Indicele HOMA: ce este si ce trebuie sa stii despre el
In acest articol, vorbim despre indicele HOMA. Iti spunem cum este calculat acest indice, care este rolul sau in diagnosticarea anumitor afectiuni si cum se interpreteaza corect rezultatele. De asemenea, afli din articol care sunt factorii care pot influenta acest indice si cum se poate imbunatati prin aderarea la o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat.
Continutul articolului
Ce este rezistenta la insulina?
Daca nivelul de insulina este ridicat, chiar daca nivelul de zahar din sange (glucoza) este normal, probabil ca organismul are probleme in mentinerea sub control a nivelului de zahar sanguin. Organismul trebuie sa elibereze mai multa insulina pentru a mentine nivelul de zahar optim, odata ce celulele nu mai raspund la insulina. Termenul de „rezistenta la insulina” este denumit dupa aceasta afectiune. Dupa masa, pancreasul secreta hormonul insulina, care indica faptul ca organismul are multa energie. Stimuland absorbtia si stocarea acesteia in tesuturi, insulina reduce nivelul de zahar din sange. Zaharul din sange este absorbit de muschi, de ficat si de tesutul adipos. Prin intermediul procedurii de testare HOMA (Homeostasis Model Assessment) se poate cunoaste rezistenta la insulina a organismului (2).
Care sunt cauzele rezistentei la insulina?
Rezistenta la insulina poate avea o serie de cauze:
- obezitatea: grasimea abdominala, in special, este puternic corelata cu rezistenta la insulina. Substantele chimice inflamatorii care interfereaza cu semnalizarea insulinei pot fi eliberate de tesutul adipos (grasime).
- stil de viata sedentar: rezistenta la insulina poate fi exacerbata de lipsa de exercitii fizice si de un stil de viata sedentar. Celulele raspund mai bine la insulina atunci cand faci exercitii fizice.
- genetica: rezistenta la insulina este influentata atat de genetica, cat si de istoricul familial. Unele persoane au o predispozitie ereditara la rezistenta la insulina si la bolile asociate, cum ar fi diabetul de tip 2.
- dieta dezechilibrata: rezistenta la insulina poate fi exacerbata de o dieta bogata in carbohidrati procesati, zaharuri adaugate si grasimi saturate. Aceste tipuri de alimente ar putea provoca cresterea in greutate si inflamatia in corp.
- stresul: pe termen lung poate provoca modificari hormonale care sporesc riscul de a dezvolta rezistenta la insulina. Cortizolul si alti hormoni ai stresului au un impact asupra metabolismului glucozei.
- inaintarea in varsta: la persoanele in varsta, rezistenta la insulina este din ce in ce mai raspandita. Unul dintre motive este ca, pe masura ce oamenii imbatranesc, castiga mai multa grasime pe burta si devin mai putin activi. In plus, aceste persoane au nevoie de mai multa energie, ceea ce creste riscul de a manca in exces. Dar si alte elemente, cum ar fi stresul oxidativ ridicat si activitatea mitocondriala compromisa, ar putea fi implicate.
- apneea de somn: apneea obstructiva de somn a fost legata de un risc crescut de diabet si de rezistenta la insulina (1).
Un grup de probleme de sanatate cunoscute sub numele de „sindromul de rezistenta la insulina” sau „sindromul metabolic” poate fi precedat de rezistenta la insulina. Acestea constau in:
- tensiune arteriala;
- zaharul din sange;
- cresterea grasimii abdominale;
- colesterol bun scazut si colesterol rau ridicat;
- trigliceride crescute;
- steatoza hepatica (ficat gras).
Cantitati crescute de acizi grasi liberi sunt transportate in ficat ca urmare a rezistentei la insulina in tesutul muscular si adipos. Acizii grasi determina producerea de trigliceride in exces, ceea ce duce la un ficat gras.
Ce este indicele HOMA?
HOMA este o masuratoare indirecta a insulinei, iar prin acest indice se poate cunoaste rezistenta la insulina a organismului. Afectiuni precum diabetul de tip 2 si alte boli precum hipertensiunea arteriala, dislipidemia, bolile cardiovasculare si cancerul pot fi cauzate din cauza rezistentei la insulina. Chiar daca nivelul zaharului din sange este in limite normale, rezistenta la insulina sugereaza ca glicemia poate creste in viitor.
Indicele HOMA este asadar un model matematic ce estimeaza gradul de rezistenta la insulina. Acesta a fost dezvoltat pentru a oferi o metoda simpla si accesibila de a evalua aceste functii in studiile epidemiologice. Prin masurarea nivelurilor de insulina si glucoza din sange, specialistii pot utiliza acest indice pentru a evalua gradul de rezistenta la insulina al unei persoane, un factor important in dezvoltarea bolilor metabolice precum diabetul zaharat (1).
Cum sa interpretezi rezultatele indicelui HOMA?
Indice HOMA normal
Intervalul normal al testului HOMA poate sa difere usor de la un laborator la altul si de la o unitate de masura la alta. Cu toate acestea, scorul indexului HOMA ar trebui sa fie de 1,0 sau mai mic pentru a-l numi normal. Acest lucru arata ca persoana are o sensibilitate buna la insulina, ceea ce inseamna ca organismul utilizeaza insulina in mod eficient.
