Dureri abdominale la copii: cauze, simptome, tratament
Dureri abdominale la copii sunt inregistrate frecvent, din momentul nasterii si pana spre adolescenta. Desi cauzele pot fi variate, disconfortul poate fi resimtit diferit de fiecare copil in parte. Atunci cand remediile naturale pentru durerile abdominale la copii nu dau rezultate, iar durerea se intensifica, trebuie consultat medicul pediatru pentru a putea fi identificata cauza. In unele situatii, durerile abdominale la copii pot fi cauza unor probleme mai grave de sanatate.
Continutul articolului
Durerile abdominale la copii sunt localizate în zona dintre torace si pelvis. Durerea de burta si febra la copii apar frecvent în perioada copilăriei, de cele mai multe ori nefiind ceva grav. Durerea abdominala, care apare periodic si nu se rezolva cu tratamentele uzuale, poate deveni cronica, daca nu se apeleaza la ajutorul medicului specialist. Pentru dureri abdominale usoare se pot incerca remediile clasice acasa, dar daca durerea devine intensa, se manifesta pentru o perioada lunga de timp si este insotita de febra puternica, care nu cedeaza la administrarea antitermicelor, mergeti la medic de urgenta. Nu trebuie sa uitati ca durerile abdominale la copii pot fi simptome ale unor boli mai grave, care netratate, pot sa le puna viata in pericol.
Cauzele durerilor abdominale la copii
Constipatia
Una dintre cele mai frecvente cauze pentru durerile abdominale la bebelusi, copii mici si mari este constipatia. In general, daca bebelusii se confrunta cu constipatie, cand cresc, daca nu au o dieta echilibrata, se vor confrunta cu dureri abdominale din cauza constipatiei.
Atunci cand defecatia se realizeaza cu dificultate si durere, atunci exista posibilitatea ca cei mici sa amane momentul eliminarii scaunului, iar acest lucru amplifica problemele generate de constipatie.
Parazitii intestinali
Teniile, oxiurile si alti viermisori intestinali pot provoca dureri abdominale, atat in perioada in care se afla in organism, cat si in momentul eliminarii din corp. Alaturi de durerile abdominale, copiii care au in intestine astfel de paraziti se vor confrunta si cu alte manifestari: lipsa poftei de mancare, greata, apatie, stare generala de rau.
Infectiile urinare
Si copiii pot sa faca infectii urinare. La un copil mic, infectiile urinare se vor manifesta cu dureri abdominale puternice, varsaturi, febra, ameteli, stare de deshidratare. Toate acestea apar alaturi de manifestarile clasice ale infectiilor urinare: usturime la urinare, senzatie de arsura in zona genitala si chiar urinare frecventa si incompleta.
Mostenirea genetica
Transmiterea unor probleme de sanatate poate sa aiba loc genetic. Cu alte cuvinte, daca parintii s-au confruntat cu dureri abdominale, si copiii pot mosteni aceasta problema.
Alergiile alimentare
Copiii care au diverse alergii la produse alimentare se pot confrunta cu dureri abdominale severe, daca ingereaza un aliment la care au intoleranta sau alergie. Este foarte important pentru parinti sa identifice daca exista astfel de situatii pentru ca alergiile au si alte simptome si pot duce la declansarea unor reactii puternice din partea organismului.
Infectiile
Durerea de burta la copii de 6 ani apare in cazuri de boli asociate sistemului digestiv, in enterocolita, gastroenterita, amigdalita, precum si la infectiile cu streptococ.
Durerea de burta la copii de 3 ani poate sa se manifeste ca urmare a unor infectii ce se regasesc la nivelul organismului. Important este sa puteti reduce cauzele, pe baza informatiilor pe care copiii atat de mici le pot furniza. In aceste cazuri, copiii nu pot face distinctia intre durerea acuta si cea cronica si nici nu pot furniza informatii clare despre localizarea acesteia.
Traume abdominale
Loviturile pe care le pot inregistra copiii pe parcursul unei zile, pot fi cauze ale durerilor abdominale ce apar noaptea. Activitatile fizice intense, sporturile practicate si care se pot finaliza cu lovituri pot duce la disconfort intens atunci cand apar durerile in zona inferioara a abdomenului.
Intoleranta la lactoza
Copiii, indiferent de varsta pot avea intoleranta la lactoza, neputand digera lactoza din lapte. Acesta este motivul pentru care pot descrie dureri in regiunea abdominala ori de cate ori vor consuma lapte.
Colici
Bebelusii au dureri abdominale intense, in primele saptamani de viata, ca urmare a incompletei dezvoltari a sistemului digestiv, a adaptarii la alimente sau a tranzitului intestinal lent. Colici pot sa apara si pe fondul alimentatiei mamei, asadar atentie la produsele pe care mama si copilul le consuma in primele luni de viata, pentru a identifica care sunt cele ce duc la durerea abdominala.
Gazele intestinale
Formarea si prezenta gazelor intestinale poate determina aparitia durerilor abdominale difuze la copii. Bebelusii si copiii mici inghit aer odata cu hrana si mai ales atunci cand plang. Bebelusii sunt ajutati de parinti sa eructeze, imediat dupa ce li se ofera masa, dar copiii mici trebuie de asemenea sa gaseasca modalitatea de a scoate aerul din intestine, astfel incat durerea abdominala sa dispara.
Toxiinfectie alimentara
Alimentele tinute in conditii insalubre sau cele care au fost pregatite insuficient termic pot cauza durerile abdominale severe la copii, dupa ce au ajuns in stomac si incepe procesul digestiv. Varsaturile puternice pot fi urmate de un episod de deshidratare, asadar atentie, mai ales la bebelusi si copiii mici.
Sindromul intestinului iritabil
Aceasta afectiune se manifesta la nivelul intestinului gros si al colonului. Printre simptomele specifice se numara constipatie, diaree, senzatie de balonare si gaze.
Invaginatie
Ce desemneaza acest termen? Afectiunea care se caracterizeaza prin faptul ca o bucata din intestin aluneca in interiorul alteia, determinand blocajul produselor solide, dar si a celor lichide. Durerile abdominale sunt intermitente, dar pot duce la letargie si pentru ca defecatia poate fi dureroasa, insotita si de eliminarea unor scaune cu sange. Este una dintre problemele medicale pentru care copilul are nevoie urgenta de ajutor de specialitate si tratament adecvat.
Apendicita
Uneori durerile abdominale in partea dreapta la copii sunt cauza apendicitei. Este nevoie de interventie de urgenta pentru ca viata copiilor sa nu fie pusa in pericol si nici sa nu se ajunga la infectii. Atentie: apendicita poate da senzatii de durere si in jurul buricului, la nivelul abdomenului inferior, coborând spre partea drepta a corpului si pe picior.
Hernie
Hernia este o umflatura formata prin iesirea partiala sau totala a unui organ din zona sa normala, printr-un orificiu. Uneori stomacul sau intestinul poate ajunge in zona inghinala, ca urmare a unei sensibilitati cu care se pot naste copiii si care se manifesta la nivelul peretului abdominal. Hernia este o urgenta medicala care poate fi tratata chirurgical, in anumite situatii.
Durerea data de hernia inghinala nu trebuie confundata cu durerile de crestere, simptomele fiind diferite.
Probleme ale aparatului genital
Fetele la preadolescenta sau adolescenta se pot confrunta cu dureri abdominale la aparitia menstruatiei, dar si in situatia rupturii unui chist ovarian, pentru care este nevoie de interventie chirurgicala urgenta.
La baieti poate sa apara torsiunea testiculara, care inseamna ca un testicul se roteste si are loc si rasucirea cordonului spermatic, ceea ce duce la un flux de sange scazut spre testicul. Pentru a rezolva aceasta afectiune este nevoie de interventie chirurgicala de urgenta, astfel incat cele doua testicule sa coboare la acelasi nivel.
Ingerarea unor obiecte straine
Copiii de regula sunt mari amatori de jocuri si jucarii si de multe ori, in special cei mici, inghid bucatele de piese de la jucarii. Odata ajunse in stomac, acestea pot cauza durerile abdominale. Daca copiii devin apatici, vomita si exista suspiciunea ca au inghitit corpuri straine este bine sa cereti ajutorul medicului.
Stres si anxietate
Durerile abdominale pot sa apara la copiii ceva mai mari care se confrunta cu anxietate sau cei asupra carora parintii si prietenii pun presiune. Efectele stresului sunt nocive, iar nervii de la stomac se pot transforma in durere abdominala severa, atunci cand nu sunt eliminati factorii stresanti sau cand starea de neliniste si agitatia continua.
Simptomele durerilor abdominale la copii
Durerea
Durerea abdominala poate fi usoara sau severa, ascutita sau moderata si poate dura de la cateva minute pana la cateva ore, in unele situatii. De asemenea, durerea abdominala poate sa se intensifice in momentul in care copilul incearca sa se intinda la orizontala.
Greata sau varsaturi
Durerea poate determina aparitia varsaturilor sau doar a senzatiei de greata.
Febra
Temperatura tot mai mare, poate sa apara concomitent cu episodul de durere sau dupa ce acesta s-a incheiat.
Diaree sau constipatie
Cele doua fenomene pot sa apara individual, dar si sa coexiste in paralel si sa se manifeste pe rand. Alaturi de acestea pot fi semnalate flatulenta sau balonarea.
Agitatie sau letargie
Uneori copiii care au dureri abdominale sunt foarte agitati si plang, in timp ce altii se manifesta total diferit - sunt morocanosi, letargici si nu vor sa se miste din loc pentru a nu declansa durerea.
Tratamentul durerilor abdominale la copii
Pentru durerile abdominale la copii puteti apela la tratamente diverse. Acestea pot fi aplicate de regula acasa. Recomandat este sa luati legatura cu medicul pediatru pentru a discuta macar telefonic despre problemele semnalate de copii. Acesta va poate indica un medicament pentru durerea de burta la copii, pe care sa il achizitionati fara reteta sau cu prescriptie medicala din farmacii. Fie ca este vorba de un produs care sa ii amelioreze febra, fie de unul pentru durere, administrati medicamentele in conformitate cu recomandarea medicului, pe toata perioada si in doza mentionata.
Atentie: niciun produs sau supliment alimentar nu inlocuieste o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.
Este indicat sa mentineti legatura cu medicul pentru a-i descrie manifestarile si simptomele copiilor, iar in situatia in care starea de sanatate se modifica si apar si alte probleme sau durerea persista, sa mergeti de urgenta la consult medical de specialitate.
Exista si o serie de remedii naturale pentru durerea de burta la copii la care puteti apela. Ce puteti face acasa? Ajutati copilul sa se hidrateze corespunzator, daca vrea sa manance trebuie sa ii oferiti alimente usoare, iar daca nu doreste sa manance, nu il fortati.
Nu uitati ca este bine sa incurajati copiii sa mearga la toaleta, dar fara a petrecere timp exagerat, daca sunt constipati. Nu in ultimul rand, copiii trebuie sa se odihneasca pentru ca organismul lor sa se refaca. Ideal este sa-i ajutati pe copii sa elimine factorii stresanti si sa isi poata gestiona mai bine emotiile, pentru o viata in armonie.
Durerile abdominale la copii trebuie tratate cu importanta. Fiecare in parte are o alta cauza, iar identificarea inseamna ca se poate recurge la tratament adecvat rapid. Doar in situatii speciale, durerile abdominale pot fi un simptom al unor boli grave. Medicul poate propune modificarea dietei si chiar tehnici pentru diminuarea anxietatii si a depresiei.
Durerile abdominale la copii sunt frecvente. Cand exista suspiciuni, investigatiile paraclinice sunt importante pentru stabilirea cauzei si a tratamentului.
Surse de informare:
- Abdominal pain - https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Abdominal_pain/
- Abdominal pain in children - https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/abdominal-pain-in-children-child/related-factors/itt-20009075
- Abdominal pain in children - https://www.healthdirect.gov.au/abdominal-pain-in-children
- Causes of abdominal pain in children - https://www.medicalnewstoday.com/articles/abdominal-pain-in-children
- Abdominal pain - children under age 12 - https://medlineplus.gov/ency/article/007504.htm
- Abdominal Pain in Children - https://www.childrenshospital.org/conditions/abdominal-pain-children