Tabel cu boli pentru pensionare pe caz de boala: ce trebuie sa stii
Pensionarea pe caz de boala presupune ca o persoana isi incheie activitatea profesionala in urma unei afectiuni medicale. Despre conceptul de pensionare pe caz de boala vorbim in acest articol, iti spunem care sunt criteriile de eligibilitate pentru un astfel de tip de pensionare, dar si documentele de care solicitantul are nevoie. De asemenea, iti spunem care sunt bolile care permit pensionarea pe caz de boala, in functie de gradul de severitate si in urma unei evaluari medicale.
Continutul articolului
- Ce inseamna pensionarea pe caz de boala?
- Ce trebuie sa cuprinda dosarul pentru pensionare pe caz de boala?
- Gradele de invaliditate
- Exemple de afectiuni care se pot incadra la pensionare pe caz de boala
- Functii mentale
- Functii senzoriale
- Functii de comunicare verbala
- Functiile sistemului cardiovascular
- Functiile sistemului imunitar
- Functiile sistemului respirator
- Functiile sistemului digestiv
- Functii metabolice
- Functii endocrine
- Functii urogenitale
- Functiile sistemului hematologic
Ce inseamna pensionarea pe caz de boala?
Pensionarea pe caz de boala este situatia in care o persoana isi incheie activitatea profesionala din cauza unei afectiuni medicale care ii limiteaza sau ii anuleaza capacitatea de a munci. In unele cazuri, pensionarea pe caz de boala este ultima solutie pentru persoanele care se confrunta cu probleme serioase de sanatate. Pensia de invaliditate/boala se poate acorda in cazul afectiunilor care reduc la cel putin jumatate capacitatea de munca a unei persoane. Poate fi vorba despre SIDA, neoplazii (tumori, boli de sange), afectiuni psihice (schizofrenie, tulburari de memorie sau de personalitate), afectiuni aparuta in urma unor accidente de munca.
In general, pentru a fi pensionat pe caz de boala, solicitantul, indiferent daca este barbat sau femeie, trebuie sa fi cotizat la stat cel putin 15 ani, atat in ceea ce priveste contributia la pensie cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate. Pentru persoanele care nu indeplinesc criteriul legat de vechimea minima de 15 ani, cazurile sunt evaluate fiecare in parte pentru a se stabili daca solicitantul primeste remuneratia. Eventual, se stabileste valoarea acesteia.
Ce trebuie sa cuprinda dosarul pentru pensionare pe caz de boala?
Dosarul de pensionare pe caz de boala trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:
- cerere tip;
- cartea de munca (original si copie);
- carnet de munca pentru membrii CAP (original si copie);
- carnet de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);
- documentele care atesta vechimea in munca;
- carte de identitate;
- certificat de nastere (original si copie);
- certificat de casatorie (original si copie);
- livret militar (original si copie);
- diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie);
- adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care sa rezulte durata normala, perioada efectuarii studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
- dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
- adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite si speciale (in original);
- decizia medicala asupra capacitatii de munca in original;
- adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.
Pentru a fi eligibil pentru pensionarea pe caz de boala, sunt necesare indeplinirea mai multor conditii:
- solicitantul trebuie sa fie diagnosticat cu o boala specifica, inclusa intr-un tabel oficial.
- se tine seama de varsta solicitantului si de stagiul de cotizare la sistemul de pensii. In general, varsta minima pentru pensionare este 50 de ani, dar exista exceptii in cazul unor afectiuni grave. Numarul de ani de cotizare depinde de varsta, sex dar si de profesia exercitata. Afectiunea trebuie sa fie una care sa impiedice desfasurarea activitatii profesionale.
- evaluarea medicala este esentiala.
Este important de luat in calcul factorul emotional in cazul unei asemenea pensionari, in urma schimbarilor care apar in stilul de viata, inclusiv ca urmare a scaderii venitului obisnuit. Pentru informatii actualizate si complete privind pensionarea pe caz de boala, consulta site-ul oficial al Casei Nationale de Pensii Publice (eligibilitate, cum se aplica, asistenta disponibila).
Gradele de invaliditate
Pensionarea pe caz de boala presupune incadrarea pacientului intr-un grad de invaliditate. Conform legii, exista trei grade de invaliditate care pot duce la obtinerea pensiei:
- gradul I: presupune o deficienta functionala grava si pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire.
- gradul II: este vorba despre o deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata.
- gradul III: presupune pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca. Persoana poate presta jumatate din timpul normal de munca.
Exemple de afectiuni care se pot incadra la pensionare pe caz de boala
Urmatoarele afectiuni permit incadrarea la pensionare pe caz de boala, in urma unei evaluari medicale si a stabilirii gradului de invaliditate:
- epilepsie: este o afectiune cronica ce provoaca convulsii, in urma unor semnale electrice anormale care sunt produse de celule deteriorate din creier. Crizele epileptice aduc modificari la nivelul cunostintei, controlului muscular si comportamentului. Nu exista o cauza identificata a epilepsiei la multe dintre persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune.
- sindrom Down: este o afectiune genetica, prezenta inca de la nastere. Persoana cu sindrom Down prezinta un set de cromozomi in plus. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune. Sindromul Down este considerata cauza cea mai frecventa a retardului mintal usor. Acest lucru inseamna ca pacientii au dificultati de invatare, dar si unele dizabilitati permanente care le pot afecta calitatea vietii.
- afectiuni neurodegenerative: acestea sunt afectiunile care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta. Cauza este legata de moartea celulelor cerebrale. In aceasta categorie intra boala Alzheimer și boala Parkinson. Riscul de a dezvolta o astfel de boala creste odata cu varsta. Factorii de risc pentru afectiunile neurodegenerative tin de ereditate si stil de viata. Aceste boli afecteaza functiile mintale.
- schizofrenie: este o afectiunie psihica severa, cu un puternic impact asupra calitatii vietii pacientului. Afectiunea nu apare la copii. Se manifesta prin halucinatii, confuzii, izolare, lipsa de reactie emotionala, delir. Cauzele schizofreniei sunt de natura ereditara, neurochimica si de mediu. Schizofrenia este considerata o psihoza majora.
- cardiomiopatie: este o afectiune a miocardului. Se manifesta printr-o slabire a muschiului inimii. Acest lucru inseamna, in principal, ca inima nu mai pompeaza suficient sange in organism. Daca nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator, afectiunea poate duce la complicatii si chiar la deces. Cardiomiopatia se poate dezvolta progresiv (ca urmare a unui stil de viata nesanatos si a altor afectiuni) sau poate fi congenitala.
- cancer: este greu de spus in care grad de invaliditate se incadreaza cancerul, depinde de gravitatea cazului. Cancerul presupune o inmultire necontrolata a celulelor intr-o anumita parte a corpului. Celulele canceroase pot invada si distruge tesuturile din vecinatate. Exista foarte multe tipuri de cancer. Tratamentul include de obicei chirurgie, chimioterapie, radioterapie. Cancerul se poate incadra in categoriile de imvaliditate in functie de partea din corp care este afectata. Daca este vorba de cancer pulmonar, acesta afecteaza functiile aparatului respirator. Cancerul pancreatic afecteaza sistemul digestiv. Leucemia afecteaza sistemul hematologic.
- SIDA: este o afectiune cronica ce pune in pericol viata celor diagnosticati cu HIV (virusul imunodeficientei umane). Acest virus ataca sistemul imunitar al organismului, in asa fel incat acesta nu se mai poate apara impotriva bolilor comune (pneumonie de exemplu). Persoanele cu HIV necesita treatament medical de specialitate pe viata.
Aceste afectiuni nu sunt insa singurele. Incadrarea in gradele de invaliditate se face in functie de tipul de invaliditate si de severitatea invaliditatii. Functiile care pot fi afectate sunt:
Functii mentale
- autism;
- dementa atrofico-degenerativa;
- dementa organica;
- boala Binswanger;
- boala Creutzfeldt-Jacob;
- boala Huntington;
- hidrocefalie;
- traumatisme cerebrale;
- tulburare de personalitate paranoida;
- tulburare de personalitate antisociala;
- tulburare de personalitate schizoida;
- tulburare de personalitate instabil-emotionala (impulsiva sau borderline);
- psihoze (diverse tipuri).
Functii senzoriale
- afectiuni cronice oculare;
- vicii de refratie: miopie forte, hipermetropie medie sau forte;
- vicii de acomodare;
- nistagmus;
- pierderea bilaterala a capacitatii auditive;
- surditate congenitala.
Functii de comunicare verbala
- stenoze laringiene post traumatice;
- pareze;
- paralizii de corzi vocale;
- tumori laringiene.
Functiile sistemului cardiovascular
- cardiomiopatii;
- angiopatii congenitale;
- valvulopatii de etiologie variata;
- complicatii post-transplant cardiac.
Functiile sistemului imunitar
- infectie HIV.
Functiile sistemului respirator
- astm bronsic;
- anomalii congenitale ale tractului respirator;
- tuberculoza pulmonara;
- cancer bronho-pulmonar;
- transplant pulmonar.
Functiile sistemului digestiv
- cancer de pancreas;
- boli hepatice;
- ciroze hepatice;
- cancer hepatic;
- transplant hepatic.
Functii metabolice
- diabet zaharat de tip 1.
Functii endocrine
- tumora hipofizara;
- acromegalie;
- nanism hipofizar;
- sindrom Sheehan;
- condrodisplazie;
- hipercalcemie;
- hiperparatiroidism (insotit de fracturi multiple si deformari osoase, cu tulburari de locomotie).
Functii urogenitale
- malformatii renale;
- tumori renale benigne sau maligne;
- hipertensiune arteriala renovasculara;
- boli renale inflamatorii.
Functiile sistemului hematologic
- boala Hodkin;
- limfom non Hodgkin;
- mielomul multiplu.
Un alt aspect important in ceea ce priveste pensionarea pe caz de boala il reprezinta procesul de evaluare medicala. Acesta implica vizite medicale regulate, documentatie medicala detaliata si diverse analize si teste menite sa stabileasca starea de sanatate a persoanei. Acest proces este esential in determinarea daca solicitantul poate fi pensionat pe caz de boala. In cazul in care o persoana este respinsa pentru pensionare pe caz de boala, exista posibilitatea de a contesta aceasta decizie (se depune o cerere de reevaluare, insotita de documentatia medicala necesara).
Concluzionand, este esential sa intelegi ce presupune pensionarea pe caz de boala si care sunt criteriile de eligibilitate asociate cu acest proces. Tabelul cu boli pentru pensionare poate fi un punct de plecare important, dar nu suficient, pentru ca este nevoie de o evaluare medicala pentru a stabili gradul de invaliditate. Fiecare boala din tabel prezinta specificitatile ei si trebuie analizata in detaliu.
Important de retinut!
Acest articol este informativ. Pentru a afla mai multe despre starea ta de sanatate, consulta medicul. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) ANPDPD, „Evaluarea Si Incadrarea In Grad De Handicap”: anpd.gov.ro/web/
(2) Casa Nationala de Pensii Publice, „Pensia de invaliditate”: https://www.cnpp.ro/pensia-de-invaliditate