Indicele HOMA ridicat
Un scor ridicat al indicelui HOMA denota prezenta rezistentei la insulina, o afectiune in care celulele organismului nu reactioneaza la insulina asa cum ar trebui. Pancreasul secreta hormonul insulina, care este esential pentru a controla nivelul de zahar din sange (glucoza). Atunci cand o persoana este rezistenta la insulina, celulele sale nu raspund bine la semnalele de insulina, ceea ce are o serie de consecinte importante:
- nivel ridicat al glicemiei: deoarece glucoza nu poate intra eficient in celule din cauza rezistentei la insulina, nivelul glicemiei creste. Acest lucru poate avea ca rezultat diabetul de tip 2 sau prediabetul.
- productie crescuta de insulina: pancreasul produce frecvent mai multa insulina pentru a compensa eficacitatea scazuta a hormonului. Acest lucru duce la hiperinsulinemie, o stare in care exista niveluri excesive de insulina in sange.
- crestere in greutate: rezistenta la insulina poate face mai simpla ingrasarea si mai dificila scaderea in greutate. Ea poate determina organismul sa stocheze mai multa grasime, in special in jurul abdomenului.
- risc cardiovascular: rezistenta la insulina este legata de un risc crescut de boli de inima si de alte probleme cardiovasculare.
Efecte asupra sanatatii ale indicelui HOMA
Exista multe efecte asupra sanatatii cauzate de valori ridicate ale indicelui HOMA. Unele dintre simptomele HOMA ridicat includ urmatoarele:
- diabet: diabetul de tip 2 este principalul rezultat al rezistentei la insulina. Este de asteptat ca o persoana sa sufere de diabet pe tot parcursul vietii in cazul in care este rezistenta la insulina.
- sindromul ovarelor polichistice: la femeile aflate la premenopauza, sindromul ovarelor polichistice este cea mai raspandita boala hormonala. Prin generarea unui dezechilibru al hormonilor sexuali, rezistenta la insulina poate provoca aceasta afectiune si poate ajuta la dezvoltarea acesteia.
- cancer: o serie de cancere (inclusiv cancerul de colon, endometrial, tiroidian, pancreatic, renal si de san) au fost legate de rezistenta la insulina.
Cum sa imbunatatesti indicele HOMA prin dieta si stil de viata
Colaborarea cu medicul pentru a identifica factorii care contribuie la indicele ridicat HOMA si la rezistenta la insulina este cruciala pentru a diagnostica si a trata in mod corespunzator orice boala de baza. O schimbare a stilului de viata este, de obicei, cea mai buna strategie pentru a aduce indicele in limite normale. Cei mai importanti doi pasi care pot fi facuti sunt:
- imbunatatirea alimentatiei: se recomanda mai putine calorii, mai multe fibre si mai putini carbohidrati procesati.
- cresterea nivelului de activitate prin exercitii fizice frecvente.
- consum de fibre: mai multe fibre sunt benefice pentru mentinerea unui echilibru sanatos al zaharurilor, indiferent daca acestea provin din cereale integrale, fibre insolubile din cereale, amidon rezistent sau fibre solubile.
- pierderea in greutate: restrictia calorica este eficienta, deoarece duce la scaderea indicelui de masa corporala si mai ales la eliminarea grasimii abdominale.
- ameliorarea stresului: nivelurile de insulina vor beneficia de orice activitate care amelioreaza stresul si scade cortizolul, fie ca este vorba de o metoda de relaxare, meditatie, yoga, exercitii fizice, un hobby sau pur si simplu distractie (3).
In concluzie, rezistenta la insulina este o situatie in care celulele organismului nu raspund la insulina. Acest lucru reprezinta un risc serios pentru diabetul de tip 2, boli cardiovasculare si alte probleme de sanatate, precum si pentru cresterea nivelului de zahar din sange. Un indice HOMA ridicat indica aceasta conditie. Este esential sa intelegi cauzele profunde ale rezistentei la insulina si modul in care aceasta afecteaza sanatatea. O dieta echilibrata, exercitii fizice consecvente, gestionarea stresului si pierderea in greutate sunt toate modificari ale stilului de viata care pot creste sensibilitatea la insulina si pot reduce riscul de probleme de sanatate aferente.
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) The Blood Code „HOMA-IR: What it is & why you should know yours”: https://thebloodcode.com/homa-ir-know/
(2) Diagnostiki Athinon, „Insulin Resistance, HOMA-IR”: https://athenslab.gr/en/diagnostikes-exetaseis/insulin-resistance-homa-ir-1660#:~:text=The%20HOMA%2DIR%20index%20is,blood%20sugar%20levels%20in%20check.
(3) Metropolis, The Pathology Specialist, „Predict Diabetes with the HOMA-IR Test: Take Control of Your Health”: https://www.metropolisindia.com/blog/prevention-healthcare/predict-diabetes-with-the-homa-ir-test-take-control-of-your-health