Feritina: ce este, valori, afectiuni indicate
Feritina este o proteina care stocheaza fierul in interiorul celulelor. Testul de feritina ii ajuta pe medici sa determine daca pacientul are in corp o cantitate normala de fier sau nu (1). In acest articol iti spunem ce este analiza feritinei dintr-o proba de sange, care sunt valorile normale ale testului, dar si care sunt afectiunile care pot fi indicate de valorile prea mici sau prea mari ale feritinei.
Definirea feritinei si rolul sau in organism
Corpul uman stocheaza fier pentru ca are nevoie de acest mineral, in principal pentru a produce globulele rosii din sange, cele care transporta oxigen de la plamani in restul corpului (organe, tesuturi). Fierul este important, de asemenea, pentru muschii sanatosi, maduva osoasa si pentru functionarea normala a organelor. O parte din acest fier este pastrat, pentru a fi folosit in perioadele in care nu se consuma alimente care contin fier. Fierul absorbit de organism este stocat in proteina care se numeste feritina. Pentru a afla cat de mult fier este stocat in organism, medicul poate recomanda analiza feritinei (2).
Feritina este o proteina complexa al carei rol cunoscut este acela de a stoca si elibera fierul in organism. Vorbim asadar despre principalul depozit de fier din organism. Feritina asigura reglarea fina a fierului si previne, in acelasi timp, acumularea toxica a mineralului in organism. Feritina are astfel 2 functii principale:
stocheaza fierul intr-o forma solubila, care nu este toxica pentru organism;
asigura transportul fierului in organism.
In acest fel, feritina contribuie la mentinerea unui nivel adecvat de sange in organism si in acelasi timp asigura in corp existenta acestui mineral, necesar pentru producerea de hemoglobina (aceasta ajuta la transportul oxigenului), dar si pentru alte procese celulare.
Este recomandat sa existe un echilibru in ceea ce priveste absorbtia fierului in intestine, utilizarea acestuia pentru producerea de hemoglobina si eliminarea excesului de fier prin anumite pierderi fiziologice (menstruatie de exemplu). Daca o persoana are un nivel scazut de feritina poate fi vorba despre anemie feripriva, iar un nivel ridicat de feritina poate duce la o acumulare toxica de fier in organism (hemocromatoza).
Ce este analiza feritinei dintr-o proba de sange?
Testul de feritina masoara nivelul de feritina din corp. Cand organismul are nevoie de fier, celulele elibereaza o cantitate mica de feritina din sange.
In ce cazuri poate recomanda medicul testul de feritina?
In principal, medicul poate solicita aceasta analiza pentru ca are nevoie sa stie daca organismul pacientului are o cantitate sanatoasa de fier sau nu. De asemenea, analiza feritinei mai este recomandata si in situatii de screening si de diagnosticare, daca de exemplu presupune niveluri anormale de fier. Daca in sange exista prea mult sau prea putin fier, pacientul poate avea anumite simptome. Se poate recomanda acest test in urmatoarele situatii:
sindromul picioarelor nelinistite;
afectiuni hepatice;
niveluri scazute de hemoglobina.
Persoanele cu risc ridicat de deficit de fier sunt:
persoanele subponderale;
persoanele de sex feminin care au menstruatii abundente;
persoanele care au probleme de absorbtie a alimentelor: cu boli inflamatorii intestinale sau care au suferit interventii chirurgicale gastro-intestinale (1).
Simptomele nivelurilor scazute de fier in organism
Fierul scazut din organism poate fi cauza unor simptome precum:
ameteala;
oboseala;
pierderea poftei de mancare;
paliditate;
dificultati de respiratie;
batai rapide de inima (tahicardie).
In unele cazuri pot aparea pofte ciudate pentru lemn dulce, creta, lut, sau poate aparea o senzatie de arsura pe limba.
In cazul in care nivelul scazut de fier din organism este lasat necontrolat, se poate ajunge la:
dureri de picioare;
dureri la nivelul pieptului;
Simptomele nivelurilor ridicate de fier in organism
Exista posibilitatea ca organismul sa aiba stocata o cantitate prea mare de fier. Un asemenea nivel crescut poate indica:
abuz de alcool;
infectie;
boli de ficat;
tiroida hiperactiva (hipertiroidism);
cancer.
In cazul nivelurilor ridicate, simptomele pot include:
extenuare;
probleme cardiace;
dureri articulare;
caderea parului;
dureri de stomac;
pierdere in greutate;
dureri abdominale
lipsa de energie (2).
Cum se efectueaza analiza de feritina?
Testul de feritina nu necesita pregatiri speciale, se ia o proba de sange de la pacient, dupa care aceasta este trimisa la un laborator unde se realizeaza analiza. Prelevarea probei de sange nu dureaza mai mult de 5 minute.
Cum te pregatesti pentru testul de feritina?
Este posibil ca medicul sa solicite pacientului sa nu manance sau sa bea nimic, cu exceptia apei, cu 12 ore inainte de efectuarea testului.
Riscurile testului de sange
Riscurile analizelor de sange sunt foarte mici. Este posibil ca pacientul sa aiba o mica sensibilitate la locul de unde s-a luat sange, sau o usoara durere locala, dar disconfortul trece in cateva ore (2).
Cand vin rezultatele testului de feritina?
In cele mai multe cazuri, rezultatele testului de feritina ar trebui sa ajunga la pacient in 1-2 zile, desi in unele cazuri poate dura mai mult. Rapoartele testului de sange in cazul feritinei ar trebui sa contina urmatoarele informatii:
numele testului sau ce anume a fost cuantificat la nivelul sangelui;
rezultatul obtinut;
intervalul normal de masurare pentru testul de feritina (interval de referinta);
informatii care indica daca rezultatul obtinut este normal sau anormal.
Nivelurile normale de feritina
Laboratoarele pot avea intervale de referinta diferite pentru nivelurile de feritina. In mod normal, cand sosesc rezultatele analizei de feritina exista si informatii care indica intervalul corect de referinta.
Intervalele normale ale nivelului de feritina sunt:
barbati: 24-336 micrograme pe litru;
femei: 11-307 micrograme pe litru (2).
Cauzele nivelului scazut de feritina
Daca rezultatele sunt mai reduse decat ar fi normal, pacientul poate avea deficit de fier si, eventual, anemie. In acest caz, medicul poate prescrie suplimente de fier, sau poate recomanda mai multe analize, pentru a stabili cauza. Un nivel scazut de feritina poate insemna:
anemie cu deficit de fier;
pierdere de sange, de obicei din tractul gastro-intestinal;
o absorbtie inadecvata a fierului din regimul alimentar.
In astfel de cazuri, medicul poate recomanda teste suplimentare precum:
fier seric: analiza mai este numita siderimie, este o analiza de sange care arata cantitatea totala de fier din organism.
capacitatea totala de legare a fierului (TIBC): fierul circula legat de o proteina plasmatica, transferina. Cantitatea suplimentara de fier care poate fi legata de transferina se numeste capacitate latenta de legate a fierului. Capacitatea totala de legare a fierului inseamna suma dintre valoarea sideremiei si aceasta capacitate nesaturata de legare a fierului.
saturatia transferinei.
Cauzele nivelului ridicat de feritina
Daca rezultatele sunt mai mari decat ar fi normal, inseamna ca in corp este stocata o cantitate prea mare de fier. Medicul poate ajusta acest nivel prin dieta sau suplimente. De asemenea, ar trebui stabilita cauza. Poate fi vorba despre:
hemocromatoza;
artrita reumatoida;
boli hepatice (inclusiv ciroza);
hipertiroidism;
transfuzii repetate de sange;
abuz de alcool;
prea multe suplimente de fier (3).
Trebuie sa te ingrijoreze nivelul anormal de feritina?
Daca rezultatele analizei de feritina arata un nivel ridicat sau scazut de feritina nu inseamna neaparat ca persoana are o afectiune medicala. Sunt factori care afecteaza nivelurile de feritina (dieta, conditii inflamatorii de sanatate). Este posibil, de asemenea, sa existe o eroare in colectarea, transportul sau procesarea testului. In cazul unui rezultat anormal, medicul discuta cu pacientul despre rezultate si de asemenea poate recomanda analize suplimentare pentru a determina nivelurile anormale de feritina.
Un rezultat anormal al testului de feritina poate fi stresant. Sa stii ca ai un nivel ridicat sau scazut de feritina nu inseamna neaparat ca ai o afectiune medicala si ai nevoie de tratament. Aproximativ 1 din 20 de persoane sanatoase au rezultate in afara intervalului normal (1).
In concluzie, feritina joaca un rol crucial in organism, fiind responsabila de stocarea si eliberarea fierului. Nivelurile anormale ale feritinei pot indica diverse afectiuni si este esential sa le monitorizam pentru a ne mentine sanatatea. In acest articol am aprofundat subiectul feritinei, valorile normale si anormale, afectiunile asociate, interpretarea rezultatelor analizelor.
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) Cleveland Clinic, „Ferritin Test”, accesat in data de 30.05.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17820-ferritin-test
(2) WebMD, „Ferritin Blood Test”, accesat in data de 30.05.2023: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ferritin-blood-test
(3) Mayo Clinic, „Ferritin Test”, accesat in data de 30.05.2023: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ferritin-test/about/pac-20384928