Culoarea urinei: ce informatii despre sanatate ne poate oferi

30. 10. 2024 · 6 minute de citit

Urina este un instrument util care ajuta medicul in stabilirea unui diagnostic in multe cazuri. Culoarea urinei poate spune multe despre ceea ce se intampla in interiorul corpului. Astfel, infectiile, virusurile, agentii patogeni, bolile cu care organismul se confrunta pot fi evidentiate prin analiza urinei. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Culoarea urinei: ce informatii despre sanatate ne poate oferi

Urina este un produs de metabolism, secretat de rinichi, depozitat in vezica urinara si eliminat din organism. Culoarea normala a urinei poate varia de la galben pal pana la galben mai inchis. Nuantele pot fi diferite in functie de problemele de sanatate ale fiecaruia si de stilul de viata. Culorile urinei pot fi modificate de anumiti coloranti alimentari, de medicamente, dar si de consumul unor fructe si legume. Asadar, spectrul culorii urinei este vast si intotdeauna va fi un indicator al starii de sanatate. 

Unele culori ale urinei sunt ingrijoratoare si pot semnala grave probleme de santate. Mergeti la medic pentru a identifica motivul schimbarii culorii si ce tratament trebuie urmat pentru ca lucrurile sa revina la normal, iar sanatatea sa nu va fie pusa in pericol. 

Ce culoare trebuie sa aiba urina in mod normal?

Rinichii filtreaza urina din sange, motiv pentru care in componenta urinei se regasesc apa, uree, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, creatinina, globule albe si globule rosii. 

Culoarea urinei poate varia la aceeasi persoana de la o zi la alta, fiind determinata de anumite produse alimentare si medicamente utilizate, dar in mod normal ea trebuie sa fie galben-deschisa pana la galben-portocalie. 

Urina are culoare galbena data de urobilina, un rezultat biochimic al degradarii celulelor rosii mai vechi existente in sange. 

Urina transparenta sau fara culoare

Urina transparenta poate insemna hidratare intensa. Desi nu pare, o cantitate prea mare de apa poate duce la diluarea urinei, la o culoare pana la incolor si la urinari frecvente. Daca reduceti cantitatea de apa si culoarea urinei revine la normal, atunci nu sunt motive de ingrijorare. 

In schimb, daca nu va hidratati intens, nu mergeti des la baie si totusi culoarea urinei se mentine transparenta, mergeti la medic pentru control si investigatii. In aceasta situatie, urina incolora poate insemna ca pot exista probleme hepatice sau un debut de diabet

Atentie: urina fara culoare inseamna si o pierdere mare de electroliti prin eliminarea masiva de urina, ceea ce produce un dezechilibru electrolitic.

Urina de la galben deschis pana la galben inchis

Nu trebuie sa va faceti griji. Variatiile acestea de culoare sunt perfecte si arata ca sunteti hidratati si perfect sanatosi. 

Urina de la galben inchis pana la culoarea mierii

Urina inchisa la culoare este un semn ca organismul sufera de deshidratare usoara si are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Aceasta inseamna ca urina este mai concentrata si tot ce trebuie sa faceti este sa va hidratati mai bine. 

Urina de culoare maronie

Urina de culoare maronie este un semnal de alarma ca deshidratarea organismului devine severa si este nevoie de apa multa pentru a echilibra balanta. 

Extra sfat: in caz de deshidratare severa solutiile de la farmacii, gata pregatite, de saruri  de rehidratare, vor ajuta organismul sa revina la normal. 

Pe de alta parte, culoarea inchisa a urinei poate fi un semn al unor afectiuni hepatice si ale bilei, precum si tulburari ceva mai rar intalnite, care vizeaza pielea si sistemul nervos. De aceea trebuie sa mergeti la medic pentru investigatii si tratament adecvat. 

Urina roz sau rosie

Culoarea ciudata poate avea o explicatie fireasca daca ati consumat sfecla, afine sau rubarba, in cantitati mai mari sau mai multe zile la rand. Daca dieta nu a cuprins nimic din toate acestea si totusi culoarea roz sau rosie apare mai multe zile la rand si nu mai exista nicio alta explicatie - medicamente, trebuie sa mergeti la medic. 

Schimbarea culorii urinei poate arata in aceasta situatie probleme ale rinichilor si tractului urinar sau cu prostata. Poate fi asociata cu usturime si durere la urinare si chiar cu sange in urina. Informati medicul daca luati suplimente alimentare sau alte remedii naturiste si cantitatile in care le utilizati. 

Atentie: intoxicatia cu plumb sau mercur poate determina schimbarea culorii urinei din galben in rosu. 

Urina de culoare portocalie

Prima explicatie este deshidratarea. Daca beti cantitatea optima de apa si culoarea urinei nu revine la galben deschis, atunci mergeti la medic. 

O alta posibila cauza pentru aparitia acestei culori poate fi administrarea unor medicamente cu prescriptie medicala sau fara reteta, iar in ultima instanta vorbim de probleme de sanatate ale bilei si ficatului. 

 
Recipiente recoltare

 

Urina de culoare albastra sau verde

Culorile acestea nu au cum sa nu atraga atentia si sa nu va si sperie. Explicatiile pot fi si in ceea ce ati ingerat - sparanghel, daca a fost vorba de produse cu coloranti intensi sau de medicamente administrate pentru alte boli. 

Atentie: produsele ce au in continut plante si sunt destinate eliminarii infectiilor urinare pot face urina albastru-verzuie, dar acest lucru este mentionat in prospect. 

Totusi, urina albastra sau verde este bine sa va determine sa mergeti la doctor pentru analize. Hipercalcemia si bacteriile care apar la anumite infectii urinare, in tractul urinar, pot determina schimbarea culorii urinei din galben in verde sau albastru. 

Urina tulbure 

Anumite afectiuni si boli, pietre la rinichi, infectii ale tractului urinar si deshidratarea pot face urina sa devina tulbure. Este recomandat sa consultati medicul. 

Urina spumoasa sau acida

Aceasta varianta de urina poate indica un exces de proteine in dieta, dar si o problema la nivelul rinichilor. 

Atentie: mirosul urinei poate fi un indicator al starii de sanatate. 

Pentru orice suspiciune sau problema observata, vorbiti cu medicul, mergeti la o consultatie si faceti investigatiile de laborator recomandate, atat pentru urina, cat si la sange, astfel incat in cazul unei boli sa primiti ajutorul medical necesar.  

Schimbarea culorii urinei poate fi un rezultat al deshidratarii, al medicamentelor sau alimentelor din dieta, fara a reprezenta un pericol. Cand insa culorile sunt ceva mai intense, apar mai multe zile, nu exista nicio explicatie rationala pentru ele, atunci este bine sa mergeti la medic pentru investigatii amanuntite.  

Culoarea urinei poate fi un bun indicator al starii de sanatate generale. Anumite culori pot semnala complicatii si afectiuni grave. 

Surse de informare:

1. Urine color - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333.

2. Urine Colors Explained - https://www.healthline.com/health/urine-color-chart

3. What The Color of Your Pee Says About You - https://health.clevelandclinic.org/what-urine-color-means/

4. 10 Colors That Suggest Urine Trouble - https://health.ucsd.edu/news/features/pages/2014-04-21-colors-that-suggest-urine-trouble.aspx

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice