Scaun deschis la culoare: cauze, simptome, tratament

11. 10. 2024 · 9 minute de citit

Multe probleme de sanatate pot afecta functia intestinului si pot produce anomalii de digestie care se reflecta in culoarea si consistenta fecalelor.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Scaun deschis la culoare: cauze, simptome, tratament

 

Constipatia se caracterizeaza prin tranzit intestinal greoi si producerea de fecale excesiv de dure si uscate, in timp ce diareea duce la o defecare frecventa si fecale excesiv de moi. Sangerarile intestinale pot avea ca efect trecerea sangelui in scaun care capata o culoare rosu inchis. Scaunele grase, deschise la culoare, indica, de multe ori, existenta unor afectiuni la nivelul unor organe interne cum ar fi vezica biliara, ficat, pancreas si intestin subtire.

Care este culoarea normala a scaunului?

Scaunul sau fecalele reprezinta o parte normala a procesului digestiv. Scaunul este format din deseuri pe care organismul le elimina. Acesta poate include particule de alimente nedigerate, bacterii, saruri si alte substante. Scaunul poate varia uneori ca textura, culoare, cantitate si miros. Unele variatii pot aparea pe fondul unor probleme grave de sanatate.

Un scaun normal prezinta urmatoarele caracteristici [1]:

  • Culoare maro inchis - contine un pigment numit bilirubina, care se formeaza atunci cand celulele rosii din sange se descompun;
  • Puternic mirositor - bacteriile din excremente emit gaze care contin mirosul neplacut;
  • Defecatie fara durere - un tranzit intestinal sanatos ar trebui sa fie nedureros si ar trebui sa necesite un efort minim;
  • Moale, ferm in textura - medicii considera ca un scaun dintr-o singura bucata sau cateva bucati mai mici semnifica un intestin sanatos;
  • Frecventa zilnica - majoritatea oamenilor au un scaun o data pe zi, desi unele persoane pot avea un tranzit de pana la trei ori pe zi. O persoana ar trebui sa aiba un scaun de cel putin trei ori pe saptamana.

Care sunt cauzele culorii deschise ale scaunului

Cele mai frecvente motive pentru o culoare deschisa a scaunului, a fecalelor maro deschis, galbene, albicioase sau albe la adulti includ [2],[3]:

Ingestia unor alimente specifice

Unele alimente pot deschide culoarea scaunului, in special alimentele grase sau cele care contin coloranti alimentari.

Giardioza 

Giardioza este o infectie care poate transforma scaunul normal intr-unul deschis la culoare sau intr-un scaun de culoare galben stralucitor. Giardia lamblia, cel mai frecvent parazit intestinal din lume, provoaca infectie. 

Administrarea unor medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, unele antibiotice si steroizi anabolizanti pot provoca hepatita indusa de medicamente. Aceste medicamente pot dauna ficatului, mai ales atunci cand o persoana consuma mai mult decat doza recomandata de medic. O persoana care observa un scaun deschis la culoare dupa ce a luat un medicament nou sau un antialgic pentru o lunga perioada de timp (sau in exces), se poate confrunta cu leziuni hepatice produse de medicamente.

Probleme ale vezicii biliare

Vezica biliara detine bila si este situata in partea dreapta sus a stomacului, langa ficat. In timpul digestiei, vezica biliara elibereaza bila in intestine prin canalul biliar. Bolile vezicii biliare pot schimba culoarea scaunului:

  • calculii biliari - depozite intarite in vezica biliara care pot bloca fluxul de bila, provocand dureri intense, greata, varsaturi si fecale deschise la culoare;
  • ciroza biliara - o inflamatie sau iritare a canalelor biliare din ficat. Inflamatia sau iritarea blocheaza fluxul de bila catre intestine;
  • colangita sclerozanta - inflamatie sau cicatrizare a canalelor biliare, adica tuburile care transporta bila in tot organismul;
  • defecte structurale ale sistemului biliar;
  • tumorile benigne sau maligne din sistemul biliar;
  • chisturile de pe canalele biliare.

