Ceai de coada soricelului: beneficii, proprietati, contraindicatii
De cate ori ai auzit de ceaiul de coada soricelului? Acesta este un preparat des intalnit, realizat dintr-o planta foarte populara. De regula, coada soricelului creste pe pasuni, pe soluri aspre, dar poate fi intalnita si la marginea drumurilor.
Continutul articolului
Planta de culoare verde inchis are flori albe sau roz si are numeroase efecte benefice asupra organismului. Coada soricelului este cunoscuta si sub numele de Achillea millefolium, fiind folosita in numeroase remedii naturiste.
Poti gasi si pliculete cu ceai de coada soricelului, planta bruta, tinctura sau capsule, care pot fi folosite ca tratamente adjuvante pentru diferite afectiuni. Descopera care sunt beneficiile si contraindicatiile ceaiului de coada soricelului, cum se prepara si care sunt proprietatile acestei plante utilizate pe intreaga planeta.
Ceai de coada soricelului: proprietati
Coada soricelului este mai mult decat o planta care creste in salbaticie, ci poate fi folosita ca remediu natural pentru diverse boli sau afectiuni. Totusi, retine ca nu exista suficiente dovezi care sa confirme ca infuzia/ceaiul de coada soricelului poate creste sau imbunatati calitatea vietii.
Ca orice tratament naturist, acest ceai poate fi folosit ca adjuvant si nu trebuie sa inlocuiasca un tratament medicamentos, administrat la recomandarile medicului specialist. Descopera proprietatile ceaiului de coada soricelului din articolul nostru:
Proprietati antiinflamatoare
Ceaiul de coada soricelului contine uleiuri si ingrediente care au efect antiinflamator. Prezenta ingredientelor antiinflamatoare precum alcamidele transforma coada soricelului intr-o planta utila, cu numeroase avantaje pentru sanatate. Din cauza gustului usor amarui, care poate fi catalogat ca neplacut, ceaiul de coada soricelului se combina adesea cu alte plante sau se indulceste cu putina miere.
De obicei, ceaiul de coada soricelului poate fi consumat intern (1-2 cani de infuzie pe zi). Se foloseste si extern, pentru bai si comprese. Extractul din frunze are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, fapt care grabeste vindecarea ranilor.
Proprietati depurative
Datorita ingredientelor complexe din compozitia plantei, ceaiul de coada soricelului are si proprietati depurative.
Coada soricelului este o planta cu forta depurativa care poate sa stimuleze activitatea stomacului si a intestinului. Are si un rol major in drenarea grasimilor si in alinarea crampelor stomacale.
Proprietati calmante
Poti sa consumi ceai de coada soricelului si datorita proprietatilor sale calmante. Gratie lor, ceaiul de coada soricelului poate calma formele de acnee, durerile menstruale si starea generala de rau in urma racelilor si migrenelor.
In plus, cu ajutorul ceaiului de coada soricelului, contribui la regenerarea ficatului si la calmarea simptomelor in cazul afectiunilor hepatice.
Proprietati cicatrizante
Din gama proprietatilor ceaiului de coada soricelului, putem enumera si proprietatile cicatrizante. Actiunea cicatrizanta si astringenta recomanda coada soricelului pentru ameliorarea leziunilor cutanate.
Acest ceai poate calma roseata tenului/acneea si poate contribui la eliminarea toxinelor de la nivelul pielii.
Proprietati antiseptice
Daca obisnuiesti sa consumi ceai de coada soricelului, trebuie sa stii ca planta contine proteine, substante minerale si glucide.
Taninurile, cineolul si terpineolul din compozitie au efecte antiseptice, in timp ce azulena are efecte antispastice asupra musculaturii tubului digestiv.
Beneficiile ceaiului de coada soricelului
Daca te intrebi care sunt beneficiile ceaiului de coada soricelului, trebuie sa stii ca sunt intr-un numar mare. De aceea, merita sa consumi ceai de coada soricelului, un remediu natural cu numeroase avantaje pentru sanatate.
Desi acest ceai se folosea in mod traditional pentru femei, in ameliorarea afectiunilor ginecologice, beneficiile sale se pot extinde asupra altor organe.
Intareste sistemul imunitar
In primul rand, ceaiul de coada soricelului poate fi folosit in raceala si gripa, deoarece ajuta la scaderea febrei si la calmarea tusei. Coada soricelului poate sa amelioreze durerile de cap si intareste sistemul imunitar.
Ceaiul favorizeaza transpiratia si duce la scaderea temperaturii corpului, putand fi folosit ca adjuvant in cazul gripelor sezoniere. Gratie proprietatilor astringente, ceaiul de coada soricelului poate indeparta lacrimarea ochilor, fiind un ajutor de nadejde in tratarea infectiilor usoare.
