Diaree in sarcina: cauze, simptome, tratament
Diareea in sarcina poate fi o neplacere cu care se confrunta viitoarele mame. Un singur episod in 24 de ore nu este un motiv de ingrijorare, dar 3 - 4 evacuari lichide intr-o zi necesita atentie din partea medicului. Obiectivele avut in vedere vizeaza hidratarea corespunzatoare si echilibrarea dietei. In cele mai multe cazuri, cu atentie si schimbarea obiceiurilor alimentare diareea in sarcina poate fi tratata la domiciliu. Daca persista mai mult de 2 - 3 zile vei avea nevoie de ajutor de specialitate pentru a tine sub control aceasta problema de sanatate.
Diareea in sarcina poate fi un simptom al graviditatii la fel cum se intampla si cu constipatia in sarcina, schimbarile hormonale fiind cele care pot fi raspunzatoare de toate acestea. Prezentam in continuare aspecte importante despre diareea in sarcina, astfel incat sa stii ce sa faci si cand sa te adresezi medicului curant.
Ce inseamna diareea in sarcina?
Problemele digestive sunt frecvente pe tot parcursul sarcinii. Chiar daca despre diaree in sarcina se vorbeste mai putin, fenomenul este intalnit la unele femei. O problema gastrointestinala precum diareea nu este comuna in sarcina, dar ea poate sa apara in orice perioada a graviditatii. Fara legatura cu durerile de stomac in sarcina, diareea nu este periculoasa pentru copil, tractul digestiv fiind separat de cel reproducator. Chiar si asa daca nu trece rapid diareea poate conduce la deshidratare, epuizarea organismului, ceea ce poate afecta in cele din urma si copilul.
Cand apare diareea in sarcina este recomandat sa consulti medicul specialist care te supravegheaza pentru a identifica varianta potrivita de ajutor. (1)
Cauze pentru diaree in sarcina
Schimbari hormonale
Pe parcursul dezvoltarii si evolutiei sarcinii, nu doar organismul viitorului bebelus trece prin transformari radicale, ci si al tau. Schimbarile hormonale dicteaza cresterea in volum a uterului pentru a gazdui copilul cat mai confortabil, iar acest lucru ar putea sa determine impingerea organelor interne si modificari ale miscarilor de tranzit intestinal. Acest lucru poate insemna greata si varsaturi in sarcina, constipatie sau diaree.
Dieta de sarcina
Este foarte posibil ca in sarcina sa iti schimbi complet dieta cu care erai obisnuita inainte pentru ca iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa si un start bun pentru copilul tau. O dieta care s-a bazat de-a lungul timpului pe un consum mare de proteina animala inlocuita brusc de una bogata in fructe si legume poate sa tulbure sistemul gastrointestinal si sa determine diaree in sarcina.
Strugurii si fructele de padure consumate cu moderatie ofera numeroase beneficii pentru sanatate, dar in cantitate mare are toate sansele sa conduca la diaree in sarcina.
Vitaminele prenatale
In timp ce unele vitamine prenatale contribuie la aparitia constipatiei in sarcina pe fondul cantitatii mari de fier, altele favorizeaza scaunele moi, lichide. Medicul specialist iti poate prescrie alte suplimente alimentare in acest caz care sa iti ofere avantajele necesare sustinerii unei sarcini sanatoase, fara disconfort.
Alte cauze pentru diaree in sarcina
- Intoxicatie alimentara;
- Probleme de sanatate - boala Crohn, boala celiaca, hipertiroidism;
- Infectii virale sau bacteriene;
- Unele medicamente - antibiotice, antiacide;
- Calatoriile - diareea calatorului. (1), (2)
Diaree in sarcina: simptome
Cand miscarile intestinale sunt frecvente si mult mai lichide decat in mod normal, apar de 3 - 4 ori in 24 de ore, timp de peste 2 zile, inseamna ca te confrunti cu diaree. Iata care sunt simptomele specifice in acest caz:
- scaune moi sau apoase;
- balonare;
- crampe;
- dureri de stomac;
- nevoia de a merge des la baie;
- febra. (1)
Oricare dintre aceste simptome ar trebuie sa te determine sa mergi la medicul curant daca au trecut 2 - 3 zile si remediile folosite acasa nu au condus la ameliorarea problemei.
Optiuni de tratament pentru diaree in sarcina
Hidratare optima
Eliminarea constanta a lichidelor in diaree poate conduce rapid la deteriorarea starii generale si la deshidratare severa, o conditie periculoasa in mod normal pentru orice persoana, cu mult mai grava in sarcina. Apa este cel mai indicat lichid pentru hidratarea optima a organismului, dar poti opta si pentru sucuri de fructe.
In diaree alaturi de lichide se pierd si electrolitii de care organismul are nevoie pentru buna functionare, asadar poate fi nevoie de administrarea unor solutii speciale de rehidratare, pentru care insa este bine sa primesti recomandarea medicului.
De evitat sunt bauturile cu zahar si cele energizante, precum si cele cu continut de cofeina. (1), (3)
Echilibrarea dietei
Pentru a combate diareea in sarcina este bine sa adopti un regim alimentar special pentru a te stabiliza si a incepe sa introduci treptat produse care sa nu iti irite stomacul sensibil. Paine prajita, banane, orez, mere coapte, supa de pui strecurata, carne slaba fiarta, paste, biscuiti sarati, sunt cateva sugestii cu care sa incepi sa te hranesti pana se restabileste echilibrul la nivelul organismului si scapi de diaree.
Nu este indicat sa introduci la mese alimentele prajite, cele puternic condimentate, iuti sau foarte bogate in grasimi deoarece pot sa iti afecteze stomacul. (1), (3)
Vei avea nevoie de cateva zile pana cand lucrurile vor reveni la normal, dar pana atunci acorda atentie sporita igienei pentru a nu dezvolta o infectie a tractului urinar, dar si pentru a limita raspandirea microbilor in casa. (1)
Probiotice in ajutor
Poti introduce probiotice in dieta, adica microorganismele de mici dimensiuni si bacterii bune al caror rol in tractul gastrointestinal este acela de a crea un mediu sanatos. De altfel, probioticele sunt recomandate a fi administrate alaturi de antibiotice tocmai pentru a preveni episoadele diareice.
Medicamentele impotriva diareei nu sunt recomandate in sarcina. In situatii deosebite, medicul specialist poate prescrie un astfel de produs pentru a veni in ajutorul tau.
Diareea in sarcina trebuie privita cu seriozitate, dar nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece nu exista nicio legatura intre aceasta si avortul spontan, nasterea prematura sau semnele travaliului. (2), (3)
Diareea in sarcina este o tulburare frecvent intalnita care trebuie tratata corespunzator. Acest material este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical avizat. Daca te confrunti cu diaree in sarcina, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Diarrhea During Pregnancy - https://www.verywellfamily.com/diarrhea-in-pregnancy-4163950
2. Diarrhea in Pregnancy - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/diarrhea-in-pregnancy/
3. Remedies for Diarrhea During Pregnancy - https://www.healthline.com/health/pregnancy/diarrhea-remedies