Durere de maxilar: cauze si optiuni de tratament
Descopera din acest articol de ce apare durerea de maxilar si care sunt optiunile de tratament pe care le ai la dispozitie!
Continutul articolului
Durerea de maxilar este destul de frecvent intalnita. Deseori, radiaza spre alte zone ale fetei si poate fi severa. Poate fi un simptom al multor probleme de sanatate, de la dureri de dinti la infarct miocardic. Maxilarul superior si maxilarul inferior, cunoscut si ca mandibula, permit functionarea optima a aparatului bucal si fonator. In conditii de durere severa, folosirea lor pentru mancat si vorbit poate deveni imposibila. In aceste situatii, vizita la medic nu trebuie amanata. Din fericire, multe dintre afectiunile care cauzeaza durerea de maxilar sunt vindecabile.
Cauzele durerii de maxilar
Tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare
Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare sunt cea mai comuna cauza a durerilor de maxilar. 1 din 8 oameni poate avea o astfel de tulburare [2]. Articulatia temporo-mandibulara este situata pe fiecare parte a craniului, in fata urechilor. Ea permite deschiderea si inchiderea gurii. Cauzele tulburarilor temporo-mandibulare includ:
- o trauma la nivelul maxilarului;
- anumite boli, ca artrita;
- bruxism;
- alinierea incorecta a maxilarelor;
- inflamatie la nivelul muschilor din zona maxilarelor.
Pacientii cu tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare au simptome ca:
- sunete la deschiderea gurii;
- durere in zona urechilor, fetei si maxilarului;
- dureri de cap constante;
- sunete in interiorul urechii;
- ameteala;
- durere la mestecat;
- blocarea maxilarului [1,2].
Traumatisme
Ca orice os, si mandibula si maxilarul superior pot fi rupte sau deplasate. O lovitura la nivelul lor poate provoca inflamatii, durere si pierderea dintilor. Mandibula se poate disloca si in urma deschiderii excesive a gurii, de exemplu cand casti sau vrei sa musti dintr-un burger. Durerea la maxilar apare uneori si in urma unor proceduri stomatologice [2].
Probleme dentare
Problemele dentare pot provoca dureri severe la nivelul maxilarelor. Printre ele se numara:
- sensibilitatea dentara;
- fisuri dentare;
- eruptii ale unor dinti;
- alinierea defectuoasa a dintilor [2];
- paradontoza.
Artrita reumatoida
Artrita reumatoida este o boala autoimuna care iti poate afecta articulatiile temporo-mandibulare. Boala afecteaza tesuturile cartilaginoase care permit miscarile fine ale mandibulei.
Boli infectioase
Datorita vaccinarii in masa, bolile infectioase ca oreionul si tetanosul sunt destul de rare. Ele pot produce dureri la nivelul maxilarelor. Oreionul produce inflamarea glandelor salivare, iar tetanosul produce rigidizirea musculaturii maxilarelor [2].
Infarct miocardic
Poate ca pare ciudat, dar durerea de maxilar poate semnala un infarct miocardic. Durerea care apare in zona inimii se poate resimti in alta parte a corpului. In unele cazuri, durerea de maxilar este singurul simptom al infarctului miocardic [2].
Probleme ale sinusurilor
Daca sinusurile raman inflamate mai mult de 3 luni, inseamna ca ai o afectiune numita sinuzita cronica. In general, provoaca dificultati de respiratie si face ca zona din jurul ochilor sa fie sensibila la atingere, dar poate provoca si dureri in zona maxilarului inferior [1, 2].
Nevralgie trigeminala
Nevralgia trigeminala apare cand un vas de sange preseaza pe nervul trigeminal, care transporta semnale de la creier la fata. Poate aparea si din cauza sclerozei multiple. In general, persoanele afectate acuza dureri puternice pe o parte a fetei, similare unor junghiuri sau unui soc electric. Durerea poate fi indeajuns de severa pentru a face imposibile mancatul si bautul [2].
Osteomielita
Acest tip de infectie apare in tesutul osos. Iti poate afecta mandibula si, daca nu este tratata, poate bloca fluxul sanguin local, ceea ce produce daune permanente asupra tesutului osos.
Tumori si chisturi
Tumorile si chisturile pot afecta mandibula si tesuturile moi ale gurii si fetei. Ele nu sunt mereu canceroase, dar sunt dureroase si pot afecta dintii. In majoritatea cazurilor trebuie eliminate chirurgical [2].
Optiuni de tratament pentru durerea de maxilar
Optiuni de tratament pentru reducerea imediata a durerii
Durerea de maxilar poate fi severa. Pentru a o reduce sau scapa de ea pe moment, pune o compresa calda pe zona afectata si pastreaz-o timp de 10 minute! Caldura relaxeaza muschii maxilarului si te scapa de durere. In unele situatii, ca de exemplu in cazul traumatismelor, gheata sau compresele reci pot ajuta. Administrarea de medicamente antialgice este, de asemenea, utila. In anumite cazuri, masarea zonei dureroase si a zonei laterale a gatului poate reduce durerea [1].
Tratamentul pe termen lung
In functie de cauza durerii, medicul prescrie tratamentul adecvat. Acesta poate fi non-invaziv sau invaziv. Rezolvarea problemelor dentare sau ale sinusurilor poate elimina durerile de maxilar. In cazul durerilor provocate de bruxism, folosirea unei gutiere poate stopa frecarea si scrasnirea dintilor. Medicul mai poate prescrie medicamente pentru relaxarea musculaturii. Interventiile chirurgicale se recomanda rar, de obicei pacientilor cu durere severa si durere cauzata de structura articulatiilor temporo-mandibulare [1,2].
Strategii pentru reducerea durerii acasa
Stresul provoaca tensiune musculara, care se poate resimti si la nivelul musculaturii maxilare. Renuntarea la cofeina, meditatia, yoga si sportul pot ajuta la inlaturarea stresului [1]. Alimentele tari sau greu masticabile pot pune presiune pe maxilar si provoca disconfort si tensiune. Evita:
- carnea tare;
- guma de mestecat;
- merele si alte fructe tari;
- covrigeii si alte produse alimentare tari.
Durerea de maxilar iti poate afecta serios viata. Acesta este un articol informativ, deci mergi la medic daca durerea este persistenta pentru ca acesta iti poate pune un diagnostic corect!
Surse:
- Nall, Rachell. “Jaw Pain: Symptoms, Causes, and Treatments.” Healthline, 13 Apr. 2017, www.healthline.com/health/jaw-pain. Accessed 29 Sept. 2022.
- Smith, Matt. “Why Does My Jaw Hurt? Common Reasons for Your Pain.” WebMD, 10 Sept. 2020, www.webmd.com/oral-health/why-your-jaw-hurts. Accessed 29 Sept. 2022.