Ceai de roinita: beneficii, proprietati, contraindicatii

22. 8. 2024 · 6 minute de citit

Roinita este cunoscuta si sub numele de melisa sau Melissa officinalis. Aceasta planta perena are un miros intens de lamaie, chiar daca provine din aceeasi familie cu menta. Cele mai folositoare parti ale acestei plante sunt frunzele, asa ca infuzia de roinita este foarte populara.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ceai de roinita: beneficii, proprietati, contraindicatii

Poti folosi ceai de roinita pentru uz intern si extern, deoarece aduce numeroase beneficii pentru sanatate, gratie proprietatilor sale. Iti punem la dispozitie informatii utile despre ceaiul de roinita, in randurile de mai jos.

Ceai de roinita: proprietati

Proprietatile ceaiului de roinita

Daca esti curios de ce merita sa bei ceai de roinita, iti dam raspunsul. Exista cateva proprietati ale ceaiului de roinita care, alaturi de un stil de viata sanatos, contribuie la buna functionare a organismului.

Proprietati antivirale

In primul rand, roinita are proprietati antivirale si antiherpetice. [1] Fie ca vorbim despre comprese cu ceai de roinita sau ulei de roinita, acestea pot accelera vindecarea leziunilor produse de virusul herpes simplex.

Proprietati cicatrizante

Poti sa folosesti ceai de roinita si pentru proprietatile sale cicatrizante. Acesta se foloseste pentru uz extern in caz de rani minore, prurit sau intepaturi de insecte. Datorita compozitiei nutritionale, ceaiul de roinita ajuta la cicatrizarea si vindecarea mai rapida a ranilor. Nu ai nevoie decat de o compresa cu infuzie concentrata.

Proprietati carminative

Roinita este o planta recunoscuta si pentru proprietatile sale carminative, deoarece favorizeaza ameliorarea spasmelor intestinale si eliminarea gazelor. Afla mai multe si despre calculii biliari sau balonare care pot determina eliberarea frecventa a gazelor. 

Proprietati antibacteriene

Ceaiul de roinita are si proprietati antibacteriene. Previne infectiile, iar uleiurile volatile din compozitie ajuta la mentinerea unei flori microbiene optime.

Beneficiile ceaiului de roinita

Exista si beneficii ale ceaiului de roinita pe care trebuie sa le stii daca esti interesat de dieta si nutritie. Chiar daca nu exista numeroase studii care urmaresc activitatea ceaiului de roinita in organism, pot exista urmatoarele efecte ale consumului sau:

Poate contribui la diminuarea episoadelor de insomnie

Suferi de insomnii sau adormi greu? Poti sa consumi ceai de roinita care functioneaza ca un sedativ usor. Roinita si valeriana pot indeparta starile de neliniste, atenueaza insomnia si starea de agitatie. [2]

Daca suferi de insomnie sau vrei sa imbunatatesti calitatea somnului, ar fi bine sa ceri recomandarea unui medic fitoterapeut care-ti poate furniza informatii concrete despre ceaiul de roinita. La recomandarea sa, poti sa consumi ceai de roinita cu valeriana, inainte de culcare.

Poate fi un bun calmant si relaxant

Daca esti interesat de beneficii si contraindicatii ale ceaiului de roinita, iti punem la dispozitie un alt avantaj. Deoarece roinita are un rol de calmant usor asupra organismului, poti bea un ceai atunci cand ai nevoie de clipe de relaxare.

In acest fel, sistemul muscular se relaxeaza si se destinde [3]. Daca medicul iti recomanda, poti opta pentru remedii naturiste care te detensioneaza. 

Poate avea efecte benefice asupra concentrarii si memoriei

Printre indicatiile ceaiului de roinita se numara si administrarea sa pentru stimularea memoriei. Suplimentarea organismului cu roinita poate sa imbunatateasca si modul de concentrare.

