Dureri in partea dreapta: cauze, simptome, tratament
Descopera care sunt cauzele cele mai frecvente ale durerilor in partea dreapta, astfel incat sa poti actiona in mod corespunzator.
Continutul articolului
Durerile din partea dreapta a corpului pot aparea destul de frecvent, din numeroase cauze. Unele dintre acestea sunt probleme minore, insa acest tip de durere poate indica si prezenta unor afectiuni mai serioase. Este important sa depistezi corect factorul care provoaca durerea, pentru a putea urma un tratament adaptat.
Ce organe se afla in partea dreapta a corpului?
Durerile din partea dreapta pot aparea atunci cand un organ din aceasta zona este afectat. Insa, exista si posibilitatea ca durerea sa provina de la oase. Asadar, este important sa stii ce organe se afla in partea dreapta. Astfel, vei putea afla mai usor de unde ar putea veni o potentiala durere abdominala, pelviana sau toracica.
Asadar, organele care ocupa zona dreapta a corpului sunt plamanul drept, ficatul, vezica biliara, pancreasul, colonul descendent, o parte din intestinul subtire si apendicele, rinichiul drept, ovarul drept. In cazul in care durerea este una osoasa, aceasta poate fi localizata in zona coastelor sau a soldului.
Cauzele durerii in partea dreapta
Avand in vedere numarul mare de organe interne localizate pe partea dreapta a corpului si numarul cauzelor posibile ale unor astfel de dureri este unul destul de ridicat. Asadar, daca resimti astfel de senzatii, iata ce factori ar putea fi responsabili.
Fracturi
Asa cum am mentionat mai sus, si leziunile osoase pot fi implicate. Daca suferi fracturi in zona coastelor, poti suferi dureri foarte puternice, precum si dificultati de respiratie. Acest tip de fracturi reprezinta o problema serioasa, deoarece se vindeca mai greu comparativ cu alte leziuni similare si afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii.
Si fracturile din zona soldului pot cauza dureri in partea dreapta a corpului, precum si dificultati de miscare si un grad mai scazut de flexibilitate a membrelor inferioare.
Pneumonie
In cazul in care durerea este resimtita la nivelul plamanului drept, una dintre cele mai frecvente cauze posibile este pneumonia. Aceasta afectiune are cauze bacteriene si presupune aparitia unei infectii la nivelul alveolelor pulmonare. Durerea asociata cu pneumonia este una puternica, resimtita si mai acut in timpul tusei. Alte simptome specifice sunt, desigur, tusea productiva, dar si dificultatile de respiratie si febra.
Afectiuni ale ficatului si vezicii biliare
Alte boli care duc la aparitia durerilor in partea dreapta sunt cele hepatice, ca de exemplu hepatitele, ducand la aparitia unor senzatii de presiune in partea superioara a abdomenului, in zona ficatului. In cazul vezicii biliare, durerea apare din cauza binecunoscutelor “pietre” (cunoscute in termeni medicali sub numele de calculi biliari). Afectiunile hepatice sunt insotite deseori si de simptome precum colorarea pielii si a ochilor in tente usor galbui. Dr. Max Silymarin Complex este un supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului.
Pancreatita
Pancreasul se afla in apropierea ficatului, asadar si acesta poate provoca dureri in aceasta zona a corpului. Pancreatita este una dintre cele mai comune afectiuni ale acestui organ asociate cu durerile acute, insa si prezenta tumorilor pot duce la aparitia unor simptome similare.
Afectiuni intestinale
Aceasta categorie include numeroase cauze mai putin serioase care pot provoca durere abdominala in partea dreapta. De fapt, problemele intestinale se numara printre cei mai des intalniti factori responsabili cu acest simptom. Astfel de afectiuni sau manifestari includ indigestia, constipatia, sindromul colonului iritabil. Mentinerea functionarii normale a ficatului si a tractului digestiv poate fi ajutata de Dr. Max Anghinare 250mg, un supliment alimentar pe baza de extract de anghinare.
Insa, nu orice fel de probleme intestinale intra in categoria afectiunilor minore. Durerea acuta este principalul simptom al apendicitei, urmata de greata, varsaturi, disparitia poftei de mancare si diaree. In momentul in care apare si febra, este un semn ca apendicele inflamat va trebui indepartat chirurgical. Colita si cancerul de colon sunt alte afectiuni grave care duc la aparitia durerilor.
Afectiuni renale
Durerea in partea dreapta a corpului poate aparea si din cauza unor probleme renale. Poate fi vorba de o boala a rinichilor sau de o infectie la nivelul vezicii urinare, cu dureri care pot iradia in zona abdominala, cea inghinala sau catre spate. Introducerea in dieta zilnica a ceaiului urologic din plante cu merisoare Dr.Max poate contribui la functionarea normala tractului urinar.
Afectiuni ale sistemului reproducator
Chisturile ovariene sunt destul de raspandite printre femeile aflate la varsta reproducerii. In momentul in care acestea ating o dimensiune mai extinsa, exista riscul ca ele sa se torsioneze sau sa se sparga. Drept rezultat, pot aparea durerile pronuntate in zona pelviana.
Durerile pe partea dreapta pot aparea si din cauza unei sarcini extrauterine. Acestea se pot instala pe masura ce are loc dezvoltarea sarcinii si uterul este impins din exterior. In general, in momentul in care apar astfel de dureri in zona pelviana, este recomandat ca pacienta sa mearga imediat la medic.
De asemenea, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice se pot confrunta cu dureri. Acesta este o afectiune hormonala care poate cauza dureri pelviene, neregularitati menstruale si probleme de fertilitate. Boala inflamatorie pelviana (BIP) este o alta posibila cauza, care se refera la o infectie a organelor reproductive feminine, care poate provoca dureri pelviene, febra si secretii vaginale anormale. Mai mult, prezenta endometriozei cauzeaza adesea dureri pelviene cronice si dureri menstruale severe, fiindca tesutul endometrial creste in afara uterului.
Semne si simptome asociate durerii in dreapta
In functie de factorul care determina aparitia durerii in partea dreapta a corpului, pot aparea si alte simptome asociate. In general, aceste alte semne isi fac aparitia atunci cand durerea este localizata in zona intestinala sau a ovarelor.
Simptomele gastrointestinale cele mai prevalente sunt greata, varsaturile, diareea, balonarea, dar poate aparea si febra, senzatia de panica insotita de transpiratie si batai accelerate ale inimii, deshidratarea sau chiar sangerari anale. In cazul problemelor ovariene, poate fi afectat ciclul menstrual sau pot aparea sangerarile in afara acestuia, precum si durerile in timpul contactului sexual.
Alte simptome ce merita mentionate includ tusea si dificultatile de respiratie (in cadrul cauzelor respiratorii) si coloratia usor galbuie a pielii (in cadrul cauzelor hepatice).
Cand sa mergi la medic?
Pentru a preveni dezvoltarea unor afectiuni grave sau dezvoltarea lor in stadii avansate, adreseaza-te unui medic si discuta despre probleme tale, atunci cand:
- durerea este severa sau persistenta;
- durerea este insotita de alte simptome, cum ar fi febra, greata, varsaturi, dificultati de respiratie sau sangerari;
- durerea se agraveaza cu anumite miscari sau activitati;
- ai antecedente medicale care te predispun la anumite afectiuni.
Diagnostic
Orice fel de investigatii pentru a identifica sursa durerii vor incepe cu anamneza pacientului, in care medicul va pune cateva intrebari referitoare la natura si intensitatea simptomelor. Acesta va incerca sa localizeze cat mai exact locul unde se manifesta durerea, precum si anumite particularitati: cat este de intensa, daca iradiaza catre alte zone ale corpului, in ce conditii apare etc.
In functie de rezultatul acestor prime examinari, se poate trece la investigatii specializate. Dupa ce medicul isi face o idee despre sursa durerii, va verifica si alte semne asociate (de exemplu, daca pacientul are sau nu febra) si va recomanda verificarea directa a organelor implicate. Daca este nevoie, este posibil sa recomande mai multe investigatii, pentru a exclude anumite cauze:
- analize de sange;
- examen de urina;
- ecografie abdominala;
- tomografie computerizata (CT);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Optiuni de tratament
Aceste optiuni sunt extrem de variate, deoarece ele difera in functie de cauza exacta a durerii in partea dreapta.
Tratament medicamentos
In cazul majoritatii afectiunilor enumerate mai sus, medicul specialist poate prescrie diverse medicamente care sa actioneze in mod direct asupra cauzei si sa elimine simptomele. De asemenea, este posibil ca acesta sa recomande si analgezice, care vor ajuta pe moment la calmarea durerii.
Interventie chirurgicala
Unele dintre afectiunile care cauzeaza dureri in partea dreapta a corpului se pot manifesta in forma acuta, moment in care devin urgente medicale. In astfel de situatii, este deseori necesara o interventie chirurgicala pentru a actiona asupra inflamatiei organului sau a indeparta posibilele tumori sau chisturi prezente.
Dieta
In cazul durerii provocate de probleme gastrointestinale, regimul alimentar poate fi de mare ajutor in gestionarea durerii. O dieta sanatoasa poate limita aparitia constipatiei si este deseori recomandata celor care sufera de diferite probleme intestinale sau gastrice. Si limitarea consumului de alcool este mai mult decat recomandata, in special in cazul durerilor de ficat si a problemelor hepatice. De asemenea, pentru mentinerea sanatatii vezicii urinare, se pot administra diverse suplimente alimentare, cum ar fi Dr. Max Cranberries & D-mannose Premium.
Durerile in partea dreapta a corpului au cauze diverse si se pot manifesta in moduri diferite, fiind insotite de multe alte simptome in functie de factorii care le provoaca. Dupa ce reusesti localizarea unor astfel de dureri, va trebui sa te prezinti la medic pentru a afla exact afectiunea de care suferi si a putea urma un tratament potrivit.