Tremuratul mainilor: care sunt afectiunile asociate acestei manifestari
Fiecaruia dintre noi i s-a intamplat cel putin o data sa observe ca ii tremura mainile. Pentru unii, este doar un inconvenient minor. Sunt insa si cazuri in care acest tremurat sau tremor al mainilor se transforma intr-o problema ce ne va impiedica sa indeplinim sarcini normale.
Continutul articolului
Cauzele sale pot varia. Uneori poate fi vorba de lucruri precum consumul de cafea, stresul, frigul sau, pur si simplu, inaintarea in varsta. In astfel de situatii, nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare, mai ales daca nu ne afecteaza viata.
Tremorul mainilor poate fi insa si un simptom al unei probleme de sanatate mai grave, mai ales atunci cand revine constant si este pronuntat.[1] In acest articol vom vorbi tocmai despre aceste afectiuni ce pot fi asociate cu tremuratul mainilor.
Ce este tremorul
Tremorul este acea contractie musculara involuntara, ritmica, ce face o parte a corpului sa para ca tremura. Cel mai adesea, acesta afecteaza mainile, dar poate sa apara si in alte parti ale corpului: picioare, brate, cap, chiar si laringe.
Este normal sa ai un usor tremor. De exemplu, daca iti intinzi mainile in fata probabil vei observa ca nu stau complet nemiscate. De asemenea, este normal sa devina mai pronuntat odata cu varsta, cand esti stresat, anxios, furios, obosit, dupa ce consumi bauturi cu cofeina, daca fumezi, cand iti este foarte frig sau cald ori daca iei anumite medicamente.[4]
Ce afectiuni sunt asociate cu tremuratul mainilor
Pe langa cele mentionate mai sus, tremorul mainilor mai poate indica si existenta unei probleme de sanatate. Iata cateva dintre afectiunile asociate cu acest simptom:
1. Boala Parkinson
Este o boala neurodegenerativa ce afecteaza celulele nervoase cu rol in controlul muschilor si realizarea miscarilor. Tremuratul mainilor este un simptom pe care circa 75% dintre persoanele care sufera de aceasta boala il prezinta, fie ca sunt in repaus sau nu. Tremorul poate deveni mai pronuntat atunci cand persoana respectiva experimenteaza emotii puternice sau este stresata. De obicei, apare pe o parte a corpului, treptat extinzandu-se si la partea opusa.[1]
2. Scleroza multipla
Este o afectiune cronica ce ataca mielina, adica acel invelis protector al nervilor. Cand acesta dispare, impulsurile nervoase scad si devin mai lente, nervii sunt afectati si apar tulburari de vorbire, vedere, miscare etc.
Printre simptomele sclerozei multiple se numara si tremuratul mainilor sau a altor parti ale corpului. [3]
3. Accidentul vascular cerebral
Acesta se produce atunci cand fluxul sangvin cerebral este intrerupt din cauza unui obstructii (un cheag de sange blocheaza o artera care alimenteaza creierul). Faptul ca sangele si oxigenul nu mai pot ajunge la creier poate avea consecinte minore, cum ar fi amortirea unui membru, sau mult mai grave (paralizie). Tremorul mainilor este unul dintre ele.[2]
4. Hipertiroidismul
Tremuratul mainilor mai poate fi si un semn ca suferi de hipertiroidism, adica nivelul hormonilor tiroidieni este prea ridicat. Acest lucru poate cauza tulburari de ritm cardiac si de somn, dar si tremorul mainilor, care poate fi mai subtil sau mai accentuat.[3]
5. Distonia
Distonia este o tulburare motorie caracterizata prin contractii musculare involuntare ce provoaca miscari sau posturi repetitive, involuntare. Exista mai multe forme de distonie, de la cele focale la cele generalizate, inclusiv distonia mainilor.[1]
6. Boala Huntington
Boala Huntington o afectiune ereditara ce provoaca descompunerea progresiva a celulelor nervoase din creier. Printre cele mai comune simptome ale acestei afectiuni se numara si tremuratul mainilor.[2]
7. Leziuni cerebrale
Leziunile cerebrale, cum ar fi cele aparute in urma unui accident, pot afecta functionarea creierului. In functie de zona afectata, poate sa apara si tremorul mainilor.[2]
8. Hipoglicemia
Daca nivelul zaharului din sange scade prea mult, s-ar putea sa observi ca mainile incep sa iti tremure. Printre cauzele ce pot duce la scaderea nivelului glicemiei se numara diabetul, anumite medicamente, consumul excesiv de alcool si alimentatia proasta.
Alte simptome ale hipoglicemiei sunt:
- Stare brusca de nervozitate;
- Ritm cardiac accelerat;
- Transpiratie;
- Ameteala.[3][2]
Pe langa afectiunile mentionate mai sus, tremorul mainilor mai poate fi cauzat de:
- Depresie;
- Stresul post-traumatic;
- Tulburari degerative mostenite (ataxia ereditara, sindromul X-fragil etc.);
- Abuzul de alcool sau sevrajul;
- Intoxicatia cu mercur;
- Insuficienta hepatica sau renala;
- Anxietate;
- Panica.[1]
Tremuratul mainilor nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare, mai ales daca nu ne afecteaza viata de zi cu zi. Daca acesta este insa constant si accentuat si interfereaza cu activitatile tale zilnice, consulta un medic.
Acesta va putea realiza testele necesare pentru a putea stabili cauza tremorului si daca este sau nevoie de tratament. Desi nu exista un remediu anume pentru tremuratul mainilor, exista solutii pentru a-l ameliora. De exemplu, doctorul tau ti-ar putea prescrie anumite medicamente ce ar putea reduce frecventa si severitatea acestuia.[1][4]
Important este sa nu amani vizita la medic. Este singura modalitate de a stabili din ce cauza iti tremura mainile si ce optiuni de tratament ai la dispozitie.
Bibliografie:
- Barrell, Amanda. Why Are My Hands Shaking? Causes, Is It Normal, and Remedies. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 14 Jan. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/322195#what-are-tremors. Accessed 11 Mar. 2022.
- Holland, Kimberly. Shaking Hands: What Are My Treatment Options? Healthline, Healthline Media, 12 Nov. 2021, www.healthline.com/health/treating-shaking-hands#therapy. Accessed 11 Mar. 2022.
- Reasons Your Hands Are Shaking. WebMD, 2021, www.webmd.com/parkinsons-disease/ss/slideshow-reasons-your-hands-are-shaking. Accessed 11 Mar. 2022.
- NHS Choices. Tremor or Shaking Hands. 2022, www.nhs.uk/conditions/tremor-or-shaking-hands/. Accessed 11 Mar. 2022.