Favorizeaza digestia
De obicei, oamenii utilizeaza ceai de coada soricelului pentru stomac. Acest ceai aduce efecte benefice pentru o digestie usoara.
La recomandarea medicului, poti consuma ceai de coada soricelului pentru ca stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste functiile digestive. Intrucat contine un numar ridicat de alcaloizi si flavonoide, coada soricelului se foloseste pentru ameliorarea problemelor digestive si a colonului iritabil.
Coada soricelului este indicata si in cazul balonarii sau al durerilor de stomac, pentru ca ajuta la refacerea mucoasei tubului digestiv.
Normalizeaza fluxul menstrual
Poate ai auzit ca se foloseste acest ceai de coada soricelului si pentru menstruatie. Din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada soricelului poate sa normalizeze fluxul menstrual, sa-l regleze si sa amelioreze durerile din timpul acestei perioade delicate.
De cele mai multe ori, femeile folosesc infuzia/ceaiul de coada soricelului pentru bai periodice de sezut, cu efecte benefice pentru zona intima. Cu ajutorul acestei rutine care nu trebuie realizata mai mult de o data pe saptamana, poti impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare, sustinandu-le pe cele benefice. Coada soricelului este recunoscuta pentru proprietatile antimicrobiene si antiinflamatoare.
Intreaba de fiecare data medicul ginecolog daca poti folosi bai de sezut cu infuzie/ceai de coada soricelului si nu folosi in exces aceasta metoda care poate distruge o flora vaginala normala.
Amelioreaza crampele si durerile menstruale
Ceaiul pe baza de coada soricelului este folosit si in ameliorarea crampelor si a durerilor asociate cu perioada menstruala. Are rol in calmarea inflamatiilor tractului reproducator feminin si stimuleaza fluxul sangvin, incurajand aparitia menstruatiei pentru femeile care se confrunta cu un ciclu neregulat.
Citeste mai multe si despre boala inflamatorie pelvina, pentru a cunoaste simptomele, cauzele si tratamentul unei astfel de afectiuni.
Contribuie la indepartarea infectiilor urinare
Tinand cont de proprietatile sale antiseptice si antiinflamatoare, ceaiul de coada soricelului poate sa contribuie si la indepartarea infectiilor urinare. La recomandarea medicului, poti sa folosesti ceai de coada soricelului pentru rinichi.
Fie ca este vorba despre durerea de rinichi sau despre o infectie urinara comuna, ceaiul de coada soricelului poate fi un adjuvant daca il consumi ca atare sau ca spalaturi locale.
Nu in ultimul rand, baile de sezut cu acest ceai de coada soricelului sunt recomandate si in cazul problemelor hemoroidale si ale mucoasei anale.
Combate problemele de circulatie
Poti alege sa consumi ceai de coada soricelului daca doresti sa imbunatatesti circulatia sangelului si sa elimini toxinele din organism. Si uleiul de coada soricelului este considerat un tratament cu numeroase beneficii pentru imbunatatirea circulatiei sangelui.
Echilibreaza sistemul hormonal
Se poate consuma ceai de coada soricelului si pentru echilibrarea sistemului hormonal. Aceasta planta care contine flavonoide poate sa atenueze starile de nervozitate si slabiciune, asociate deseori cu sindromul premenstrual.
Regleaza tensiunea arteriala
Intrucat ceaiul de coada soricelului imbunatateste circulatia sangelui, consumul acestuia poate sa scade tensiunea arteriala. Daca suferi de boli cardiovasculare, nu ezita sa iei legatura cu un medic specialist care sa confirme daca poti sa bei ceai de coada soricelului.
Sustine regenerarea ficatului
Exista specialisti care confirma ca durerea de ficat poate fi inlaturata si cu ajutorul ceaiului de coada soricelului. Acesta sustine regenerarea ficatului si refacerea celulelor hepatice, avand rol de detoxifiere.
Astfel, este util sa consumi ceai de coada soricelului pentru a sustine functia hepatica, indeosebi dupa folosirea antibioticelor. Consumul de coada soricelului poate sa produca efecte diuretice si tonice.
Incurajeaza procesul de regenerare a pielii
Poti opta pentru ceai de coada soricelului care favorizeaza regenerarea pielii. Aceasta planta poate elimina toxinele de la nivelul pielii, indepartand eczemele sau descuamarea.