Poate sa calmeze problemele digestive

Ai probleme digestive? Ai la indemana ceai de roinita care poate fi util in indigestie si alte afectiuni digestive. Se poate administra ca remediu impotriva durerilor de stomac, a diareei sau a crampelor. [4]

Poate sa usureze starile de greata

Poti sa tii la indemana ceaiul de roinita si pentru usurarea starilor de greata. Pentru ca are un efect benefic asupra sistemului digestiv, roinita este folosita si in cazul simptomelor gastrointestinale. [5]

Poate sa scada durerile menstruale 

Un alt beneficiu al ceaiului de roinita implica reglarea tulburarilor hormonale. Aceasta bautura poate sa calmeze durerile inainte de menstruatie, iar daca medicul ginecolog recomanda, se poate folosi si pentru femeile la menopauza sau pentru cele care au ciclu menstrual neregulat. [6]

Poate fi folositor pentru durerile de cap

Nu in ultimul rand, ceaiul de roinita scade tensiunea si se poate administra in ameliorarea durerilor de cap si de dinti. Poti sa bei o cana cu infuzie de roinita care se dovedeste utila pentru durerile de cap. [7]

Ceai de roinita: mod de preparare

Mod de preparare a ceaiului de roinita

Modul de preparare a ceaiului de roinita nu este dificil si se afla pe cutia produsului. De obicei, se practica:

  • Maceratul la rece, obtinut dintr-o lingura de planta, care se adauga la 250 de ml de apa rece. Se tine intre 6 si 8 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Se administreaza pe stomacul gol, nu mai mult de 3 cani pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
  • Infuzia. Poti obtine un ceai de roinita dintr-o lingura de planta, adaugata la 250 de ml de apa clocotita. Lasa cana acoperita maximum 15 minute, strecoara si bea pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de mese.
  • Pentru uz extern, ceaiul de roinita se aplica local, sub forma de comprese.

Citeste intotdeauna prospectul sau consulta medicul si nu folosi ceai de roinita pe o perioada indelungata. Specialistii pot recomanda ca, la 3 saptamani de folosire, sa faci o saptamana pauza. [8]

Contraindicatiile ceaiului de roinita

Desi ceaiul de roinita are avantaje asupra organismului, exista si cateva contraindicatii. Datorita efectului de calmare, ceaiul nu se recomanda persoanelor care iau sedative sau calmante sintetice.

Hipotiroidie

Este de evitat consumul ceaiului de roinita de catre persoanele care sufera de hipotiroidie. A se discuta in prealabil cu medicul endocrinolog.

Diete de slabit

De cele mai multe ori, ceaiul de roinita are un efect de crestere a apetitului. Asadar, nu este indicat in cazul dietelor de slabit.

Alergie la roinita

Ceaiul de roinita si orice preparat cu roinita se consuma cu precautie de catre persoanele cu alergii la aceasta planta sau plantele inrudite.

Chiar daca ceaiul de roinita este considerat potrivit pentru administrarea pe termen scurt, nu se recomanda administrarea unor doze mai mari decat cele recomandate. Efectele secundare pot fi: greata, varsaturi, indigestie, anxietate sau dureri de stomac.

Esti curioasa daca se administreaza ceai de roinita in sarcina? Daca da, afla ca acesta ar trebui evitat de copii sau de femei insarcinate sau ar trebui folosit doar la recomandarea expresa a medicului. Aceeasi situatie se aplica in cazul ceaiului de roinita in alaptare.

Pentru ca infuzia de roinita poate interfera si cu alte medicamente, asigura-te ca discuti cu medicul inainte de administrare. Nu uita ca acest articol are un scop informativ. In cazul oricarui tratament medical, adreseaza-te unui specialist.

Speram ca ai inteles la ce e bun ceaiul de roinita si ca il vei consuma responsabil, tinand cont de toate beneficiile lui.

Surse de informare:

[1] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#cold-sores, Accesat in 1.07.2022

[2] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#insomnia, Accesat in 1.07.2022

[3] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#stress, Accesat in 1.07.2022

[4] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#indigestion, Accesat in 1.07.2022

[5] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#nausea, Accesat in 1.07.2022

[6] Akbarzadeh, Marzieh; Dehghani, Mansoore; Moshfeghy, Zeinab; Emamghoreishi, Masoumeh; Tavakoli, Pouran; Zare, Najaf, “Effect of Melissa officinalis capsule on the intensity of premenstrual syndrome symptoms in high school girl students”, 2015,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557408/ 

[7] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#headache, Accesat in 1.07.2022

[8] Cronkleton, Emily, “Lemon Balm: Uses, benefits, and more”, Martie 2019,

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#side-effects-and-risks, Accesat in 1.07.2022

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice