Ceaiul de roinita este recomandat pentru armonizarea starii psiho-emotionale, protejeaza sistemul nervos de stres si are rolul de a imbunatati memoria. Intern, contribuie la mentinerea si armonizarea echilibrului psiho-emotional, protejarea organismului impotriva stresului, imbunatatirea memoriei, sustinerea aparatului cardiovascular in perioadele de stres, reducerea spasmelor intestinale, producerea si eliminarea bilei, reducerea starilor de greata si cresterea poftei de mancare. Extern, contribuie la mentinerea sanatatii pielii.
Compozitie: Roinita (Melissa officinalis) - parti aeriene.
Mod de administrare:
Intern:
Pulberea cu administrare sublinguala – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
Maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa rece, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Extern:
Se aplica local sub forma de comprese cu macerat sau cu infuzie de planta, sau cataplasme care se obtin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
Recomandari: In cazul administrarii indelungate la fiecare 6 saptamani se fac 10 zile de pauza.
Precautii: Nu utilizati in caz de intoleranta la roinita.
Forma de prezentare: 50g