Datorita proprietatilor calmante si antiinflamatoare, coada soricelului se poate folosi si pentru spalaturi sau comprese, astfel incat sa dezinfecteze anumite leziuni ale pielii. Procesul de regenerare a pielii este ajutat de ceaiul de coada soricelului care accelereaza procesul de vindecare a ranilor, pe care le cicatrizeaza. Fie ca este vorba despre leziuni cauzate de acnee sau de expunerea la soare, ceaiul de coada soricelului poate revigora epiderma.
Desi coada soricelului are numeroase efecte benefice pentru ten, consulta un medic dermatolog inainte sa folosesti comprese imbibate in ceai.
Ceai de coada soricelului: mod de preparare
Ceaiul de coada soricelului se poate consuma si seara, fiind un remediu natural cu multiple beneficii, printre care amintim un rol usor sedativ. Consumat seara, acest ceai te ajuta sa ai un somn mai linistit. Nu folosi ceaiul in combinatie cu somnifere, anticonvulsive si alte medicamente care cauzeaza somnolenta.
Nu stii care este modul de preparare al ceaiului de coada soricelului?
Influzia se prepara dintr-o lingura de planta, pe care sa o adaugi la 250 de ml de apa clocotita. Tine vasul acoperit 15 minute la temperatura camerei, strecoara si bea-l pe stomacul gol. De regula, se administreaza 2-3 cani cu ceai de coada soricelului pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Citeste intotdeauna informatiile de pe ambalaj.
Exista si varianta maceratului la rece; acestas se prepara dintr-o lingura de planta si 250 de ml de apa. Lasa intre 6 si 8 ore la temperatura camerei, apoi strecoara si consuma pe stomacul gol. Se administreaza maximum 3 cani cu macerat pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Poti alege ceai de coada soricelului pentru uz intern sau extern, pentru bai sau comprese.
Contraindicatiile ceaiului de coada soricelului
Ceaiul de coada soricelului este considerat sigur pentru consum, in cazul majoritatii persoanelor. Cu toate acestea, exista si contraindicatii pentru ceaiul de coada soricelului. Iata ce trebuie sa stii:
Sarcina sau alaptare
Nu stii daca poti consuma ceai de coada soricelului in sarcina? Cel mai bine ar fi sa ceri parerea medicului inainte de a folosi planta.
De obicei, acest ceai nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.
Alergii
Folosit timp indelungat, in cure fara pauze sau in cantitati mari, ceaiul de coada soricelului poate sa provoace alergii. Desi are numeroase efecte benefice asupra organismului, excesul de coada soricelului poate sa cauzeze si ameteli sau dureri de cap.
Ceaiul de coada soricelului poate sa aduca si reactii alergice in cazul persoanelor care sunt sensibile la plantele din familia Asteraceae, precum ambrozia, margaretele sau crizantemele.
Suferi de alergii? Discuta de fiecare data cu medicul curant inainte sa consumi suplimente din coada soricelului.
Epilepsie
Nu este recomandat sa consumi ceai de coada soricelului daca suferi de epilepsie; preparatul se utilizeaza cu prudenta de catre pacientii cu fotosensibilitate.
Boli cronice
Ceaiul de coada soricelului nu este recomandat nici persoanelor care sufera de boli cronice. La recomandarea medicului, ar fi bine sa nu combini preparatele pe baza de coada soricelului cu medicamente care dilueaza sangele.
Uz pediatric
De asemenea, coada soricelului nu este recomandata pentru copii, din cauza lipsei de studii care sa determine daca folosirea sa este sau nu sigura. Daca doresti sa oferi remedii naturiste pe baza de coada soricelului celor mici, discuta cu medicul pediatru sau cu medicul curant.
Nu folosi coada soricelului daca ai intoleranta la aceasta planta ori la ingredientele sale si ia legatura de fiecare data cu specialistul daca iei alte medicamente sau urmezi vreun tratament.
Ceaiul de coada soricelului se foloseste in scop medicinal si aduce numeroase beneficii sanatatii. Consumul regulat de ceai de coada soricelului poate sa regleze tensiunea arteriala, sa sustina regenerarea ficatului si aduce avantaje femeilor cu probleme menstruale. Daca vrei sa consumi ceai de coada soricelului, dar ai dubii asupra eficientei lui sau ai probleme de sanatate, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile sale.
Surse de informare:
- https://www.verywellhealth.com/yarrow-health-benefits-4586386
- https://gardenerspath.com/plants/herbs/yarrow-benefits-uses/
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-151/yarrow
- https://www.azurestandard.com/healthy-living/how-to-make-yarrow-tea-home-remedies/
- https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000282.htm#:~:text=There%20have%20been%20no%20studies,giving%20yarrow%20to%20a%20child
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5859479/
- https://www.seasalthomeopathy.com.au/yarrow-liver-compress/