Ceaiul de coada calului este recomandat pentru functionarea normala a sistemului urinar, eliminarea pietrelor la rinichi, este eficient in situatiile de incontinenta urinara si pentru bolile de rinichi. Reduce disconfortul care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor. Ceaiul favorizeaza regenerarea pielii, mentine sanatatea parului si reduce transpiratia abundenta. Coada-calului era intrebuintata in medicina traditionala in tratamentul edemelor, hemoragiilor, ulcerelor, inflamatiilor si pietrelor la rinichi. Planta se mai utilizeaza in: osteoporoza si inflamatii ale tractului urinar, incontinentei urinare si bolilor de rinichi, iar local se foloseste pentru vindecarea ranilor.
Beneficii:
- Sustinerea diurezei; - eliminarea "nisipului" urinar;
- Reducerea riscului de sangerari; - protejarea mucoasei gastrice prin normalizarea secretiei de suc gastric;
- Reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor;
- Sustinerea procesului de remineralizare al tesutului osos, contribuind la absorbtia si fixarea calciului;
- Consolidarea tesutului conjunctiv prin stimularea sintezei de colagen; - reducerea transpiratiei abundente;
- Reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si al tendoanelor; - reducerea riscului de sangerare;
- Reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si al mucoasei anale; - favorizarea regenerarii pielii;
- Mentinerea sanatatii parului.
Ingrediente: coada calului (Equisetum arvense) - parti aeriene.
Mod de utilizare: se poate administra intern si extern.
Intern:
- Pulberea cu administrare sublinguala– planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
- Maceratul la rece – se prepara dintr- o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
- Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
In cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.
Extern:
- Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor se administreaza planta sub forma de cataplasme, care se obtin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda, astfel incat sa se obtina o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv, care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore;
- Pentru favorizarea regenerarii pielii si reducerea riscului de sangerare se aplica local sub forma de badijonaj cu maceratul sau infuzia de planta;
- Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale se fac spalaturi locale sau bai de sezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obtinute din plant;
- Pentru mentinerea sanatatii parului se fac spalaturi cu maceratul sau cu infuzia de planta;
- Pentru reducerea transpiratiei abundente se fac bai locale cu macerat sau cu infuzie de planta.
Contraindicatii: intoleranta la coada calului.
Mod de prezentare: o cutie cu 50g de ceai.