
  • pierderea echilibrului;
  • amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor;
  • probleme de concentrare;
  • iritabilitate;
  • halucinatii;
  • degenerarea nervului optic care afecteaza vederea.

Poti avea anemie pernicioasa fara sa ai simptome

Poti avea anemie pernicioasa in lipsa manifestarilor pentru ca organismul stocheaza vitamina B12 pe care o obtii din ceea ce mananci. Organismul stocheaza vitamina B12, folosind-o in timp. Poate dura intre trei si cinci ani pentru ca organismul sa foloseasca toate rezervele de vitamina B12. Dupa aceea, pot trece inca cativa ani pana cand vei dezvolta simptome de anemie pernicioasa (1).

Complicatiile anemiei pernicioase

O potentiala complicatie periculoasa este cancerul gastric. Medicul poate monitoriza pacientul pentru simptome de cancer la vizitele periodice si prin teste imagistice si biopsii, daca este necesar. Alte complicatii potentiale ale anemiei pernicioase includ:

  • afectarea nervilor periferici;
  • probleme ale tractului digestiv;
  • probleme de memorie, confuzie sau alte simptome neurologice;
  • probleme cardiace.

Aceste complicatii decurg cel mai adesea din anemia pernicioasa de lunga durata. Ele pot fi permanente, dar este posibila o gestionare eficienta (2).

Diagnosticarea anemiei pernicioase

Medicul va efectua un examen fizic amanuntit si va pune intrebari pacientului despre istoricul medical, astfel incat sa stie daca exista alte afectiuni care pot creste riscul de deficienta de vitamina B12. Poate recomanda teste precum:

  • identificarea nivelului de vitamina B12;
  • hemoleucograma completa: acest test de sange determina tipul de anemie pe care il ai si gradul de anemie;
  • numaratoarea de reticulocite: este un test care indica daca maduva osoasa poate produce noi globule rosii;
  • nivelurile de lactat dehidrogenaza (LDH): LDH este o enzima pe care multe celule o produc. Nivelurile extrem de ridicate de LDH pot indica o anemie pernicioasa;
  • nivelurile de bilirubina serica;
  • nivelurile de acid metilmalonic (MMA): nivelurile ridicate de MMA confirma deficitul de vitamina B12;
  • nivelul de homocisteina: nivelurile ridicate de homocisteina pot fi un semn de deficienta de vitamina B12. Teste pentru prezenta anticorpilor care ataca celulele parietale din stomac si blocheaza actiunea factorului intrinsec;
  • endoscopie superioara: medicul foloseste un instrument subtire, asemanator unui tub, cu o lumina si o lentila pentru vizualizare, numit endoscop, pentru a cauta semne de degenerare sau atrofie (decolorare) a mucoasei stomacului.

Optiuni de tratament pentru anemia pernicioasa

Deoarece absorbtia vitaminei B12 este blocata, medicul poate prescrie injectii intramusculare cu vitamina B12. Ulterior, dupa ce rezervele de B12 revin la normal, acesta poate prescrie doze mari de substitutie orala de B12. De asemenea, medicul poate prescrie antibiotice daca pacientul are bacterii in intestin care impiedica organismul sa absoarba vitamina B12. Multe persoane incep sa se simta mai bine la cateva zile dupa inceperea tratamentului. Dar este posibil sa fie nevoie de cateva saptamani de tratament regulat inainte de a observa schimbari semnificative si de a imbunatati starea. Situatia fiecarui pacient este diferita, dar majoritatea persoanelor care au anemie pernicioasa iau suplimente de vitamina B12 pentru tot restul vietii.

In plus fata de tratamentul cu vitamina B12, suplimentele alimentare si modificarile dietetice pot fi, de asemenea, recomandate. Includerea in dieta a alimentelor bogate in vitamina B12 (cum ar fi carnea, pestele, ouale si produsele lactate) poate ajuta la mentinerea nivelului adecvat de vitamina B12 in organism. De asemenea, anumite tipuri de cereale fortificate pot fi o sursa buna de vitamina B12. Monitorizarea regulata este esentiala in managementul anemiei pernicioase. Aceasta este o afectiune cronica, ceea ce inseamna ca pacientii vor trebui sa fie monitorizati regulat pentru a se asigura ca nivelul de vitamina B12 este in limite normale si ca simptomele anemiei nu reapar. Testele de sange periodice si vizitele periodice la medic pot ajuta la monitorizarea eficacitatii tratamentului.

Cum pot reduce riscul de a dezvolta anemie pernicioasa?

Nu se poate preveni aparitia anemiei pernicioase. Dar poti reduce riscul fiind constient de afectiunile medicale, tratamentele si activitatile care pot afecta capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12. Daca te ingrijoreaza anemia pernicioasa, intreaba medicul daca esti la risc si ce masuri poti lua pentru a evita deficienta de vitamina B12 (1).

Ce alte carente de vitamine pot provoca anemie?

Poti dezvolta anemie prin carenta de vitamine daca dieta ta nu include suficienta vitamina B6 sau acid folic.

Poti avea anemie pernicioasa de multi ani inainte de a observa schimbari la nivelul corpului. Este cauzata de insuficienta vitaminei B12. Simptomele timpurii ale anemiei pernicioase sunt usoare, atat de usoare incat unii oameni invata pur si simplu sa traiasca cu senzatia de oboseala, ameteala sau lipsa de aer. Dar diagnosticarea timpurie a anemiei pernicioase poate preveni probleme grave si ireversibile ale sistemului nervos. Daca te simti slabit si neobisnuit de obosit, discuta cu medicul. Daca esti diagnosticat cu anemie pernicioasa, medicul va prescrie un tratament pentru a restabili nivelurile normale de vitamina B12 si pentru a trata anemia.

Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Nu consuma in exces suplimente de vitamina B12 si consulta medicul ca sa te asiguri ca nu esti in pericol de a avea anemie pernicioasa. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.


Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) Cleveland Clinic, „Pernicious anemia”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22377-pernicious-anemia

(2) Healthline, „Pernicious anemia: symptoms, causes, treatment, and more”: https://www.healthline.com/health/pernicious-anemia

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice