Durere: ce este, tipuri de durere, afectiuni asociate
Durerea ne permite sa stim cand ceva nu este in regula cu organismul nostru si ne da indicii cu privire la cauza. Unele dureri sunt usor de diagnosticat si pot fi gestionate usor. Alte tipuri de durere sunt semne ale unor afectiuni grave care necesita asistenta medicala pentru a fi tratate. In cele ce urmneaza, iti spunem ce este durerea, cate tipuri exista si care sunt cele mai importante afectiuni cronice asociate.
Continutul articolului
Ce este durerea?
Durerea este un termen general care descrie senzatiile de disconfort din corp. Ea provine din activarea sistemului nervos. Durerea poate varia de la suparatoare la debilitanta. Se poate simti ca o injunghiere ascutita sau ca o durere surda. De asemenea, poate fi descrisa ca fiind:
- pulsatila;
- ciupitoare;
- intepatoare;
- usturatoare.
Durerea poate fi constanta, poate incepe si se poate opri frecvent sau poate aparea doar in anumite conditii. De asemenea, durerea poate fi:
- acuta: apare brusc si dureaza o perioada scurta de timp;
- cronica: are senzatii continue care dureaza sau revin in mod repetat, pe parcursul mai multor luni sau ani.
In functie de zona afectata, durerea poate fi:
- localizata: afecteaza o anumita parte a corpului;
- generalizata: de exemplu durerile generale ale corpului asociate cu gripa.
Oamenii raspund diferit la durere. Unii prezinta o toleranta ridicata la durere, in timp ce altii au o toleranta scazuta.
Cauzele durerii
In unele cazuri, durerea este cauzata de o anumita leziune sau afectiune medicala. In alte situatii, cauza durerii poate fi mai putin evidenta. Unele cauze comune ale durerii includ:
- leziuni in zona capului;
- probleme dentare;
- afectiuni in zona gatului;
- crampe stomacale;
- intinderi musculare;
- taieturi;
- arsuri;
- vanatai;
- fracturi osoase.
Sunt si multe afectiuni care provoaca durere: gripa, artrita reumatoida, endometrioza si fibromialgia, pot provoca durere. In functie de cauza, pacientul poate dezvolta si alte simptome: oboseala, umflaturi, greata, varsaturi sau modificari ale dispozitiei.
Tipuri de durere
Exista mai multe tipuri de durere. Este posibil sa experimentezi mai multe tipuri in acelasi timp. Daca ai dureri, identificarea tipului de durere il poate ajuta pe medic sa restranga cauzele potentiale si sa dezvolte un plan de tratament.
Durerea acuta
Durerea acuta se dezvolta pe o perioada scurta de timp. Aceasta tinde sa apara brusc, adesea ca urmare a unei leziuni, boli sau proceduri medicale cunoscute. De exemplu, durerea acuta poate rezulta din:
- leziuni precum taieturi, arsuri, intinderi musculare sau fracturi osoase;
- boli, cum ar fi intoxicatia alimentara, angina streptococica sau apendicita;
- proceduri medicale, cum ar fi injectii, lucrari dentare sau interventii chirurgicale.
Durerea acuta tinde sa fie mai degraba ascutita, decat surda. De obicei, dispare in cateva zile, saptamani sau luni, dupa ce cauza a fost tratata sau rezolvata. Aproape toata lumea se confrunta cu dureri acute la un moment dat in viata (1).
Durerea cronica
Durerea cronica dureaza, sau apare si dispare, pe parcursul mai multor luni sau ani. Ea poate rezulta dintr-o varietate de afectiuni de sanatate, cum ar fi artrita, fibromialgia, migrena cronica sau cancerul. De asemenea, unii oameni se confrunta cu dureri cronice in urma unei leziuni, chiar si dupa ce leziunea initiala s-a vindecat. In unele cazuri, cauza durerii cronice este greu de identificat. Unele persoane se confrunta cu durere cronica atunci cand nu exista nicio alta dovada a unei leziuni sau boli subiacente. Aceasta este cunoscuta sub numele de durere functionala (1).
Durerea nociceptiva
Durerea nociceptiva este cauzata de leziuni tisulare. Aceasta poate rezulta in urma unor leziuni precum taieturi, arsuri, vanatai sau fracturi. De asemenea, poate rezulta din anumite afectiuni de sanatate care provoaca inflamarea si deteriorarea tesuturilor, cum ar fi artrita, osteoporoza sau boli inflamatorii intestinale. Atunci cand durerea nociceptiva se dezvolta in piele, muschi, ligamente, tendoane, articulatii sau oase, este cunoscuta sub numele de durere somatica. Atunci cand se dezvolta in organele interne, este cunoscuta sub numele de durere viscerala. Durerea nociceptiva poate fi acuta sau cronica, in functie de cauza care sta la baza acesteia. Se poate simti dureroasa, pulsatila sau ascutita. Durerea nociceptiva afecteaza aproape pe toata lumea la un moment dat in viata.
Durerea neuropatica
Durerea neuropatica rezulta din leziuni nervoase, care pot fi cauzate de o varietate de leziuni si boli. De exemplu, te poti confrunta cu durere neuropatica daca unul dintre discurile din coloana vertebrala aluneca de la locul sau si exercita presiune asupra unui nerv. De asemenea, poti dezvolta dureri neuropatice ca urmare a anumitor boli, cum ar fi zona zoster, diabetul, scleroza multipla sau cancerul. Durerea neuropatica poate fi resimtita ca o senzatie de injunghiere, de arsura sau de intepatura. De asemenea, este posibil sa constati ca esti hipersensibil la atingere, la miscare sau la temperaturi calde si reci.
Durerea functionala
Durerea functionala este cea care nu este cauzata de nicio leziune sau deteriorare evidenta a corpului. Aceasta tinde sa fie cronica, desi poate aparea si o durere functionala acuta. Exemple de sindroame de durere functionala includ:
- fibromialgia: provoaca dureri raspandite in tot corpul;
- sindromul colonului iritabil: provoaca dureri abdominale;
- disfunctia temporomandibulara: provoaca dureri de maxilar;
- durerea toracica cardiaca cronica: provoaca dureri in piept (2).
Cum se diagnosticheaza durerea?
Pentru a gasi cauza durerii, medicul face mai intai un examen fizic si va pune pacientului cateva intrebari. Pacientul ar trebui sa descrie durerea, sa spuna cand a inceput, cand este mai intensa, daca este usoara, moderata sau severa. De asemenea medicul poate intreba:
- in ce mod este afectata viata de durere;
- daca exista si alte simptome;
- daca exista factori declansatori care agraveaza durerea;
- daca exista alte afectiuni de sanatate diagnosticate;
- daca pacientul a suferit recent leziuni sau boli;
- daca pacientul a modificat recent dieta sau programul de exercitii fizice;
- daca pacientul ia medicamente sau alte suplimente.
In functie de simptome si de istoricul medical, medicul poate solicita unul sau mai multe dintre urmatoarele teste pentru a gasi cauza durerii:
- teste de sange, teste de urina, teste de scaun sau teste de lichid cefalorahidian pentru a verifica daca exista semne de infectie sau alte boli;
- endoscopie pentru a verifica daca exista semne de leziune sau alte probleme la nivelul tractului respirator, gastrointestinal, urinar sau reproducator;
- radiografie, tomografie computerizata, RMN sau ecografie pentru a verifica daca exista semne de leziuni la nivelul muschilor, ligamentelor, tendoanelor, oaselor, nervilor sau organelor interne;
- biopsie pentru a preleva o mostra de tesut pentru analiza;
- teste ale functiei nervoase pentru a afla cum functioneaza nervii;
- teste psihologice pentru a verifica daca exista afectiuni precum depresia;
Daca medicul nu gaseste niciun semn de leziuni subiacente care ar putea cauza durerea, este posibil ca pacientul sa aiba un sindrom de durere functional. Aceste sindroame sunt diagnosticate pe baza simptomelor, dupa ce alte cauze potentiale sunt excluse.
Cum se trateaza durerea?
Tratamentul pentru durere depinde de problema de baza sau de leziunea care o cauzeaza, daca este cunoscuta. Durerea acuta va disparea, in general, odata ce cauza a fost tratata sau rezolvata. Durerea cronica poate fi mai dificil de gestionat, mai ales daca este vorba de o durere functionala care rezulta dintr-o cauza necunoscuta. Daca durerea este cauzata de o leziune, aceasta s-ar putea vindeca in mod natural cu timpul sau s-ar putea sa fie nevoie de medicamente, interventii chirurgicale sau alte ingrijiri medicale. Daca durerea este cauzata de o infectie, s-ar putea rezolva de la sine sau s-ar putea sa fie nevoie de medicamente sau de alte tratamente. Medicul ar putea recomanda tratamente pentru a ameliora durerea.
- analgezice fara prescriptie medicala;
- medicamente antiinflamatoare eliberate pe baza de prescriptie medicala (corticosteroizi);
- medicamente opioide, care pot fi prescrise pentru durerea acuta in urma unei leziuni sau a unei interventii chirurgicale;
- medicamente antidepresive sau anticonvulsivante, care pot fi prescrise pentru anumite tipuri de dureri neuropatice sau sindroame de durere functionala;
- fizioterapie, care poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de leziuni sau de anumite afectiuni, cum ar fi artrita sau scleroza multipla;
- terapie ocupationala, care poate ajuta pacientul sa invete cum sa se adapteze activitatilor zilnice si cum sa limiteze durerea.
Medicul poate recomanda, de asemenea, terapii complementare, cum ar fi:
- biofeedback: terapeutul foloseste dispozitive electronice pentru a ajuta pacientul sa invete cum sa controleze in mod constient functiile corpului (cum ar fi respiratia);
- acupunctura sau acupresura: in care un practician stimuleaza anumite puncte de presiune de pe corp pentru a ameliora durerea cronica;
- masaj: un terapeut apasa pe muschi sau pe alte tesuturi moi pentru a ajuta la ameliorarea tensiunii si a durerii;
- meditatia: pentru a usura stresul si tensiunea;
- tai chi sau yoga: combina miscarile blande si respiratie profunda pentru a intinde si stimula muschii si a usura tensiunea;
- relaxarea musculara progresiva: se incordeaza si se relaxeaza in mod constient diferite grupe de muschi pentru a promova relaxarea naturala.
Medicul poate recomanda, de asemenea, modificari ale stilului de viata sau remedii casnice pentru a ajuta la gestionarea durerii. De exemplu, acestia pot incuraja pacientul sa:
- aplice o compresa rece infasurata intr-un prosop sau gheata pentru a reduce umflaturile si inflamatiile dureroase cauzate de leziuni sau de afectiuni cronice precum artrita;
- aplice comprese calde sau sa faca bai calde pentru a usura rigiditatea musculara, durerea sau crampele;
- limiteze sau evite anumite activitati sau factori declansatori care pot agrava durerea;
- ia masuri pentru a limita stresul;
- faca exercitii fizice usoare in mod regulat;
- doarma suficient;
- monitorizeze greutatea.
Pentru leziuni minore care nu necesita asistenta medicala este nevoie sa se:
- odihneasca zona lezata;
- puna gheata pe zona lezata, aplicand o compresa rece infasurata intr-un prosop sau o punga de gheata timp de 10 pana la 20 de minute;
- comprime zona lezata, infasurand-o intr-un bandaj elastic suficient de strans pentru a oferi sprijin, dar nu atat de strans incat sa provoace amorteala;
- ridice zona lezata deasupra inimii (2).
Durerea in cele mai frecvente afectiuni cronice
Durerea cronica este definita in mod obisnuit ca fiind orice durere care dureaza mai mult de 12 saptamani. In timp ce durerea acuta este senzatia normala care ne avertizeaza asupra unei leziuni sau a unei boli, durerea cronica este cea care persista, adesea luni sau chiar mai mult. Durerea cronica poate fi cauzata de o leziune musculo-scheletala (care implica oasele, muschii sau articulatiile), de o disfunctie a sistemului nervos, de boli cronice si de tulburari autoimune (2).
Durerea cronica de spate
Aparuta adesea in partea inferioara a spatelui, durerea cronica de spate poate fi cauzata de o accidentare sau se poate dezvolta progresiv din cauza artritei, a osteoporozei sau a uzurii normale. Cauzele comune ale durerilor cronice de spate includ:
- discuri alunecate sau umflate, cauzate de obicei de leziuni de rasucire sau de ridicare de greutati;
- stenoza vertebrala care implica ingustarea canalului spinal si comprimarea nervilor;
- fracturi de compresie, asociate de obicei cu osteoporoza;
- leziuni ale tesuturilor moi, cauzate de tensiuni sau traumatisme ale muschilor, ligamentelor sau tendoanelor spatelui;
- fracturi ale coloanei vertebrale;
- deformitati structurale, cum ar fi scolioza (curbura laterala anormala a coloanei vertebrale) sau lordoza (curbura excesiva spre interior a partii inferioare a spatelui) (1).
Dureri de cap cronice
O durere de cap cronica este cea care apare cel putin 15 zile pe luna, timp de cel putin trei luni consecutive. Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap cronice sunt:
- cefalee de tensiune cauzata de stres, oboseala sau somn insuficient;
- dureri de cap cauzate atunci cand muschii oculari devin tensionati;
- migrene cauzate de declansatori ai sistemului nervos sau de dereglari hormonale;
- cefalee in ciorchine cauzata de marirea vaselor de sange din cap.
Dureri articulare cronice
Durerea articulara, cauzata in mod obisnuit de leziuni, infectii sau inaintarea in varsta, este unul dintre principalele tipuri de durere cronica in randul adultilor. Artrita este cea mai frecventa cauza. Unele dintre cele mai frecvente tipuri de dureri articulare cronice sunt:
- osteoartrita: frecventa la persoanele in varsta si care afecteaza de obicei articulatiile mari;
- artrita reumatoida: o afectiune autoimuna care provoaca umflarea spatiilor articulare;
- leziuni prin miscari repetitive: frecvente la sportivi si la persoanele care fac activitati fizice repetitive;
- bursita: cauzata de umflarea sacilor plini de lichid care amortizeaza articulatiile;
- tendinita: cauzata de inflamarea tendoanelor articulare;
Durerea nervoasa cronica
Durerea nervoasa cronica apare atunci cand nervii sunt fie comprimati, fie deteriorati, fie expusi la medicamente care le indeparteaza invelisul exterior protector (numit teaca de mielina). Unele dintre cele mai frecvente exemple de durere neuropata cronica sunt:
- sciatica: este cauzata in mod obisnuit de compresia nervilor care declanseaza o durere in josul piciorului;
- neuropatia diabetica: apare adesea la nivelul mainilor sau picioarelor;
- sindromul tunelului carpian, asociat de obicei cu miscari repetitive;
- nevralgia postherpetica: un tip de durere cronica ce persista dupa o epidemie de zona zoster;
- nevralgia de trigemen: cauzata de o leziune a nervului trigemen al fetei (3).
Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Healthline, „Types of Pain: How to Recognize and Talk About Them”: https://www.healthline.com/health/types-of-pain (accesat in data de 15.02.2024)
(2) Healthline, „Everything you need to know about pain”: https://www.healthline.com/health/pain (accesat in data de 15.02.2024)
(3) Very Well Health, „4 Common Types of Chronic Pain”: https://www.verywellhealth.com/conditions-most-often-associated-with-chronic-pain-2564563 (accesat in data de 15.02.2024)