Probleme hepatice

Problemele cu ficatul sau cu canalele biliare pot transforma culoarea scaunului. Exista mai multe tipuri de boli hepatice, precum:

  • boli infectioase - cum ar fi hepatita A, B si C;
  • leziuni hepatice cauzate de consumul de alcool;
  • boala ficatului gras, cea mai frecventa la persoanele supraponderale sau care au o dieta bogata in grasimi;
  • boli autoimune, care apar atunci cand organismul ataca celulele ficatului;
  • tumori hepatice;
  • chisturi hepatice;
  • boala Wilson - afectiune genetica in care organismul pastreaza prea mult cupru.

Probleme ale pancreasului

Bolile pancreasului pot face dificila secretarea sucurilor pancreatice in sistemul digestiv. Acest lucru poate determina alimentele sa se deplaseze prea repede prin intestin, provocand un scaun deschis la culoare si cu aspect gras. Unele probleme de sanatate care pot provoca pancreatita, pot fi:

  • infectii;
  • calculi biliari;
  • consumul excesiv de alcool;
  • o dieta bogata in grasimi;
  • cancer pancreatic.

Complicatiile scaunelor deschise la culoare

Una dintre cele mai frecvente complicatii este icterul, o conditie medicala datorata unei acumulari de bila in organism. Icterul se manifesta printr-o ingalbenire a pielii sau a albului ochilor [3].

Scaun deschis la culoare la copii

Bebelusii alaptati vor avea scaune de culoare deschisa.

Scaunele de culoare deschisa la copii nu sunt neaparat o urgenta medicala, daca apar o data si sunt deschide la culoare, dar nu albe.

Bebelusii alaptati au scaune de culoare maro galbuie. Aceasta nuanta este deosebit de raspandita in randul bebelusilor care nu au fost trecuti pe o alimentatie solida. Dupa trecerea la alimentatia solida scaunul bebelusilor devine, de obicei, de culoare maro [2], [3].

Atentie! Cand scaunul este alb sau maro foarte deschis, acest lucru poate semnala o problema mai grava, cum ar fi colestaza, un tip de boala hepatica. La nou-nascuti, colestaza sau orice alta problema cu ficatul, vezica biliara sau pancreasul poate fi o urgenta medicala. Contacteaza imediat medicul specialist!

Scaun deschis la culoare in timpul sarcinii

Scaunele albe sau de culoare deschisa in timpul sarcinii indica, de obicei, o problema de sanatate a vezicii biliare, a ficatului, a canalelor biliare sau a pancreasului. Unele femei dezvolta o boala hepatica legata de sarcina numita colestaza intrahepatica a sarcinii [2].

Semne si simptome ale scaunului deschis la culoare

Scaunele deschise la culoare cauzate de o afectiune ar putea fi insotite de o decolorare galbena a pielii si a ochilor (manifestari care apar in cazul icterului) sau urina de culoare inchisa. Prezenta icterului si a scaunelor deschise la culoare ar putea indica o acumulare de substante chimice in organism [4].

Diagnosticul scaunelor deschise la culoare

Diagnosticul scaunelor deschise la culoare

Medicul specialist va analiza istoricul medical si va efectua un examen clinic al persoanei. Medicul poate solicita efectuarea unor teste pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei scaunului deschis la culoare. Testele posibile includ [3], [4]:

  • teste de sange - pentru a verifica infectiile si icterul;
  • tomografie computerizata (CT) - pentru a analiza ficatul si canalele biliare;
  • colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP), un tip special de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) care capteaza imagini detaliate ale sistemului biliar si ale canalului pancreatic;
  • ecografie abdominala - pentru a analiza situatia organelor interne. 

Optiuni de tratament a scaunelor deschise la culoare

Tratamentul se recomanda in functie de cauza care sta la baza manifestarii simptomelor  [3], [4]. 

De exemplu, in cazul in care exista medicamente sau suplimente care sunt suspectate ca fiind cauza de aparitie a scaunului deschis la culoare, poate fi necesar ca medicul specialist sa schimbe tratamentul medical. 

De asemenea, poate fi necesar sa faci schimbari in dieta in cazul in care medicul considera ca malabsorbtia este un factor declansator. 

In cazul in care ficatul este implicat, medicul iti poate recomanda sa eviti consumul de alcool.

Daca scaunele deschise la culoare sunt cauzate de o problema de sanatate structurala, cum ar fi canalele biliare blocate, este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala.

Hepatita poate necesita un tratament cu medicamente antivirale, in timp ce un transplant de ficat este singura modalitate de a rezolva ciroza.

Bolile ficatului, ale vezicii biliare si pancreasului pot deveni rapid un pericol pentru viata. Cu cat o problema a acestor organe importante nu este investigata, cu atat este mai probabil sa provoace daune sau sa deterioreze alte structuri din organism. Totusi, aceste boli sunt de obicei tratabile, daca te prezinti la timp la medic.

Atentie! Un adult care are doar un scaun deschis la culoare si nu prezinta alte simptome nu poate astepta pana la urmatorul tranzit intestinal inainte de a apela la  medic!

O persoana trebuie sa se adreseze unui medic specialist in cazul in care modificarile persista timp de 2 saptamani sau mai mult.

Daca o persoana manifesta si alte simptome, cum ar fi durere, scaun cu sange, mucus in scaun, urina inchisa la culoare, icter, varsaturi sau febra, trebuie sa solicite tratament medical imediat. Aceste simptome pot anunta o urgenta medicala!

Metode de preventie pentru intestine sanatoase

Metode de preventie pentru intestine sanatoase

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta la asigurarea functiei intestinale sanatoase, prevenirea constipatiei si a altor probleme legate de scaun [3]:

  • Consuma suficiente fibre - cantitatea zilnica minima recomandata de fibre este de 25 g pentru femei si 38 g pentru barbatii sub 50 de ani. Femeile peste 50 de ani ar trebui sa consume 21 g, in timp ce barbatii de peste 50 de ani ar trebui sa consume 30 g zilnic;
  • Bea multa apa – se recomanda o cantitate medie de 8 pahare pe zi astfel inacat sa ramai hidratat atunci cand consumi mai multe fibre;
  • Apeleaza la probiotice - pot ajuta la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din intestin. Desi unele iaurturi si bauturi pot aduce un aport de probiotice, aceste bacterii benefice se administreaza sub forma de suplimente alimentare;
  • Modifica stilul de viata - renuntarea la fumat, exercitii fizice sustinute si gestionarea anxietatii pot ajuta la controlul tranzitului intestinal;
  • Urmeaza o dieta echilibrata – contribuie la reglarea functionarii sistemului digestiv.

Remediile naturiste administrare trebuie comunicate intotdeauna medicului curant. De asemenea, trebuie stiut faptul ca un tratament naturist nu inlocuieste un tratament medical.

Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.

Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!

Atat adultii, cat si copiii se pot confrunta uneori cu scaune deschide la culoare sau decolorate. Un stil de viata sanatos te poate ajuta la reducerea factorilor de risc asociati aparitiei scaunului deschis la culoare. Daca te confrunti cu acestea, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile ale acestuia!

Surse de informare:

[1] Leonard, Jayne .“What are the different types of poop?”, Medical News Today, 2022, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320938#normal-poop, Accesat in 26.08.2022.

[2] Villines, Zawn. “Pale stool: Causes and treatments.”, Medical News Today, 2019, 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324582, Accesat in 26.08.2022.

[3] Kivi,Rose.”Pale Stools: Possible Causes and When to Seek Help.” Healthline, 2022, https://www.healthline.com/health/stools-pale-or-clay-colored, Accesat in 26.08.2022.

[4] Tresca, Amber J. “How to Know When Pale or Clay-Colored Stool May Be a Problem.” Very Well Health, 2022, https://www.verywellhealth.com/what-can-cause-pale-or-clay-colored-stool-1942944, Accesat in 26.08.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor