Ceai de valeriana: beneficii, proprietati, contraindicatii

21. 11. 2023 · 8 minute de citit

Ceaiul de valeriana se face din radacina plantei de valeriana (Valeriana Officinalis). Radacina de valeriana are proprietati sedative usoare, de aceea este folosita pentru a induce somnul, a trata anxietatea si pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei. Cu toate acestea, dovezile privind eficienta sa in tratarea insomniei nu sunt concludente, rezultate mai bune sunt obtinute in cazul tratarii tulburarilor usoare de somn. In acest articol, iti spunem ce este valeriana si ceaiul de valeriana si de asemenea discutam despre eventualele beneficii ale valerianei, dar si despre efectele secundare, precautiile si eventualele interactiuni medicamentoase. Iti spunem si cum sa pastrezi Valeriana Officinalis pentru ceai (2).

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ceai de valeriana: beneficii, proprietati, contraindicatii

Ce este Valeriana (Valeriana officinalis)?

Valeriana officinalis, cunoscuta si sub denumirea de valeriana, este o planta perena caracterizata prin flori roz sau albe. Planta de valeriana se dezvolta in locuri umede (marginea padurilor si zonele de lunca). Are o tulpina dreapta, care poate atinge pana la 1,5-1,8 metri inaltime, frunze opuse, compuse si flori mici de culoare rosie-albastruie, dispuse in inflorescente terminale. Planta are un miros puternic. Originara din Europa si Asia, aceasta planta isi trage numele de la termenul latin „valere”, care se traduce prin „a fi sanatos”. Radacina de valeriana este bogata in compusi chimici precum: 

  • acizii valerenici;
  • valepotriate;
  • izovalerat.

Acesti compusi sunt responsabili pentru efectele sedative si anxiolitice ale plantei. In plus, valeriana mai contine si alte substante precum:

  • taninuri;
  • steroli;
  • ulei volatil;
  • rezine;
  • mucilagii;
  • glicozide.

In medicina traditionala, valeriana a fost folosita pentru a trata o varietate de afectiuni, de la insomnie si anxietate, la dureri de cap si de stomac, pana la simptomele menopauzei. Astazi, aceasta planta continua sa fie apreciata pentru proprietatile sale terapeutice, fiind utilizata in mod frecvent ca remediu natural pentru o serie de probleme de sanatate mintala, precum si pentru a promova un somn odihnitor. Valeriana a fost de altfel folosita ca medicament traditional inca din perioada greaca si romana antica. Radacina de valeriana are o lunga istorie de utilizare ca sedativ (1).

Ce este ceaiul de valeriana

Ceaiul de valeriana poate fi preparat din radacinile uscate si rizomii sau tulpinile subterane ale plantei de valeriana. Ceaiul de valeriana vine de obicei sub forma unui pliculet de ceai, dar o persoana il poate achizitiona si sub forma de ceai cu frunze libere. Gustul ceaiului de valeriana este considerat „lemnos” sau „pamantesc”. Gustul devine cu atat mai puternic cu cat o persoana lasa ceaiul sa se infuzeze mai mult timp. Unele persoane pot considera mirosul neplacut si in aceste cazuri se recomanda adaugarea unei lingurite de miere de albine in ceaiul de valeriana, pentru a-l face mai dulce.

Trebuie spus ca ceaiul de valeriana poate contine si alte plante, iar producatorii il pot amesteca cu alte ingrediente, cum ar fi:

Beneficiile consumului de Valeriana officinalis

In general, ceaiul de valeriana se consuma pentru a ajuta la tratarea:

Unele studii afirma ca valeriana poate fi utilizata si ca relaxant muscular, dar mai sunt necesare studii inainte ca oamenii sa ia in considerare utilizarea valerianului in acest scop. Este important de stiut ca cercetarile actuale nu sunt suficiente pentru a determina eficacitatea valerianei in tratarea afectiunilor mentionate. Unele studii sustin ca suplimentele realizate din radacina intreaga de valeriana, mai degraba decat din extracte, ar putea avea efectele asteptate (2).

Important de stiut

Este recomandat ca persoanele care consuma ceai de valeriana si au cosmaruri sa renunte la el (2).

Proprietatile Medicinale ale Ceaiului de Valeriana officinalis

Utilizarea principala si cea mai cunoscuta a ceaiului de valeriana este ca remediu natural pentru combaterea starilor de nervozitate si anxietate. Pe langa potentialele sale proprietati sedative, ceaiul de valeriana este cunoscut si pentru efectul sau analgezic, fiind utilizat frecvent in ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor. Datorita efectelor sale relaxante asupra sistemului nervos central, Valeriana officinalis ar putea ajuta la reducerea tensiunii musculare, care este adesea o cauza a durerilor de cap. Un alt beneficiu important al Valeriana officinalis este acela ca poate avea un impact pozitiv asupra sistemului digestiv. Spasmele gastrointestinale, balonarea si constipatia pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de valeriana. Ceaiul de valeriana poate fi, de asemenea, un aliat de incredere pentru femeile care se confrunta cu simptomele neplacute ale menopauzei. Valeriana officinalis ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor asociate, precum bufeurile sau insomniile.

Acestea sunt doar cateva dintre proprietatile medicinale ale ceaiului de valeriana. Este important sa notam ca, desi este un remediu natural, Valeriana officinalis poate interactiona cu unele medicamente si poate avea efecte secundare, motiv pentru care este recomandat consultul medicului inainte de a incepe orice tratament pe baza de plante. In concluzie, ceaiul de valeriana este o resursa naturala cu multiple beneficii pentru sanatate, dar trebuie utilizat cu precautie si sub supraveghere medicala.

Utilizari si eficacitatea valerianei 

Administrarea zilnica a extractului de radacina de valeriana 300-600 mg pe cale orala pare sa imbunatateasca calitatea somnului. Ar putea fi necesara o utilizare continua timp de pana la 4 saptamani inainte de a se observa un efect. Exista un interes pentru utilizarea valerianei in alte scopuri, dar nu exista suficiente informatii fiabile pentru a spune daca ar putea fi utila (1). Consulta intotdeauna medicul inainte de utilizare (1).

Efecte secundare ale ceaiului de valeriana

Au fost raportate urmatoarele efecte secundare legate de utilizarea ceaiului de valeriana:

  • dureri de cap;
  • ameteli;
  • confuzie;
  • neliniste;
  • tulburari de stomac;
  • somnolenta (2).

Valeriana ar putea provoca simptome de sevraj atunci cand este intrerupta dupa o utilizare indelungata. Pentru a se evita acest lucru, cel mai bine este sa reduci doza incet, timp de o saptamana sau doua, inainte de a o intrerupe complet (1).

Precautii ale consumului de ceai de valeriana

Consumul ceaiului de valeriana are si cateva precautii de care este bine sa se tina seama: 

  • gravidele, femeile care alapteaza: nu exista date privind siguranta si eficacitatea ceaiului de valeriana in aceste cazuri;
  • copii mai mici de 3 ani: nu au fost evaluate riscurile potentiale in cazul lor;
  • persoanele care consuma alcool;
  • persoanele care urmeaza tratamente medicamentoase cu sedative.

Important de retinut!

Persoanele care beau ceai de valeriana pentru anxietate pe parcursul zilei nu ar trebui sa opereze utilaje grele, deoarece ceaiul poate induce somnolenta.

Dozajul valerianei

Majoritatea studiilor privind valeriana se concentreaza pe forma de capsule sau tablete, mai degraba decat pe cea de ceai. Este probabil ca ceaiul sa contina o concentratie mult mai mica de valeriana, iar producatorii il pot combina cu alte plante. Prin urmare, nu exista prea multe date despre cantitatea de ceai de valeriana care este sigura de baut. Cu toate acestea, o ceasca de ceai de valeriana preparata conform instructiunilor, cu 30 de minute pana la 2 ore inainte de culcare, este suficienta pentru a trata insomnia. In cazul in care o persoana are ceai de valeriana vrac, ar trebui sa infuzeze 2-3 grame timp de 10-15 minute.

Cum sa alegi si sa pastrezi corect Valeriana officinalis pentru ceai

Selectarea corecta a Valeriana officinalis pentru ceai este esentiala pentru a beneficia de proprietatile sale medicinale. Este important sa se acorde atentie aspectului plantei, care ar trebui sa fie sanatoasa, fara semne de mucegai sau deteriorare. Mirosul este, de asemenea, un indicator al calitatii, planta avand un parfum puternic si distinct. Textura frunzelor trebuie sa fie ferma, iar culoarea sa fie verde intens, fara pete maronii sau galbene. In plus, este esential sa alegi o sursa de incredere pentru achizitionarea Valeriana officinalis, preferabil de la un cultivator organic.

Dupa ce Valeriana officinalis a fost achizitionata, pastrarea corecta a acesteia este cruciala pentru a mentine proprietatile medicinale. Planta trebuie pastrata intr-un recipient ermetic, intr-un loc racoros, intunecos si uscat, pentru a preveni deteriorarea. Temperatura ideala pentru pastrare este intre 15 - 25 de grade Celsius, iar umiditatea nu trebuie sa depaseasca 60%.

Timpul de infuzare si temperatura apei sunt, de asemenea, elemente importante in prepararea ceaiului de Valeriana officinalis. In general, se recomanda infuzarea plantei in apa la temperatura de 90-95 grade Celsius timp de 10-15 minute. Acest proces permite extragerea proprietatilor medicinale ale plantei in mod eficient.

Utilizarea corecta a Valeriana officinalis este, de asemenea, vitala pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale. In general, se recomanda consumul a 1-2 cani de ceai de Valeriana officinalis pe zi, preferabil seara, inainte de culcare, datorita efectului sau calmant. Ceaiul poate fi servit simplu sau cu o lingurita de miere pentru a-i imbunatati gustul (3).

Rezumat

  • Oamenii pot bea ceai de valeriana pentru a ajuta la tratarea insomniei si a anxietatii, printre alte afectiuni. Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari pentru a confirma eficacitatea ceaiului de valeriana. Cercetarile actuale sunt limitate, iar rezultatele sunt inconsistente.
  • Cu toate acestea, desi dovezile nu sunt concludente, ceaiul de valeriana poate fi o modalitate sigura de a trata insomnia si anxietatea in cazul unor persoane.
  • O persoana nu ar trebui sa consume ceai de valeriana alaturi de sedative, deoarece poate risca o sedare excesiva.
  • Consumul unei cesti de ceai de valeriana inainte de culcare poate sa nu aiba efecte adverse. Cu toate acestea, ceea ce functioneaza pentru o persoana nu va functiona neaparat pentru toata lumea (2).

Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pentru insomnie si anxietate pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
(1) WebMD, „Valerian - Uses, side effects, and more”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-870/valerian

(2) Medical News Today, „What to know aboiut valerian tea”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/valerian-tea#what-it-is


(3) Everyday Health, „How to make Valerian Tea”: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/make-valerian-tea-how-prepare-brew-steep-this-herbal-tea/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor