Bitter suedez: beneficii, proprietati, contraindicatii
Bitterul suedez a fost descoperit in Renastere de catre Paracelsius, un renumit alchimist care dorea sa descopere elixirul pentru nemurire.
Continutul articolului
Ulterior, pe la 1700, bitterul si cocktailurile amare au fost utilizate pe scara larga, dupa ce medicul George Cheyne a inceput sa trateze guta cu o dieta usoara, multe lichide si un remediu digestiv amar special care includea:
- alcool;
- pelin;
- hrean;
- nasturel;
- radacina de angelica.
In zilele noastre, bitterul este o bautura obisnuita in locurile unde se consuma cocktailuri si in plus redevine popular ca remediu pe baza de plante. Bitterul suedez se foloseste mai ales in medicina traditionala chineza si se considera ca are numeroase beneficii asupra sanatatii (1).
Ce contine bitterul suedez?
Bitterul suedez poate contine un amestec de 12,16, 50 sau 180 de plante, rolul esential al acestei potiuni fiind acela de a intari organismul. Este un extract hidroalcoolic in compozitia caruia poate intra: Mrysticae semen, Carlinae rhizoma, Castoreum, Cynarae folium, Aloe capensis, Rhei rhizoma, Calami rhizoma, Gentianae rhizoma, Myrrha, Zedoariae rhizoma, Angelicae radix, Dictamni radix, Tormentillae radix, Sennae folium, Croci stigma, Theriac venetian, Alcool etilic 35 %, Camphora și apă. Bitterul suedez se poate administra atat intern, cat si extern.
Proprietatile bitterului suedez
Plantele medicinale care intra in componenta bitterului suedez sunt renumite pentru proprietatile lor:
- digestive;
- tonice;
- depurative;
- ajuta circulatia;
- laxative;
- anti-infectioase.
Beneficiile bitterului suedez
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale bitterului suedez:
- imbunatateste starea generala si rezistenta organismului;
- reduce oboseala;
- amelioreaza durerile de cap;
- amelioreaza durerile provocate de reumatism;
- amelioreaza durerea de gat (pentru asta bitterul suedez se poate dilua in ceai sau se poate face gargara);
- ajuta organismul sa se refaca dupa boala;
- reduce febra (mai ales daca se administreaza de la inceputul starilor febrile);
- ajuta la o buna digestie si in plus protejeaza ficatul si bila: nu se cunoaste cu exactitate cum functioneaza bitterul la nivel digestiv. Ceea ce se cunoaste insa este faptul ca oamenii folosesc dintotdeauna in probleme digestive (crampe, greata, balonare) ierburi precum: menta si ghimbir. Se crede ca bitterul suedez ajuta procesul de digestie tocmai din cauza ca este amar, acest gust stimuleaza papilele gustative si se produce mai multa saliva, ceea ce are efect benefic asupra digestiei (2);
- ajuta in cazurile de diabet zaharat: exista un soi de pepene amar (India, Asia, America de Sud) care ajuta la scaderea glicemiei. Bitterul ar putea avea acelasi efect, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens;
- reduce apetitul: gustul amarui poate actiona asupra receptorilor din anumite parti ale sistemului digestiv, astfel incat corpul elibereaza hormoni intestinali care ajuta la instalarea senzatiei de saturatie;
- ajuta la producerea unei cantitati mai mari de saliva: saliva contine enzime care ajuta la descompunerea alimentelor, astfel incat sa poata fi absorbite doar substantele nutritive;
- producerea sucului gastric: bitterul suedez poate ajuta stomacul sa elibereze si mai mult suc gastric, ajutand astfel in cazuri precum arsuri stomacale, crampe, indigestie;
- ajuta la regenerarea pielii, in cazul unor leziuni.
Mod de administrare
In general, bitterul suedez se recomanda sa fie administrat cate 2 lingurite pe zi, 1 dimineata si 1 seara, cu apa sau ceai. In cazul durerilor de cap sau ametelii, se recomanda mirosirea produsului sau aplicarea de comprese la baza craniului. In cazul durerilor de gat, se recomanda 3 lingurite inghitite incet, pe parcursul unei zile. In durerile de stomac se recomanda 1 lingurita, la nevoie. Cu toate acestea, este recomandat ca modul de administrare a bitterului suedez sa fie stabilit de medic, in functie de istoricul medical si de simptomele pacientului.
Riscurile consumului de bitter suedez
Cel mai mare risc in cazul bitterului suedez il reprezinta alegerea plantelor. Este stiut faptul ca foarte multe ierburi otravitoare au un gust amar. Cu toate acestea, exista numeroase plante amarui care pot fi consumate in siguranta:
- papadie;
- gentiana;
- pelin;
- pepene amar;
- radacina de brusture.
Un alt risc important este acela al asocierii plantelor medicinale cu unele medicamente. Unele plante pot avea efecte asupra unor conditii medicale precum epilepsie, boli de rinichi, boli de ficat, hipotensiune arteriala. In plus, se pot face alergii la unele plante.
Un alt risc este asociat gravidelor si femeilor care alapteaza. Acestea nu ar trebui sa consume bitter suedez.
Bitterul suedez nu trebuie administrat copiilor, pentru ca plantele sunt adesea infuzate in alcool.
Bitterul suedez nu este indicat intotdeauna nici persoanelor care sufera de boli gastro-intestinale, pentru ca infuzia ar putea irita sistemul digestiv (sunt persoane care au ulcere si boli inflamatorii intestinale. Pacientii ar putea experimenta: greata, crampe, diaree, balonare, dureri de stomac).
Important de retinut
Daca aveti oricare dintre aceste simptome, mergeti imediat la medic:
- umflarea gatului;
- umflarea limbii;
- dificultate la respiratie;
- senzatie de lesin;
- respiratie suieratoare;
- confuzie;
- pierderea cunostintei.
Astfel de simptome pot semnala o reactie alergica periculoasa care poate fi fatala, numita soc anafilactic.
Daca crezi ca ai nevoie de ajutor pentru digestie si consideri ca bitterul suedez poate fi solutia, discuta in prealabil cu medicul pentru ca acesta stie ce plante ar putea interactiona cu medicamentele pe care le iei sau cu afectiunile de care suferi. De asemenea, medicul poate sugera si alte modalitati de tratament.
Surse suplimentare de informare:
- Everything you need to know about Swedish Bitters”: https://www.wellbeingherbs.com/blog/swedish-bitters/everything-you-need-to-know-about-swedish-bitters/
- „What to know before you try digestive bitters”: https://health.clevelandclinic.org/digestive-bitters/